Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR"— Transkript prezentace:

1 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR
Obor: M/02 Cestovní ruch Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_127 Datum: Anotace: Polabí jako turistický region – specifika, kulturní památky, využitelnost z hlediska turistického ruchu

2 POLABÍ

3 POLABÍ Polabí je historický region, označující úrodný pruh podél řeky Labe (tzv. zlatý pruh země české), zhruba mezi městy Mělník a Kolín. Pro oblast je charakteristické mírné klima, rovinatý nebo jen mírně zvlněný reliéf a intenzivní zemědělství. V průběhu 20. století ztratila oblast na přitažlivosti z důvodu industrializace a rozvoje zástavby – dáno i blízkostí Praze. V Polabí se setkáme s pozůstatky lužních lesů a slepými rameny řeky. Řada historických měst. Z hlediska cestovního ruchu je Polabí vhodné zejména pro cyklistiku a jako cíl jednodenních výletů, příp. lázeňský ruch (Toušeň, Poděbrady). V poslední době dochází k obnově osobní lodní dopravy.

4 Mělník Královské věnné město českých královen.
Město stojí na výrazném kopci nad soutokem Labe s Vltavou. Centrum českého vinařství – o pozvednutí vinařství se zasloužil Karel IV. Přivezením odrůd z Burgundska. Zámek postaven ve stylu saské renesance – dnes v majetku rodu Lobkowiczů. Na zámku jsou pozůstatky lobkowiczské galerie, s obrazy českých barokních mistrů – Brandl, Škréta, Reiner.

5 Mělník – náměstí s podloubím a gotickou radnicí
Mělník – náměstí s podloubím a gotickou radnicí. V pozadí kostel kapucínského kláštera. Studna uprostřed náměstí je 54 metrů hluboká a 4,5 m široká. Nahlédnout do ní můžeme při prohlídce mělnického podzemí.

6 Soutok Labe s Vltavou – vpravo Vraňanský kanál, vybudovaný v roce 1905.
Hořín – zámek se nachází na druhém břehu řeky.

7 Mělnická vína

8 Paroplavba na Labi Z Mělníka lze plout do Prahy, nebo po proudu do Lovosic, Ústí nad Labem, Děčína a Drážďan.

9 Lužní lesy Úpor – přírodní rezervace mezi Labem a Vltavou, největší naleziště sněženek na světě. Černínovsko – jedno ze slepých ramen Labe, pozůstatek původních lužních lesů.

10 Spolana Neratovice – aneb něco pro milovníky industriální architektury

11 Královské město, oblíbené letní sídlo Rudolfa II.
Brandýs nad Labem Královské město, oblíbené letní sídlo Rudolfa II. Pozůstatky renesančních zahrad.

12 Stará Boleslav Jedno z duchovních center Českého státu.
Roku 929 zde byl zavražděn svatý Václav. Tradiční zářijové Svatováclavské slavnosti, spojené s adorací Václavových ostatků Palladium země České.

13 Lysá nad Labem Zámek a klášter - sídlo Františka Antonína Šporka.
Velmi cenná barokni zahrada se souborem alegorických soch – alegorie ročních dob, měsíců, živlů, světadílů, svobodných umění atd.

14 Botanicus Ostrá Jakýsi skanzen, nebo co, kde se pěstují samé zdravé a voňavé věci, které se pak prodávají v síti značkových obchodů. Děti si zde mohou hrát na středověk.

15 Nymburk Královské město, založené Přemyslem Otakarem II. a postavené německými obchodníky. Skvěle zachované cihlové hradby a pás opevnění okolo celého města. Gotický kostel svatého Jiljí. Postřižinský pivovar.

16 Bohumil Hrabal Vyrůstal v Nymburce, kde byl jeho otec správcem pivovaru. Jeho život je s regionem spjat, zejména s nedalekým Kerskem, kde si pořídil chatu. Odehrává se zde řada jeho knih: Postřižiny, Slavnosti sněženek, Svatby v domě Hájenka Hrabalova chata

17 Poděbrady Lázeňské město – léčba srdečních onemocnění.
Ze zámku pocházel český král Jiří z Poděbrad. Lázeňský park s květinovými hodinami. Okružní jízdy výletní lodí po Labi.

18 ZDROJE: kraj-ceska/ /


Stáhnout ppt "Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR"

Podobné prezentace


Reklamy Google