Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST -PRANOSTIKY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST -PRANOSTIKY"— Transkript prezentace:

1 ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST -PRANOSTIKY
Autor: Katka Česalová Datum: Cílový ročník: 6. ročník Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/

2 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
Vzdělávací obor: Literatura a čtenářství ročník Tematický okruh: Ústní lidová slovesnost Téma: Pranostiky Metodický list/anotace: žáci se seznámí s ústní lidovou slovesností, jejím původem, druhy a sběrateli, budou se věnovat zejména žánru pranostika Jazyk: čeština Očekávaný výstup: pozná epický žánr pranostika, orientuje se v ostatních žánrech ústní lidové slovesnosti, odpovídá na otázky k textu Speciální vzdělávací potřeby: žádné Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 12 – 13 let

3 DRUHY ÚSTNÍ LIDOVÉ SLOVESNOSTI:
lyrika písně ukolébavky epika báje pověsti pohádky anekdoty hádanky přísloví, rčení pranostiky drama zpěvohra loutkové divadlo Pouze jako ústní seznámení se s druhy lidové slovesnosti.

4 Ústní lidová slovesnost měla největší význam v době, kdy česká literatura byla utlačována např. v období pobělohorském a obrozeneckém. Sběratelé ústní lidové slovesnosti: František Ladislav Čelakovský - slovanské národní písně, přísloví Karel Jaromír Erben - české písně a říkadla, pohádky Božena Němcová – pohádky František Bartoš – moravské písně, lidové zvyky

5

6 CO JE TO PRANOSTIKA? Pranostika je žánr lidové slovesnosti.
Je to rčení, které se snaží dávat do souvislosti určité přírodní jevy a roční dobu. Je založená na dlouhodobé lidské zkušenosti. Slovo pranostika je odvozeno z latinského slova prognosis - předpověď. Zapamatujeme si: PRANOSTIKA DOBŘE VÍ, JAKÉ BUDE POČASÍ!

7 Není-li prosinec studený, bude příští rok hubený.
ZIMNÍ PRANOSTIKY: Není-li prosinec studený, bude příští rok hubený. Když krtek ryje v lednu, končí zima v květnu. 3) Leží-li kočka v únoru na slunci, poleze v březnu za kamna. Žáci se pokoušejí vysvětlit tyto pranostiky. Možnost práce ve dvojicích či větších skupinách a tvoření ilustrací na volné listy.

8 JARNÍ PRANOSTIKY: 1) Hodně-li v dubnu vítr duje, stodola se naplňuje
JARNÍ PRANOSTIKY: 1) Hodně-li v dubnu vítr duje, stodola se naplňuje. 2) Studený máj, v stodole ráj. 3) Je-li červen mírný, nebude v prosinci mráz silný. Žáci se pokoušejí vysvětlit tyto pranostiky. Možnost práce ve dvojicích či větších skupinách a tvoření ilustrací na volné listy.

9 Staví-li v červenci hromadu mravenci všude, tuhá zima bude.
LETNÍ PRANOSTIKY: Staví-li v červenci hromadu mravenci všude, tuhá zima bude. Co srpen neuvaří, to už září nedosmaží. Vavřineček ukazuje, jaký podzim nastupuje. (10. srpen) Žáci se pokoušejí vysvětlit tyto pranostiky. Možnost práce ve dvojicích či větších skupinách a tvoření ilustrací na volné listy.

10 Září jezdí na strakaté kobyle.
PODZIMNÍ PRANOSTIKY: Září jezdí na strakaté kobyle. O svatém Matouši – vlaštovka nás opouští. (21. září) Svatý František zahání lidi do chýšek (4. říjen) Žáci se pokoušejí vysvětlit tyto pranostiky. Možnost práce ve dvojicích či větších skupinách a tvoření ilustrací na volné listy.

11 Společné čtení z čítanky: Poetický kalendář ukázky pranostik
Dorovská, Dagmar, Řeřichová, Vlasta. Čítanka vydání. Olomouc: Prodos, spol. s r. o., ISBN s Možnost domácího úkolu: žáci si z ukázek z čítanky vyberou jednu pranostiku, zaoíší si ji do sešitu, pokusí se ji vysvětlit a ilustrují ji.

12 POUŽITÉ ZDROJE Použitá literatura:
Dorovská, Dagmar, Řeřichová, Vlasta. Čítanka vydání. Olomouc: Prodos, spol. s r. o., ISBN s Kovaříková, Zuzana, Lyčková, Viola. PRANOSTIKY. ROKEM KROK ZA KROKEM. 1. vydání. Praha: Albatros, ISBN s. 4, 7, 12, 23, 30, 41, 46, 51, 57, 68.

13 Zdroje obrázků Snímek s. 5 (František Ladislav Čelakovský): Jedudedek[online] Volné dílo dostupné z: Snímek s. 5 (Karel Jaromír Erben): Karel. K. [online] Volné dílo dostupné z: Snímek s. 5 (Božena Němcová): Shakko. [online] Volné dílo dostupné z: Snímek s. 5. (František Bartoš): Jedudedek. [online] Volné dílo dostupné z:

14 Děkuji vám za pozornost.


Stáhnout ppt "ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST -PRANOSTIKY"

Podobné prezentace


Reklamy Google