Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zařízení autonomní detekce a signalizace - autonomní hlásiče požáru

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zařízení autonomní detekce a signalizace - autonomní hlásiče požáru"— Transkript prezentace:

1 Zařízení autonomní detekce a signalizace - autonomní hlásiče požáru
funkce, provoz, instalace

2 Autonomní = samostatně fungující
Autonomní hlásič požáru je zařízení, které umí zjistit vznik požáru na základě vyhodnocení vnějších projevů požáru (kouře) a vyhlásit požární poplach. Zařízením autonomní detekce a signalizace se ve smyslu přílohy č. 5 vyhlášky č. 23/2008 Sb. rozumí autonomní hlásič kouře podle české technické normy ČSN EN Autonomní hlásič požáru nepotřebuje ke své funkci žádnou ústřednu ani napájení ze sítě.

3 Další používané názvy:
Pro hlásič požáru se používají různé názvy: Detektor požáru Požární hlásič Autonomní hlásič požáru Detektor kouře Hlásič kouře Kouřový hlásič

4 Co je hlásič požáru ? Hlásič požáru je obecný název pro přístroj, který detekuje vzniklý požár. Existuje mnoho typů hlásičů v závislosti na způsobu detekce požáru a použití. Nejrozšířenějším typem je optickokouřový hlásič kouře. Má nejlepší provozní vlastnosti. Dalšími typy jsou např. tepelný hlásič a plamenný hlásič

5 Optickokouřový hlásič
Zařízení hlásiče vyhodnocuje přítomnost kouře v ovzduší místnosti. Při jeho zjištění spustí požární poplach. Síla zvuku poplachového signálu (akustický tlak) je zvolena tak, aby vzbudila hluboce spícího člověka.

6 Princip funkce optickokouřového hlásiče

7 Ionizační hlásič Princip funkce ionizačního hlásiče je naprosto shodný s optickokouřovým hlásičem. Rozdíl spočívá v druhu zdroje záření a vyhodnocovacího modulu. Zdrojem záření je mizivé množství radioaktivního prvku Americia (Am).

8 Srovnání obou druhů: Oba hlásiče potřebují zdroj napájení (pro funkci LED diody a vyhodnocovací jednotky, kontrolního okruhu přijímače, světelné kontrolky, akustické sirény) Při likvidaci ionizačního hlásiče vzniká potíž - jde o nebezpečný odpad, vyžaduje zvláštní režim zacházení (uložení do speciálního kontejneru, evidence původu a speciální likvidace v určené laboratoři apod.) ! Při likvidaci optickokouřového hlásiče jde o „obyčejný“ elektronický šrot.

9 Proč si nainstalovat autonomní hlásič ?
V současné době je celoevropský trend chránit své obydlí proti požáru. V ČR denně vzniká požár v rodinném domku nebo v bytě (!) V ČR při takovém požáru zahyne každý týden člověk (!) Obdobná situace je ve všech zemích Evropy. Jednoduchým a levným zařízením na ochranu životů, zdraví a majetku je právě autonomní hlásič požáru.

10 Proč si nainstalovat autonomní hlásič
Proč si nainstalovat autonomní hlásič ? ROZDĚLENÍ ÚMRTÍ PŘI POŽÁRU V DOMÁCNOSTECH Česká republika

11 Proč si nainstalovat autonomní hlásič ?
Od 1. července 2008 nabyla účinnosti nová vyhláška MV ČR č. 23/2008 Sb., o technických požadavcích na výstavbu. Podle této vyhlášky musí být povinně vybaveny autonomním hlásičem nově postavené stavby: - rodinných domů, - staveb pro rodinnou rekreaci (chaty, chalupy apod.) - bytových domů (každý byt), - ubytovací zařízení (ubytovny, penziony, malé hotely), - zařízení sociální péče (domovy pro důchodce, ústavy soc. péče, apod.), - ubytovací zařízení na staveništi (maringotky, buňky, aj.)

12 Proč si nainstalovat autonomní hlásič ?
Kromě povinnosti vyplývající z právního předpisu (vyhl. 23/2008 Sb.) je s ohledem na nepříznivý vývoj počtu požárů a úmrtí žádoucí vybavit autonomními hlásiči i ostatní rodinné domy a byty, tj. stávající stavby.

13 Jeden nebo více hlásičů ?
Vyhl. 23/2008 Sb. ukládá povinnost instalovat hlásič v rodinném domě v části vedoucí k východu z bytu; u mezonetových bytů (dvoupodlažní byty) a v rodinných domech s více byty musí být další hlásič instalován v nejvyšším místě společné chodby nebo prostoru (haly). Jedná-li se o byt s podlahovou plochou větší než 150 m2, musí být další hlásič umístěn v jiné vhodné části bytu.

14 KAM nainstalovat autonomní hlásič ?
Hlásiči by měly být vybaveny minimálně centrální místnosti objektu a místnosti kde spíme. Hlásiče kouře je nejlépe umístit doprostřed stropu chráněné místnosti, minimálně však ve vzdálenosti 30cm od stěny

15 KAM nainstalovat autonomní hlásič ?

16 KAM nainstalovat autonomní hlásič ?
Minimální – chodba vedoucí k únikovému východu - ložnice - dětský pokoj Optimální - obytné místnosti - kuchyně - haly - sklepy - tam, kde se vyskytují kuřáci - tam, kde jsou užívána topidla všech druhů Nevhodná místa pro rozmístění - prašné prostory - velmi vlhké prostory (koupelny) - v blízkosti ventilátorů a zdrojů tepla - ve vrcholech půdních prostorů

17 KAM nainstalovat autonomní hlásič ?

18 JAK si nainstalovat autonomní hlásič ?
Krok 1 Krok 2 označte otvory vyvrtejte otvory

19 JAK si nainstalovat autonomní hlásič ?
Krok Krok 4 přišroubujte patici vložte baterii

20 JAK si nainstalovat autonomní hlásič ?
Krok Krok 6 Nasaďte hlásič proveďte test do patice

21 Provoz a údržba Většina autonomních hlásičů kouře je vybavena baterií (měla by být součástí dodávky), s životností minimálně jeden rok. Ideální autonomní hlásič je dále vybaven testovacím tlačítkem (test je vhodné provádět jednou týdně) a tlačítkem pro vypnutí signalizace. Některé levnější typy nemají možnost vypnutí sirény, a je nutné počkat dokud siréna nedozní

22 Autonomní hlásič kouře
Kontrolní LED Elektronická siréna zkušební tlačítko

23 Kombinovaný hlásič kouř + oxid uhelnatý

24 Provoz a údržba Z hlediska provozu a údržby je pro prostory s topidly (krb, kamna, plynový kotel, plynová karma) vhodná kombinace detektoru kouře a detektoru kysličníku uhelnatého

25 Kde koupit hlásič ? Autonomní hlásič se doporučuje zakoupit u renomovaných obchodníků s elektronikou, nebo na internetu, nebo U specializovaných firem provádějících práce spojené se slaboproudými rozvody, instalacemi elektronických zařízení apod.

26 Jak koupit hlásič ? Výrobek, splňující evropské normy, je označen značkou CE, což znamená, že dotyčný výrobek je ve shodě se všemi odpovídajícími ustanoveními příslušné směrnice, které se týkají označení CE a že výrobek byl podroben příslušnému postupu posouzení shody obsaženému ve směrnici Značka CE musí být v každém případě na výrobku a návodu k použití.

27 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Zařízení autonomní detekce a signalizace - autonomní hlásiče požáru"

Podobné prezentace


Reklamy Google