Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Děti, strava a PW syndrom

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Děti, strava a PW syndrom"— Transkript prezentace:

1 Děti, strava a PW syndrom
Mgr. Dana Kubisová 3. LF UK

2 Jak zabezpečit správnou výživu k udržení rozumné hmotnosti
vyvážená nízkokalorická strava pevná stravovací pravidla omezený přístup k jídlu spolupráce se školou a lidmi okolo dítěte

3 Víme co jíme? VLÁKNINA VITAMINY MINERÁLNÍ LÁTKY CUKRY TUKY CHOLESTEROL
SŮL BÍLKOVINY VÁPNÍK

4 Aby byla naše strava NÍZKOKALORICKÁ …
↓ tuky g = 38 kJ ↓ cukry 1 g = 17 kJ ↓ alkohol 1 g = 30 kJ ↓ ostré koření a sůl

5 Co by měla obsahovat VYVÁŽENÁ NÍZKOKALORICKÁ STRAVA?
celozrnné pečivo denně luštěniny 2 – 3 x týdně denně 3 ks ovoce zelenina ke každému jídlu drůbeží a libové maso 1-2 x týdně nízkotučné ryby 2 x týdně dostatek vhodných tekutin

6 Jak poznáme, že je pečivo celozrnné?
Celozrnné pečivo musí podle zákona o potravinách obsahovat minimálně 80% celozrnných mouk z celkové hmotnosti pečiva. Pokud je ve složení uvedena na prvním místě hladká mouka a celozrnná až na druhém nebo třetím, nejedná se o celozrnný výrobek. Celozrnná mouka je mouka, do níž pomelete zrno včetně slupky. ?

7 Pravé celozrnné housky …
zárodek antioxidanty, B-vitaminy, vitamin E otruby vláknina, B-vitaminy, stopové prvky endosperm škrob, bílkoviny

8 Je pečivo z grahamové mouky celozrnné?
Grahamová mouka je celozrnná mouka, v níž jsou navíc mleté otruby (vnější obal zrna). Výrobky z grahamové mouky mají trochu sladší chuť, než z celozrnné mouky.

9 Je vícezrnné a tmavé pečivo celozrnné?
Vícezrnné pečivo musí obsahovat minimálně 5% mouky z jiných obilovin než pšenice nebo žito. Pečivo tedy může být vícezrnné, ale přitom vůbec nemusí být celozrnné. ? Některé pečivo s velmi tmavou barvou může (nebo má?) budit dojem celozrnnosti. Tmavého zbarvení může být ale docíleno pražením ječmene nebo žita či obarvením mouky.

10 Co by měla obsahovat VYVÁŽENÁ NÍZKOKALORICKÁ STRAVA?
celozrnné pečivo denně luštěniny x týdně denně 3 ks ovoce zelenina ke každému jídlu drůbeží a libové maso 1-2 x týdně nízkotučné ryby 2 x týdně dostatek vhodných tekutin

11 Co by měla obsahovat VYVÁŽENÁ NÍZKOKALORICKÁ STRAVA?
celozrnné pečivo denně luštěniny x týdně 3 ks ovoce denně zelenina ke každému jídlu drůbeží a libové maso 1-2 x týdně nízkotučné ryby 2 x týdně dostatek vhodných tekutin

12 Co by měla obsahovat VYVÁŽENÁ NÍZKOKALORICKÁ STRAVA?
celozrnné pečivo denně luštěniny x týdně denně 3 ks ovoce zelenina ke každému jídlu drůbeží a libové maso 1-2 x týdně nízkotučné ryby 2 x týdně dostatek vhodných tekutin

13 Potraviny bohaté na vlákninu nás chrání
celozrnné výrobky, luštěniny, ovoce, zelenina, psyllium snižují cholesterol v krvi pomáhají při léčbě obezity upravují konzistenci stolice jsou účinné v prevenci rakoviny tlustého střeva bojují proti dalším civilizačním chorobám Vláknina má obecně mnoho ochranných účinků. Mezi nejdůležitější patří úprava konzistence stolice, prevence vnitřních hemeroidů, střevní divertikulózy a rakoviny tlustého střeva. Jako doplněk je využívána v dietách při léčbě obezity, neboť prodlužuje pocit nasycení.

14 Kolik si myslíte, že má 1 jablko vlákniny?
Doporučená denní dávka vlákniny je g Kolik si myslíte, že má 1 jablko vlákniny? Denně bychom měli zkonzumovat 20–35 g vlákniny. Skutečná konzumace je u nás podstatně nižší, cca 10 g. Poměr rozpustné a nerozpustné vlákniny by měl být 3 : 1. Otázka pro posluchače se objeví po kliknutí – snažíme se je opět vtáhnout do diskuze.

