Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pohyb a jeho druhy Co je to pohyb? Co všechno lze nazvat pohybem?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pohyb a jeho druhy Co je to pohyb? Co všechno lze nazvat pohybem?"— Transkript prezentace:

1 Pohyb a jeho druhy Co je to pohyb? Co všechno lze nazvat pohybem? Pohyb patří mezi nejběžnější děje v přírodě. Pohybem je pád kamene, mrkání oka, změna výšky rtuťového sloupce v teploměru … Těleso se pohybuje rovně X Těleso nejrůzněji zatáčí Jak definovat pohyb? Těleso nemění rychlost X Těleso zrychluje či zpomaluje Pohyb tělesa je změna jeho polohy vzhledem k ostatním tělesům. Jak dělíme pohyby? přímočarý X křivočarý rovnoměrný X nerovnoměrný Místo nerovnoměrný lze použít i pojem „zrychlený“ , ovšem nikoliv naopak, neboť zrychlení podstupuje těleso i při změně směru pohybu.

2 Rovnoměrný přímočarý pohyb

3 Rovnoměrný přímočarý pohyb

4 Rovnoměrný přímočarý pohyb
Jaká tělesa vykonávají rovnoměrný přímočarý pohyb? Kdy těleso vykonává rovnoměrný přímočarý pohyb – za jakých podmínek? Těleso setrvává v klidu nebo vykonává rovnoměrný přímočarý pohyb, pokud na něj nepůsobí žádné síly, nebo pokud jsou všechny působící síly v rovnováze.

5 Rovnoměrný přímočarý pohyb
Dopravní letadlo zmizelo dispečerům z radarů při letu nad horami. Pátrací týmy se na místo, kde byl letoun pozorován naposledy, dostanou za 37 minut. Jakou oblast musí prohledat, vědí-li, že maximální rychlost letadla činí 750 km/h?

6 Rychlost rovnoměrného přímočarého pohybu

7 Rychlost rovnoměrného přímočarého pohybu
Čas označujeme obvykle písmenem t. Tak například je-li auto na cestě již půl hodiny, můžeme to zkráceně zapsat t = 1/2 hod nebo t = 30 min nebo t = 1800 s Dráhu označujeme obvykle písmenem s. Tak například urazilo-li auto trasu Praha – Kladno, můžeme to zkráceně zapsat jako s = 30 km nebo s = m nebo s = 3x104 m Rychlost označujeme obvykle písmenem v. Tak například je-li rychlost auta 60 km/h, můžeme to zkráceně zapsat V = 60 km/h nebo v = 60 km h-1

8 Rychlost rovnoměrného přímočarého pohybu
Pomocí značek s, v a t můžeme napsat vzorec pro dráhu, je-li známa dráha a čas, za kterou ji auto či jiné těleso urazilo: Odsud vychází jednotka rychlosti : km/h nebo m/s Odtud vyplývá, že známe-li rychlost a čas, po který se těleso hýbe, je možné dráhu, kterou urazí, spočítat jako

9 Příklady ● Na své cestě do Afriky letí čáp 10 hodin denně. Jeho rychlost je 70 km/h. Jakou dráhu uletí každý den? ● Pohyblivé schody jsou dlouhé 30 m. Doba, za kterou vyvezou člověka zdola nahoru je 40 s. Jakou rychlostí se pohybují? ● Turista vyšel z chaty o půl deváté a šel přibližně stále stejnou rychlostí. Do 11 hodin ušel vzdálenost 20 km. Jaká byla jeho rychlost? ● Ultralehké letadlo se pohybuje rychlostí 360 km/h. Jaká je jeho rychlost v metrech za sekundu (m/s) ? ● Družice obíhá Zemi rychlostí 7 km/s. Jakou dráhu urazí za 10 sekund? Jakou dráhu urazí za minutu? Jakou dráhu urazí za hodinu? Výzkumná loď měří hloubku moře. Vyslala ke dnu zvukový signál – krátké pípnutí. Signál se odrazil od mořského dna a vrátil se přesně za 3 sekundy. a) Kterou další veličinu potřebujete, abyste mohli vypočítat hloubku v tomto místě? b) Najděte tuto veličinu v tabulkách nebo na internetu. A pozor – zvuk se šíří ve vodě! c) Spočítejte hloubku moře v místě, kde loď prováděla měření.


Stáhnout ppt "Pohyb a jeho druhy Co je to pohyb? Co všechno lze nazvat pohybem?"

Podobné prezentace


Reklamy Google