Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

- určeno pro středoškolské a vysokoškolské vzdělávání

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "- určeno pro středoškolské a vysokoškolské vzdělávání"— Transkript prezentace:

1 - určeno pro středoškolské a vysokoškolské vzdělávání
Zázrak života Těhotenství týden po týdnu Jarmila Kadlecová Učitelství 1. stupně ZŠ - určeno pro středoškolské a vysokoškolské vzdělávání

2 Vývoj plodu prvních 6 týdnů :
Velikost zárodku (od hlavy k zadečku): 4 mm Váha: méně než 1g Co je již vyvinuto? Hlava má kapkovitý tvar a stáčí se směrem k ocasu. Zárodek vypadá jako pulec a je odborně nazýván embryo. Po stranách má malé výběžky – budoucí ruce a nohy. Kůže je průsvitná a prostupná pro vyživující látky. Zárodek se vznáší v dutině naplněné tekutinou. Vnitřní orgány embrya V šesti týdnech se začínají utvářet vnitřní orgány dítěte. Má již své vlastní srdce, které pumpuje krev. Existují také základy trávicího systému, embryo má trubici probíhající od úst k ocasu. Má také základ míchy a nervové soustavy.

3 Kdy začne embryo nabývat podobu člověka?
Od 6.týdne se vyvíjí velice rychle a lze jej vidět při ultrazvukovém vyšetření. Po tomto období se začíná vytvářet hlava, hrudník, končetiny, páteř. Od 8.týdne těhotenství má již embryo podobu člověka. Během těchto týdnů se vytvářejí důležité orgány a proto je dobré, aby se vyvarovalo stresu a užívání škodlivých látek jako je kouření, alkohol, léky nebo nezdravá výživa. Může embryo něco cítit? Ne nemůže, dokud se nevyvine nervová soustava, což se děje kolem 13. týdne.

4 Délka (od hlavy po zadeček): 3 cm
Vývoj plodu 9. týden : Délka (od hlavy po zadeček): 3 cm Váha: 3g Co je již vyvinuto Tělo plodu se v tomto období napřimuje, má jasnější tvar. Vyvíjí se končetiny a krátký ocas mizí. Nyní už není embryem a stává se plodem. Hlava má vysoké čelo a už jsou viditelné oči, uši a nos. Jsou již vyvinuty základy všech zubů a vyvíjejí se chuťové pohárky. Na základech paží se nejprve vytvoří zárodky zápěstí a prstů, poté se končetiny postupně prodlouží a vytvoří ruce či nohy. Na koncích prstů se vytvoří hmatové polštářky. Kůže má již dvě vrstvy. Vnitřní orgány plodu Mozek je oproti šestému týdnu těhotenství čtyřikrát větší. Ústa, žaludek a střevo se vyvíjejí velmi rychle, nejsou však funkční. Srdce je plně vyvinuté, má 4 dutiny a tepe dvakrát rychleji než srdce nás dospělých. Základy pohlavních orgánů jsou vytvořeny.

5 Může už plod vidět a slyšet?
V šesti týdnech jsou již patrné primitivní oči. Uši vypadají jako malé polštářky na stranách hlavičky. Dokud však nebude plně vyvinut nervový systém, plod nevidí ani neslyší. Zjistím už pohlaví? Ne, pohlavní orgány ještě nejsou na ultrazvuku viditelné.

6 Vývoj plodu 12. týden : Délka (od hlavy k zadečku): 6 cm Váha: 15 g
Co je již vyvinuto: Plod se stále více podobá člověku. Rysy obličeje jsou zřetelnější, končetiny jsou více vyvinuté. Již má prsty, na kterých začínají růst nehty. Objevuje se první kostní tkáň, brada a také malý nos. Ruce i nohy se začínají pohybovat, kůže je prostupná pro plodovou vodu. Vnitřní orgány: Je vytvořen žaludek spojený se střevem a ústy. Srdce již pumpuje krev do celého těla. Vytvářejí se vaječníky či varlata i když ještě není možné určit pohlaví plodu. V tomto období je již plně vyvinuta placenta, přebírá plně výživnou funkci a je větší než samotný plod. Postupně se bude zmenšovat. Kdy uslyším bít srdce? Uslyšíme ho od desátého týdne, srdce bije velice rychle – až 160x za minutu.   Co je to pupečník? Pupečník je provaz, který spojuje plod s placentou. Jsou v něm tři cévy, dvě z nich přivádí krev z plodu do placenty, třetí naopak.

