Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MENTÁLNÍ ANOREXIE. MENTÁLNÍ ANOREXIE CO TO JE a kdy se objevila? Porucha příjmu potravy. Psychická porucha (vada osobnosti). První příznaky ve 2. století.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MENTÁLNÍ ANOREXIE. MENTÁLNÍ ANOREXIE CO TO JE a kdy se objevila? Porucha příjmu potravy. Psychická porucha (vada osobnosti). První příznaky ve 2. století."— Transkript prezentace:

1

2 MENTÁLNÍ ANOREXIE

3 CO TO JE a kdy se objevila?
Porucha příjmu potravy. Psychická porucha (vada osobnosti). První příznaky ve 2. století popsal Galén (lékař). Věrohodně v lékařství - druhá polovina 19. století. V době, kdy štíhlá linie nebyla vzorem krásy, i tehdy lidé trpěli anorexií. Rok 1917 – doktor L. H. Peters zavedl pojem kalorie a spojil ho s dietami. MA patří mezi případy končící tragicky. Módní trend.

4 Koho postihuje? Na 95% jde o poruchu u dívek a mladých žen.
Často v době dospívání. Muži MA trpí ojediněle – balet. U nás 1% až 6% dívek v pubertě projevuje příznaky MA. Anorektičky propadají šílenství drasticky snižovat svou váhu. Anorexie se často zaměňuje za bulimii – dívka propadne obžerství.

5 ANOREXIE ČI BuLIMIE? ZVRACENÍ???
Rozdíl MA a bulimie je v jejich podstatě. Bulimička = žije proto, aby se přejídala a následovně zvracela. Anorektička má tyto stavy jen příležitostně. ZVRACENÍ??? MA, dívka si dává prsty do krku, aby vyvolala zvracení kvůli strachu ze snědeného jídla. MB, ve zkratce to znamená chorobné přežírání – pocit viny – zvracení.

6 Riziko sebevražd je 200x vyšší než u jiných psychických poruch.
+ selhávání orgánů, máme 10% úmrtnosti. Léčba se podaří cca u 40% pacientek.

7 DVĚ VERZE ANOREXIE? CHRONICKÁ ANOREXIE AKUTNÍ ANOREXIE
Nebo-li pubertální. Postihuje výhradně dívky v době dospívání. Odmítání potravy, náhlé klesnutí váhy… I přes podváhu se vidí nehezky. Poznámky typu: mám tlustá stehna, hýždě nebo břicho… Neznají hranici, za kterou jsou ochotny jít. Proto cca 10% AA podlehne. Hrdost nad svou sebekontrolou. CHRONICKÁ ANOREXIE Dívka si zvykne na nízký příjem potravy. Sepne se na adaptační metabolismus. Uvědomují si potřebu jídla.

8 PŘÍZNAKY Cílem je, aby si okolí všimlo změny.
Anorektička mění své chování. Nespokojenost s jednotlivými partiemi nebo rovnou celým tělem. Prohlížení v zrcadle. Kamarádka = váha. Při jídle vynalézavé a propracované rituály – jídlo krájí na malé kousky a každé sousto neuvěřitelně dlouho koušou. Snaha o výdej energie se vymyká normálu, cvičí v nepřirozenou dobu – půlnoc. Ztráta menstruace. Zneužívají léků vyvolávající průjmy, odvodnění organismu či snížení chuti k jídlu. Jsou náladové, popudlivé, pocit bezmoci, nízké sebevědomí… A to vede k izolaci od světa kolem sebe.

9 POCITY ANOREKTIČEK Nikdy si nepřipadají dostatečně štíhlé.
Většinou mývají pouhé tři čtvrtiny tělesné hmotnosti, která je přirozená pro jejich věk, výšku a tělesnou stavbu. Omdlévají z nedostatku energie.

10 Následky Zmenšení žaludku = nevolnost nebo zácpu.
Odvápnění kostí – lámavost – špatná regenerace. Vlasy – jemné, suché, lámou se a vypadávají. Pokožka – vysušená. Kazí se zuby, lámou nehty apod. Nedostatek vitamínů, tekutin, potravy… Málo hořčíku, draslíku a sodíku zpřehází metabolismus. Dehydratace ovlivňuje ledviny – ledvinové kameny – selhání ledvin. Chudokrevnost, zvyšování cholesterolu, poruchy soustředění, horší se paměť… Úbytek hormonů v těle – osteoporóza. Zpomalení nebo zastavení růstu. Pokročilá fáze MA – ani při zvýšení váhy se neobnoví měsíčky a to vede k neplodnosti. Přecitlivělost, podrážděnost, nespavost, deprese…

11 ÚČINKY MA NA LIDSKÉ TĚLO

12 PŘÍČINY Souhrn několika faktorů (genetika, rodinné problémy, emoce…).
Média nás denně zaplavují ´ideální´ krásou. Již od malička se holčičky chtějí podobat panenkám či modelkám. 70. léta 20. st. odstartovala toto pobláznění modelka Twiggy – 170cm a 41kg. Každý má jinak silnou osobnost – můžeme si MA řešit problémy (smrt blízkého).

13 LÉČBA Za včas se dostat do rukou odborníků.
Následuje nasazení infúze, umělá výživa, léky, psychoterapie a další. Při dlouhém hladovění úbytek bílkovin. K úpravě potravy musí docházet pomalu, metabolismus je zvyklý na diety, znatelný přechod na běžnou stravu může vyvolat šok. Po přijímání různých laxativů, léků na hubnutí a psychofarmatik je nutná detoxikace organismu. Obtížné odvykání. Psychika – změna postoje k jídlu a k sobě – terapie, řešení problémů, které většinou předcházejí… Léčba trvá několik let a až do smrti si musí udržovat příslušnou váhu. Nesmí hubnout!

14

15 BODY MASS INDEX BMI – slouží k určení ideální váhy k poměru s výškou.
Není to stoprocentní, jen informativní! BMI Váhová kategorie Zdravotní rizika pod 18,5 podváha nebezpečí anorexie 18,5 - 24,9 normální rozmezí minimální 25   -  29,9 nadváha středně vysoká 30   -  39,9 obezita vysoká 40 a více těžká obezita velmi vysoká

16

17 ZDROJE http://anorexie.ordinace.biz/ http://web.sk
( )


Stáhnout ppt "MENTÁLNÍ ANOREXIE. MENTÁLNÍ ANOREXIE CO TO JE a kdy se objevila? Porucha příjmu potravy. Psychická porucha (vada osobnosti). První příznaky ve 2. století."

Podobné prezentace


Reklamy Google