Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Volba nového českého krále po vymření Přemyslovců

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Volba nového českého krále po vymření Přemyslovců"— Transkript prezentace:

1 Volba nového českého krále po vymření Přemyslovců
Peter Sokol, Roman Anýž

2 Klíčové otázky Jakých panovnických úspěchů dosáhli poslední Přemyslovští králové? Proč byl v roce 1306 o český trůn takový zájem? Jaký měl být nový král? Kdo (ne)mohl být českým králem? Kdo krále vybíral? Kdo se jím nakonec stal a jak naplnil očekávání Čechů?

3 Poslední Přemyslovci Vyhledejte v učebnici kapitoly, které se zabývají vládou posledních Přemyslovců. Najděte a poznamenejte si pro každého z králů jednu skutečnost, kterou je možné považovat za úspěch jeho vlády. Pokuste se v textu vyhledat důvody, pro poměrně velký zájem o českou korunu po smrti Václava III. (co mohly přinést české země uchazečům?)

4 Královské sliby Pracujte s textem Privilegia pro Moravu krále Jana Lucemburského z r V tomto dokumentu se do určité míry odráží to, co od krále očekával jeho lid, to jaký měl král být... Poslední sloupec (shrnutí v jedné větě) si zapište do sešitu.

5 O výběru panovníka v českých zemích tehdy rozhodovali:
především šlechta méně měšťané (hlavně pražských měst a Kutné Hory) volbu ovlivňovali také církevní hodnostáři: arcibiskup, biskupové a opati vlivných klášterů

6 Kdo (ne)mohl být českým králem?
Kandidát musel pocházet z některé z evropských vládnoucích dynastií, domácí šlechta podle středověkých společenských pravidel nebyla určena k vládnutí.

7 Volba nového panovníka
Kandidáti a jejich poradci Volitelé (šlechta, měšťané a církev) Připravte krátkou (1min) prezentaci o své osobě. Uveďte tři důvody, proč je právě Váš kandidát ten nejvhodnější. Uveďte dvě podmínky, za kterých jste ochotni stát se českým panovníkem. Vsadíte na sílu a pevnou ruku, na diplomacii a bohatství nebo na vzdělanost a víru? Budete důvěřovat městům nebo šlechtě? Nezapomeňte na církev! Neslibujte mnoho ani málo... Promyslete kritéria hodnocení vystoupení jednotlivých kandidátů podle svých rolí (šlechta, měšťané, atd.) Připravte tři doplňující otázky, na které se jich zeptáte. Kritéria by měla být jasně dána, aby bylo během volby možno rychle přidělovat body. Doplňující otázky ať jsou chytré a nepřímé, aby z nich bylo možno zjistit co nejvíce informací o uchazeči.

8 Jak to tehdy dopadlo? Kteří kandidáti se ucházeli o český trůn po roce1306? Kdo nastoupil na uvolněný český trůn v roce 1310? Z jaké byl dynastie a země? Jak dlouho zůstala tato dynastie na českém trůně? Která očekávání svou vládou naplnil a která ne? Pracujte s textem v učebnici


Stáhnout ppt "Volba nového českého krále po vymření Přemyslovců"

Podobné prezentace


Reklamy Google