Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LIŠEJNÍKY Lišejníky jsou organismy složené. Jedná se o SYMBIÓZU houby a řasy. Houba poskytuje řase vodu a řasa houbě dává organické látky. Díky tomuto.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LIŠEJNÍKY Lišejníky jsou organismy složené. Jedná se o SYMBIÓZU houby a řasy. Houba poskytuje řase vodu a řasa houbě dává organické látky. Díky tomuto."— Transkript prezentace:

1

2

3 LIŠEJNÍKY

4 Lišejníky jsou organismy složené.
Jedná se o SYMBIÓZU houby a řasy. Houba poskytuje řase vodu a řasa houbě dává organické látky. Díky tomuto soužití obsazují lišejníky místa, kde se jiné rostliny zpravidla nevyskytují, protože lišejníkům stačí k životu světlo, vzduch a voda s minerálními látkami. Lišejníky patří mezi BIOINDIKÁTORY prostředí = ukazatele čistoty prostředí. Tělo lišejníků se nazývá „STÉLKA“. Vyskytují se na skalách, stromech, kamenech…… V polárních oblastech slouží jako potrava sobů.

5 ZÁSTUPCI: Terčovka bublinatá - vyskytuje se na kůře stromů
- snáší i středně znečištěné ovzduší Dutohlávka sobí Provazovka - vyskytují se ve velmi čistém prostředí

6 OPAKOVÁNÍ: 1. Tělo lišejníků se nazývá? Stélka
2. Ukazatel čistoty prostředí? Biondikátor 3. Lišejník je symbióza…… Houby a řasy 4. Co poskytuje řasa? Organické látky 5. Co poskytuje houba? Vodu

7


Stáhnout ppt "LIŠEJNÍKY Lišejníky jsou organismy složené. Jedná se o SYMBIÓZU houby a řasy. Houba poskytuje řase vodu a řasa houbě dává organické látky. Díky tomuto."

Podobné prezentace


Reklamy Google