Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Vl. Menšíka v Ivančicích

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Vl. Menšíka v Ivančicích"— Transkript prezentace:

1 ZŠ Vl. Menšíka v Ivančicích
Karboxylové kyseliny ZŠ Vl. Menšíka v Ivančicích

2 Co budu na konci hodiny znát?
Poznám základní fyzikální a chemické vlastnosti karboxylových kyselin a jejich využití

3 Opakování vědomostí Navrhni strukturní vzorce hydroxyderivátů odvozených od pentanu, hexanu a heptanu. Kolik různých derivátů může existovat? Pozn.: Na každém atomu uhlíku může být nejvýše jedna hydroxyskupina.

4 Karboxylové kyseliny Neutralizace: CH3-COOH + NaOH → CH3 -COONa + H2O
Karboxylové kyseliny jsou organické látky odvozené od uhlovodíků. Mají v molekule alespoň jednu skupinu –COOH, která ve vodě odštěpuje vodíkový kation a chová se tak stejně jako anorganické kyseliny. Neutralizace: CH3-COOH + NaOH → CH3 -COONa + H2O

5 Vznik Karboxylové kyseliny vznikají z uhlovodíků postupnou oxidací přes alkohol a aldehyd: +1/2 O2 +1/2 O2 +1/2 O2 CH3-CH3 → CH3-CH2-OH → CH3-CH=O → CH3-COOH - H2O

6 Důležité karboxylové kyseliny:
Kyselina octová: Je známa lidem již od starověku. Ocet je 8% roztok kys. octové. Slouží k ochucování potravin, ke konzervaci (2-3% roztok zabíjí bakterie), k výrobě dalších látek. Kyselina mravenčí: Je složkou mravenčího jedu, používá se ke konzervaci potravin a výrobě dalších látek.

7 V přírodě se vyskytuje v rostlinách (šťovík, rebarbora…)
Kyselina šťavelová Je jedovatá, s vápníkem vytváří nerozpustné soli, které se mohou hromadit v ledvinách ve formě ledvinových kamenů. V přírodě se vyskytuje v rostlinách (šťovík, rebarbora…) Kyselina acetylsalicilová (ACYLPYRIN) Známé léčivo. Kyselina mléčná Vzniká kvašením cukru kulturou mléčných bakterií nebo při kysání mléka.


Stáhnout ppt "ZŠ Vl. Menšíka v Ivančicích"

Podobné prezentace


Reklamy Google