Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  13 Číslo DUM 3.2_13_14 Předmět Společenské vědy, Tělesná výchova Tematický okruh Zdravý životní styl Název materiálu Rizika kouření Autor Mgr. Hana Topičová Datum tvorby  20. únor 2013 Ročník  1. – 3. ročník Anotace Materiál slouží k všeobecnému seznámení žáků s problematikou rizik spojených s kouřením a s postupem při odvykání kouření . Materiál je použit ve výkladové části hodiny. Součástí materiálu je i test podchycující všeobecné povědomí žáků o možnostech odvykání kouření.. Metodický pokyn Prezentace, výklad s otázkami a úkoly pro žáky v oblasti problematiky rizik spojených s kouřením. Cílová skupina žáků: 15 – 19 let Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Topičová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Rizika kouření Kouření má vždy negativní vliv na zdraví - ať již aktivního či pasivního kuřáka. Podílí se na vzniku mnoha nemocí, nebo je přímo zapříčiňuje. Tabákový kouř obsahuje řadu látek, které dráždí oči nebo dýchací systém, toxické látky, látky s karcinogenními účinky. Ve vzduchu znečištěném kouřem bylo prokázáno látek. Nemoci ovlivněné či způsobené kouřením se podílejí na skutečnosti, že polovina kuřáků zemře o cca 15 let dříve, než kdyby nekouřili. K poškození zdraví a vzniku nemoci stačí jedna cigareta denně nebo i pasivní kouření. I domácí zvířata žijící v domácnosti kuřáků, mají kratší život, než by měli v nekuřácké domácnosti.

3 Nemoci ovlivněné či způsobené kouřením
rakovina – zhoubné nádory plicní, v ústní dutině, slinivky břišní, děložního čípku, ledvin, střev a konečníku, nosních dutin chronická onemocnění dýchacího traktu – astma nemoci srdečně cévního systému – rozvoj kornatění tepen, zvyšuje riziko infarktu myokardu přispívá k zevním projevům stárnutí kůže, zhoršuje pružnost pleti, tvoří se více vrásek vředové choroby žaludku poruchu potence a plodnosti u mužů menstruační problémy a plodnost u žen kouření má negativní vliv na vývoj plodu v děloze během těhotenství; zvyšuje se pravděpodobnost potratu, nižší porodní hmotnost dítěte, narození dítěte s vrozenými vývojovými vadami pobyt dětí v zakouřených prostorách vede k opoždění jejich vývoje; zvyšuje u nich riziko vzniku astmatu, zápalů plic, zánětů středního ucha; je příčinou desetiny dětských leukémií.

4 Obr. 1: Rakovina plic Obr. 2: Rakovina kůže

5 Mýty o kouření – vodní dýmka
Často převládá názor, že kouření vodní dýmky není tolik nebezpečné jako kouření cigarety a že kouření elektronické cigarety není škodlivé vůbec a může být považován za počátek odvykání kouření. Kouření vodní dýmky je mnohem nebezpečnější než kouření cigarety. Při kouření vodní dýmky: se navíc k tabákovému kouři vdechuje i kouř ze spalovaného uhlíku – musí se hodně tahat, aby tabák hořel = objem potažení je dvojnásobný v porovnání s cigaretou  spalování probíhá za nízké teploty – kouř je koncentrovaný ve vodě se kouř nepročistí, pouze ochladí. Chladný kouř vdechne kuřák hlouběji než horký, při vykouření jedné vodní dýmky až 100x více kouře než při vykouření jedné cigarety  při kolování vodní dýmky se může šířit infekce – opary, žloutenka, mononukleóza, tuberkulóza

6 Mýty o kouření – elektronická cigareta
Ke kouření elektronických cigaret vede kuřáky domněnka o neškodlivosti dopadu tohoto kouření na své zdraví, jako tomu je u kouření klasických cigaret. U některých kuřáků je může k rozhodnutí reklama těchto výrobků, který jej označují jako prostředek pro odvykání kouření. Problém je v tom, že se tito kuřáci nechtějí vzdát své závislosti na nikotinu. Nikotin je jednou ze složek náplně pro elektronické cigarety. Tyto náplně jsou dostupné v mnoha koncentracích nikotinu a s mnoha různými příchutěmi (mentol, jahoda, pomeranč, máta, vanilka, káva apod.). Při inhalaci z elektronické cigarety organizmus dostává spolu s jinými látkami svou dávku drogy a kuřácké rituály zůstávají zachovány. Současné výzkumy dokázaly, že elektronická cigareta škodí (sice méně než klasické cigarety), ale stále dost na to, aby její používání mohlo způsobit poškození organizmu. V žádném případě nemůže vést a neslouží k odvykání kouření. Používání elektronické cigarety nevede k zániku závislosti ani psychosociální ani fyzické (drogové).

