Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná"— Transkript prezentace:

1 Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
JOSEF II. 5. třída Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/8_

2 Anotace:. Prezentace seznamuje žáky s dobou a vládou Josefa II
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s dobou a vládou Josefa II., s jeho důležitými reformami Prezentace slouží k názornému výkladu a opakování, žáci si v závěru podstatné věci zopakují a udělají zápis. Jazyk: český jazyk Očekávaný výstup: žák se orientuje v hlavních reáliích minulosti a současnosti naší vlasti Speciální vzdělávací potřeby: Žádné. Klíčová slova: Druhá polovina 18. století, Habsbursko-lotrinská dynastie, Josef II. a jeho reformy Druh učebního materiálu: DUM - Prezentace doplněná výkladem Cílová skupina: Žák Typická věková skupina: let (5. ročník)

3 Habsbursko-lotrinská dynastie
Josef byl nejstarší syn Marie Terezie a Františka Štěpána Lotrinského. Roku 1765 se stal římskoněmeckým císařem a také spoluvládcem své maminky. Korunní princ Josef, nazývaný odmala ‚princátko“, se narodil 13. března 1741 V sedmi letech dostal titul Královská výsost, vlastnil malý dvůr a pluk lehké jízdy, jako čtrnáctiletý se již účastnil s rodiči oficiálních akcí. Jestli si myslíte, že jako Královská výsost nemusel nic dělat, tak se moc pletete. Pepa vstával před sedmou, po modlitbě se oblékl, nasnídal a hned se pustil do latiny. Následovala němčina, psaní, po obědě zeměpis, náboženství, matematika, večer hudba a tanec. Samozřejmě opět pobožnost. Oblíbil si zeměpis a dějepis. Postupně studoval i filozofii, právo a etiku, z dalších jazyků francouzštinu a maďarštinu, zajímal se o fyziku i astronomii. Hrál na violoncelo a zpíval, v patnácti letech se vyučil knihtisku.

4 Josífkova první a poslední láska
V manželství moc štěstí neměl. Jeho první ženou byla krásná a chytrá Izabela Parmská, do které se vášnivě zamiloval. Problém byl v tom, že ona jeho lásku příliš neopětovala, projevovala vřelou náklonnost spíše k Josefově mladší sestře Marii Kristině zvané Mimi. Údajně se nejednalo jen o pouhé přátelství. Přesto měla s Josefem dcerku Marii Terezii. Po třech letech manželství dostala černé neštovice, předčasně porodila druhou holčičku Kristinu, matka i miminko však zemřely. Isabele bylo ji teprve 21 let. Malá Marie Terezie zemřela v osmi letech na zápal plic.

5 Druhé manželství Josef z toho byl špatný a o žádné další svatbě již nechtěl ani slyšet, jenomže jeho máti si stejně prosadila svou. Za nevěstu mu doslova vnutila Marii Josefu Bavorskou, sice dobrosrdečnou, ale jinak neskutečně ošklivou. Prý o ni Pepík během manželství ani nezavadil pohledem, dokonce se šuškalo, že pořídil závoru na spojovací dveře mezi ložnicemi a na společný balkon dal postavit přepážku. Chudák holka, neměla to vůbec lehké, navíc ji po dvou letech stejně jako Isabelu skosily neštovice. Na pohřeb ji nepřišel. Josef se už pak neoženil.

6 Josífek vladařem Jestli Marie Terezie vydávala reformu za reformou, tak Josef je vyloženě chrlil. No představte si, že tenhle panovník, který měl za heslo sousloví CTNOSTÍ A PŘÍKLADEM, prosadil všemožných reformních výnosů, patentů a nařízení na šest tisíc! Měl tolik práce, že se ani nestihl dát korunovat českým králem. Nejdůležitější z jeho reforem: Toleranční patent z roku 1781, kterým se povolovala tři nekatolická náboženství vyznání – luteránství, kalvinismus a pravoslaví Patent o zrušení nevolnictví, kterým získali poddaní mnohá práva, jako třeba: uzavírat manželství bez svolení svrchnosti svobodně opouštět panství a hledat si zaměstnání podle libosti, stěhovat se - možnosti posílat své děti na studia či řemesla I když zůstaly zachovány robota, dávky a peněžní platy, z poddaných se stali svobodní lidé. V roce 1748 došlo také k termínu přeložení školních prázdnin ze září a října na červenec a srpen.

