Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, Šlapanice MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Athény DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_Bk_03-13_D-6 autor Markéta Bokorová vzdělávací oblast: předmět: ročník: Člověk a společnost Dějepis 6. ZŠ Šlapanice 2012 – 2013

2 Athény

3 Athény Athény byly jedním z významných městských států v Řecku. Ležely na Balkánském poloostrově v oblasti s názvem Attika. Athénám přinášel zisk vývoz vína a oliv. Athény založily na obranu athénský námořní spolek. Díky němu se také hospodářsky rozvíjely.

4 Athény Obyvatelé však byli nespokojeni s vládou šlechty. Hrozila občanská válka. V 5. stol. př. n. l. byly proto položeny základy demokracie – vlády lidu. Nejvíce se o ni zasloužil významný politik Perikles.

5 Athény Demokracie znamená právo lidí podílet se na občanském sněmu a s tím jsou spojeny také povinnosti (platit daně, vojenská služba apod.) Demokracie v Řecku však nebyla rovná. Netýkala se žen, cizinců a otroků.

6 Athény Jedním z prvků demokracie byl střepinový soud tzv. ostrakismos – veřejné vyloučení politika ze společnosti. V Athénách byla filozofická škola Akademia založená filozofem Platónem.

7 Athény Perikles Vydal zákony, díky kterým dostali větší práva i nemajetní občané. Tím se vývoj athénské demokracie dovršil. Vybudoval nové opevnění města. Nechal vystavět Akropoli (opevněné návrší). Rozvíjela se vzdělanost a umění.

8 Stavby na Akropoli Parthenón karyatidy

9 ukázka z www.youtube.com čas: 5.03 min
Athénská Akropolis ukázka z čas: 5.03 min

10 Test 1. Co je to demokracie? vláda lidu střepinový soud oblast v Řecku
2. Jak se jmenoval nejvýznamnější athénský politik? Solón Platón Perikles 3. Jaké zvíře mají Athény ve znaku? rybu sovu želvu

11 Test 4. Jak se nazývá pahorek uprostřed Athén? Attika Akropolis Athéna
5. Jak se cizím slovem řekne „střepinový soud“? ostrakismos demokracie monarchie 6. Co to byla Akademie? athénský stadion filozofická škola athénské muzeum

12 Zdroje ilustrované obrázky NGUYEN, Marie-Lan. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Perikles MARSYAS. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: střep (ostrakon) SAVIN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Akropolis video z Akropole

13 Informace pro učitele Prezentace slouží k 1 vyučovací hodině o Athénách. Propiska dole vpravo je symbol pro zápis. Ostatní slouží jen jako doplňková informace. Prezentace obsahuje test na ověření učiva a video.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google