7 Zbavení závislosti na kouření
Zdravý životní styl pomáhá kuřákovi řešit životní situace, které jinak řeší pomocí nikotinu. Zdravý životní styl vytváří pro odvykání podmínky. Rozhodující úkol vždy čeká na samotného kuřáka a sílu jeho vůle přestat kouřit. Rozhodnutí o ukončení kouření s sebou přináší nikotinové abstinenční příznaky. Abstinenční příznaky začínají již během několika hodin po poslední cigaretě. Touha zapálit si cigaretu trvá i několik měsíců po skončení kouření. Nejkritičtější období abstinenčních příznaků trvá většinou tři až čtyři týdny, ale může se protáhnout až na tři měsíce. Důležité však je vědět, že dříve či později abstinenční příznaky ustanou. Právě nikotinové abstinenční příznaky jsou nejčastějším důvodem návratu ke kouření.

8 Jak přestat kouřit ? učinit zásadní rozhodnutí přestat kouřit
omezit zvyky, které dennodenně doprovázela cigareta. (Vyhne se tím velkému pokušení a bude snazší přečkat první krizové měsíce) vyplnit volný čas - sport, tanec (které nejenže způsobují výdej energie, takže se nezvýší hmotnost, ale je také známo, že po tělesné zátěži se v mozku vylučují látky, které nám způsobují příjemné pocity), kultura apod. upravit jídelníček – více zeleniny, méně sladkostí; pít hodně vody, ředěných ovocných šťáv

9 Jak přestat kouřit ? potlačit eventuální abstinenční příznaky (např. i pomocí nikotinových žvýkaček či náplastí - náhradní léčba nikotinem je dodání drogy do těla jinou cestu než cigaretou, čímž odpadá dalších chemikálií obsažených v tabákovém kouři. Není lék proti kouření (nezabrání nervozitě, nesoustředěnosti, špatné náladě, zvyšování hmotnosti atd.) Obr. č. 3: Popelník

10 Jak přestat kouřit ? Odborná pomoc
Poradny pro odvykání kouření jsou dostupné v téměř každém větším městě. Centra pro léčbu závislosti na tabáku - ve velkých městech Seznam všech Center naleznete na stránkách Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Linka pro odvykání kouření - tel.: Kdo se rozhodne skoncovat s kouřením, by však měl mít na paměti, že už si nikdy nesmí zapálit. Jediná cigareta totiž vrátí naprostou většinu bývalých kuřáků zpátky ke kouření. Ukončení kouření má za následek okamžité zlepšení zdravotního stavu.

11 ČR a kouření  V České republice je asi kuřáků a každoročně u nás umírá na následky kouření více než lidí a více než pasivních kuřáků, což odpovídá v průměru více než 60 lidem denně. V průměru si kuřák zkrátí život o 15 let; každý druhý kuřák kouření podlehne; každý šestý kuřák dostane rakovinu plic. Každá vykouřená cigareta zkracuje život o 5 minut. Závislost na tabáku je klasifikována jako onemocnění, jedná se o drogovou závislost a svojí silou bývá přirovnávána k závislosti na heroinu. Roční náklady ČR na léčbu kuřáků činí přibližně 80 miliard Kč, oproti tomu je příjem z daní tabákových výrobků pouze asi 50 miliard Kč. Kouření tedy výrazně zatěžuje zdravotní systém ČR a společnost jako celek tedy na kuřáky značně doplácí.