7 Ne všem se Josef reformami zavděčil
Ne všem se Josef reformami zavděčil. Rozhodně ho nemohla mít ráda taková katolická církev, když jí rušil mužské i ženské kláštery jako kdyby se nechumelilo. V klášterních budovách se zřizovaly nemocnice, kasárna, manufaktury nebo továrny. Nesmírně populární byl Pepíček mezi obyčejnými lidmi, s nimiž se prý rád na svých cestách setkával oblečený v důstojnické uniformě. Říká se, že se dokonce neštítil vzít do ruky pluh a sám orat. To se stalo na poli u moravské obce Slavíkovice. Do Českého království jezdil docela často kvůli vojenským manévrům a inspekčním cestám po stavbách velkých pevností, jakými byl třeba Terezín či Hradec Králové. Představte si, že se dokonce dostal i do lidových pověstí a pohádek jako mstitel bezpráví a zastánce utlačovaných, který v přestrojení chodí mezi lid a na místě trestá provinilce

8 U císařského dvora však nebyl příliš oblíbený, protože nenáviděl přehnané dvorní okázalosti. Například zakázal klekat před panovníkem a líbat mu ruku. Zemřel za sychravého ranního počasí 20. února roku 1790 ve Vídni. Šlechta císařovy smrti nelitovala někteří přijali zprávu o Josefově smrti dokonce s nadšením. Panovníkova úmrtí upřímně želel pouze prostý lid a vášniví stoupenci osvícenských ideálů. A na trůn nastoupil jeho bratr Leopold II...

9 Země Koruny české v roce 1747

10 Opakování: Jak se jmenovali rodiče Josefa II.?
Marie Terezie a František Štěpán Lotrinský Které dva nejdůležitější patenty vydal Josef II? Patent o zrušení nevolnictví a toleranční patent (1781) Co mohli poddaní díky patentu o zrušení nevolnictví? Mohli se bez svolení vrchnosti stěhovat, uzavírat manželství, vykonávat rozličná povolání, posílat děti na řemesla nebo studia Co povoloval toleranční patent? Lidé mohli vyznávat i jiná náboženství než katolická (luteránství, kalvinismus, pravoslaví)

11 Napiš si: JOSEF II. Nejstarší syn Marie Terezie pokračoval v osvícenské vládě po její smrti. Jeho nejdůležitější nařízení z roku 1781: 1.) TOLERANČNÍ PATENT Lidé mohli vyznávat i jiná náboženství než jen katolická 2.) PATENT O ZRUŠENÍ NEVOLNICTVÍ Poddaní se mohli bez svolení vrchnosti stěhovat, uzavírat manželství, posílat děti do učení na řemesla nebo studia. Nadále však museli robotovat (pracovat na poli vrchnosti)

12 Použité zdroje: Soubor:Joseph II.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit ]. Dostupné z WWW: < Soubor:Jean-Marc Nattier 005.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit ]. Dostupné z WWW: < Soubor:Meister der Erzherzoginnenportraits 001.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit ]. Dostupné z WWW: < Soubor:Maria Josepha von Bayern.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit ]. Dostupné z WWW: < S%C3%BAbor:Crown of Joseph II.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit ]. Dostupné z WWW: < Soubor:Josef II statue.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit ]. Dostupné z WWW: < Soubor:Terezin CZ Ater95.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit ]. Dostupné z WWW: < S%C3%BAbor:Joseph II%28002%29.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit ]. Dostupné z WWW: < Soubor:Mapa - %C4%8Cechy, Morava, Slezsko, Lu%C5%BEice jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit ]. Dostupné z WWW: < Vlastivěda 5. Nová škola, Brno : Nová škola, s. ISBN PITRO, Martin. Pyskatí Habsburkové. Praha : EGMONT ČR, s.r.o., s. ISBN Historie České republiky [online] [cit ]. Habsburkové. Dostupné z WWW: <cr.ic.cz>.


Stáhnout ppt "Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná"

Podobné prezentace


Reklamy Google