15 3 g vlákniny

16 Příklad doporučené denní dávky vlákniny
21 g 5 g

17 Co by měla obsahovat VYVÁŽENÁ NÍZKOKALORICKÁ STRAVA?
celozrnné pečivo denně luštěniny x týdně denně 3 ks ovoce zelenina ke každému jídlu drůbeží a libové maso 1-2 x týdně nízkotučné ryby 2 x týdně dostatek vhodných tekutin

18 Co by měla obsahovat VYVÁŽENÁ NÍZKOKALORICKÁ STRAVA?
celozrnné pečivo denně luštěniny x týdně denně 3 ks ovoce zelenina ke každému jídlu drůbeží a libové maso 1-2 x týdně nízkotučné ryby 2 x týdně dostatek vhodných tekutin

19 RYBY PODLE TUČNOSTI (kJ ve 100 g)
MÉNĚ TUČNÉ lín, okoun, štika, candát, pstruh, treska – 400 STŘEDNĚ TUČNÉ kapr, sumec, sardinka, herinek, makrela – 700 TUČNÉ losos, úhoř, šprota, tuňák – 1200

20 RYBY a RYBÍ VÝROBKY (kJ ve 100 g)
losos 850 losos v oleji ! 1100 losos uzený !! 1300 sardinky 500 sardinky v oleji !! 1000

21 Co by měla obsahovat VYVÁŽENÁ NÍZKOKALORICKÁ STRAVA?
celozrnné pečivo denně luštěniny x týdně denně 3 ks ovoce zelenina ke každému jídlu drůbeží a libové maso 1-2 x týdně nízkotučné ryby 2 x týdně dostatek vhodných tekutin

22 Pitný režim 1,5 – 2 l denně vhodné nápoje jsou čistá voda, čaj, light nápoje minerální vody max. 0,5 l denně, střídat 100% ovocné šťávy ředit vodou ke kávě vždy sklenici vody

23 Co by neměla obsahovat VYVÁŽENÁ NÍZKOKALORICKÁ STRAVA?
velké množství volných tuků (máslo, sádlo…) uzeniny, tučná masa plnotučné a smetanové výrobky alkoholické nápoje velké množství sladkostí, cukru, medu kořeněná a slaná jídla Pravidelnost ve stravě a lehké večeře!

24 Kterým tukům dáváme přednost ?
NENASYCENÝM olivový a řepkový olej ořechy avokádo rybí tuk některé margaríny

25 Co možná nevíte … Pro běžnou spotřebu je nejvhodnější olivový a jednodruhový řepkový olej Panenský olej (lisovaný za studena) je vhodný i pro tepelnou úpravu

26 Jak omezit množství tuků při přípravě stravy?
omezte tuk na přípravu pokrmů: maso opékejte zprudka nasucho, mouku pražte nasucho vhodné technologie vaření: vaření, dušení, dušení v páře, pečení na sucho, zapékání, úpravy v mikrovlnné a horkovzdušné troubě či v pečící fólii/ alobalu vhodné nádobí: teflon, varné sklo, alobal, horkovzdušná trouba, tlakový hrnec, …

27 Tepelná úprava stravy osmaženou potravinu zbavte přebytečného tuku
savý papír, vroucí voda používejte tuk, který je na smažení přímo určen rostlinné oleje (řepkový či olivový) rostlinné tuky s větším procentem tuku (Rama Cullinesse … ) tuk na pánvi je nutné dostatečně rozpálit - potravina nenasaje tolik tuku masový vývar nechejte vychladnout a potom odstraňte tuk z povrchu na smažení použijte vždy čerstvý tuk pozor na přepalované tuky

28 Co zvyšuje chuť k jídlu? ostré koření sůl alkoholické nápoje

29 Potřeba a spotřeba kuchyňské soli
denní spotřeba soli v ČR je 15 g doporučeno 6 g soli denně 100 g = 5 g soli 100 g = 0,5 g soli

30 Jak snížit obsah soli ve stravě?
vynechat potraviny s vysokým obsahem soli nepoužívat polévková koření k přisolování jídel nepoužívat hotové kořenící směsi a bujóny vynechat pochoutky „pocukrované“ solí

31 Jak snížit obsah soli ve stravě?
ochucovat jídla citrónovou šťávou, čerstvě posekanými bylinkami, pažitkou, petrželí, česnekem nebo cibulí

32 A na co nesmíme zapomínat …
jíme očima ….. pestrost barevnost stolování pravidelnost v jídle 5 – 6 x denně malé porce

33 STANOVTE SOBĚ I DĚTEM PEVNÁ PRAVIDLA
vytvořte si pravidelný rozvrh denních jídel vytvořte si společně dopředu jídelníček jezte jen na místě k tomu vyhrazeném (např. kuchyně) žádné extra jídlo na požádání kontrola porcí vytvořte si „hříšný den“ s pevnými pravidly buďte vždy důslední Co bude dnes dobrého?

34 DBEJTE NA OMEZENÝ PŘÍSTUP K JÍDLU
nenechávejte jídlo v dosahu dítěte mějte kontrolu nad přístupem ke zdrojům jídla lednice, mrazák, spíž prodejní automaty peníze dohlížejte na dítě v obchodech během přípravy jídla na oslavách, v restauraci apod. akcích

35 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Děti, strava a PW syndrom"

Podobné prezentace


Reklamy Google