12 ČR a kouření Legislativní omezení kouření:
povinné nápisy na krabičkách cigaret (vyhláška č. 344/2003 Sb.) omezení dostupnosti tabákových výrobků – zákaz jejich prodeje osobám mladším 18 let, prodej pouze v prodejnách podle zvláštního právního předpisu. zákaz kouření: na veřejných místech, v prostředcích veřejné dopravy, v prostorách škol, v uzavřených zábavních prostorách, jako je například kino či divadlo a ve zdravotnických zařízeních všech typů prostory vyhrazené pro kuřáky musí jejich provozovatel zjevně označit viditelným nápisem „Prostor vyhrazený pro kouření“

13 Obr č. 4: Piktogram zákazu kouření

14 Kontrolní otázky 1. Jaké nemoci vyvolává kouření tabáku?
2. Co je rozhodující pro zbavení závislosti na nikotinu? 3. Co s sebou přináší rozhodnutí přestat kouřit? 4. Jaká pravidla musí dodržet kuřák pokud chce přestat kouřit? 5. Kde lze hledat pomoc při odvykání kouření? 6. O kolik zkrátí život každá vykouřená cigareta? 7. Jak je legislativně upraveno kouření tabáku v ČR?

15 Správné odpovědi 1) Jaké nemoci vyvolává kouření tabáku?
Rakovinu, astma, nemoci srdečně cévního systému, stárnutí kůže, zhoršuje pružnost pleti, tvoří se více vrásek, vředové choroby žaludku, poruchu potence a plodnosti u mužů, menstruační problémy a plodnost u žen; kouření má negativní vliv na vývoj plodu v děloze během těhotenství; zvyšuje se pravděpodobnost potratu, nižší porodní hmotnost dítěte, narození dítěte s vrozenými vývojovými vadami; Pobyt dětí v zakouřených prostorách vede k opoždění jejich vývoje; zvyšuje u nich riziko vzniku astmatu, zápalů plic, zánětů středního ucha; je příčinou desetiny dětských leukémií 2) Co je rozhodující pro zbavení závislosti na nikotinu? Síla vůle kuřáka přestat kouřit

16 Správné odpovědi 3) Co s sebou přináší rozhodnutí přestat kouřit?
Abstinenční příznaky 4) Jaká pravidla musí dodržet kuřák pokud chce přestat kouřit? Učinit zásadní rozhodnutí přestat kouřit; omezit zvyky, které dennodenně doprovázela cigareta; vyplnit volný čas – např. sport, tanec, kultura; upravit jídelníček – více zeleniny, méně sladkostí; pít hodně vody, ředěných ovocných šťáv 5) Kde lze hledat pomoc při odvykání kouření? Návštěvou odborníka nebo svého praktického lékaře V poradnách pro odvykání kouření  Na lince pro odvykání kouření - tel.:

17 Správné odpovědi 6) O kolik zkrátí život každá vykouřená cigareta?
O 5 minut 7) Jak je legislativně upraveno kouření tabáku v ČR? Povinné nápisy na krabičkách cigaret; omezení dostupnosti tabákových výrobků – zákaz jejich prodeje osobám mladším 18 let; zákaz kouření: na veřejných místech, v prostředcích veřejné dopravy, v prostorách škol, v uzavřených zábavních prostorách, jako je například kino či divadlo a ve zdravotnických zařízeních všech typů ; prostory vyhrazené pro kuřáky musí jejich provozovatel zjevně označit viditelným nápisem „Prostor vyhrazený pro kouření“

18 Ukazatel úspory peněz ÚKOLY:
1) Spočítejte kolik peněz utratí kuřák při běžné ceně krabičky cigaret ,- Kč a denní spotřebě 20 cigaret za a) den b) týden c) měsíc (30 dnů) d) rok e) 60 let 2) Zamyslete se, co vše by se dalo pořídit za prokouřenou částku. 3) Jaký procentní podíl představuje tato částka (1c) z průměrného platu v ČR ( ,- Kč čistého měsíčně pro rok 2013)

19 Odpovědi 1) a) 78,- Kč b) 546,- Kč c) 2 340,- Kč d) 28 470,- Kč
e) ,- Kč 2) Výsledek je možno si ověřit na webových stránkách 3) Cca 12 %

20 Použité zdroje Obr. 1 HAYMANN, John. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Obr. 2 [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Obr. 3 [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Obr. 4 [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."

Podobné prezentace


Reklamy Google