7 Umí se plod pohybovat a jak?
Vývoj plodu 16. týden : Váha: 130 g Velikost zárodku (od hlavy k zadečku): 12 cm Co je již vyvinuto: Dítě má již jasné rysy obličeje a také jasně viditelné končetiny. Kůže je velice tenká a průsvitná, není vytvořen podkožní tuk, jsou vidět podkožní cévy. Miminko v tomto týdnu těhotenství je už velice aktivní , zatíná pěsti, polyká tekutinu, cucá si paleček a vyměšuje do plodové vody. Jsou také vyvinuty mimické svaly na obličeji, takže je možné vidět nekontrolované grimasy. Začíná se také vyvíjet obočí a řasy. Plod již slyší první zvuky a na prstech u rukou má nehtíky (u nohou vyrostou až později). Vnitřní orgány: Na jazyku se již objevily chuťové pohárky, plod je obklopen plodovou vodou a díky tomu se může volně pohybovat, otáčet se (v jednu chvíli je hlavou dolů, potom nahoru), plodová voda funguje jako tlumič a pohyby nejsou tolik cítit. Funguje také jako ochrana proti vnějším nárazům, udržuje stálou teplotu v děloze. Umí se plod pohybovat a jak? Plod již dokáže natahovat a ohýbat prsty, paže i nohy. Umí si držet pupečník, cucat palec, zatínat pěst, točit se v plodové vodě, funguje mu močový měchýř (plní se plodovou vodou a zase ji vypouští). Oči lehce reagují na změny intenzity světla i když jsou ještě zavřené.

8 Délka plodu (od hlavy k zadečku): 17 cm
Vývoj plodu 20. týden : Délka plodu (od hlavy k zadečku): 17 cm Váha: 350 g Co je již vyvinuto: Plod v tomto týdnu těhotenství roste velmi rychle a jsou již cítit jeho pohyby. Končetiny jsou plně vyvinuté, tělo pokrývá jemné ochlupení. Miminko již dobře slyší a reaguje na vnější zvuky. Vytvářejí se první zuby, jsou zaznamenávány první pohyby očí i když jsou stále zavřené. Vnitřní orgány: Pohlavní orgány jsou již vyvinuty, u děvčat již vaječníky mají všechna vajíčka, která budou využívat po celý život (asi milión). Výživu již plně zajišťuje placenta, poskytuje plodu vzduch, ochranné látky a funguje také jako čistička odpadu z látkové výměny. Co dítě vnímá? Dítě reaguje na vnější zvuky, dle toho se pohybuje a mění se mu srdeční pulz. Je také dokázáno, že dítě mění své pohyby na základě různých druhů hudby.

9 Co se stane, když se vyvolá porod ?
Vývoj plodu ve 24.týdnu : Délka plodu (od hlavy po zadeček): 20 cm Váha: 640 g Co je již vyvinuto: Dítě je silnější a obratnější, není tak náchylné k vnějším vlivům. Jeho kůže už není průsvitná díky uloženému tuku, kolem něj je ml plodové vody a proto se může volně pohybovat, kope, cucá si paleček a reaguje na zvuky. Srdeční tep je pomalejší a již ho lze zaznamenat. Ve 22.–24.týdnu začíná otevírat oči. Vnitřní orgány: Všechny orgány kromě plic jsou plně vyvinuté, vyvíjí se buňky zodpovědné za vědomí a také cyklus spánku a bdění. Dítě také polyká a vylučuje plodovou vodu. Co se stane, když se vyvolá porod ? Je to právě 24. týden, je zde však riziko, že bude dítě mentálně postižené. Nižší riziko je od 28.týdne těhotenství, zde je více než 90% pravděpodobnost, že dítě přežije.

10 Vývoj plodu 29.týden : Délka plodu (od hlavy k zadečku): 24 cm
Váha: 1,2 kg Co je již vyvinuto: Dítě se stále rychle vyvíjí, poměr mezi hlavou a tělem se stále zmenšuje. Na jeho hlavě jsou viditelné vlásky, tělo chrání mazlavá tekutina nazývaná vernix. Stále více jsou cítit jeho pohyby v děloze, je aktivní a někdy jsou také cítit jeho trhavé pohyby, dítě může totiž trpět škytavkou. Nebojte se však, je to způsobeno zkoušením dýchacích pohybů přesto, že zatím kyslík není potřeba. Ten mu dodává placenta. Dítě již může plakat!  Vnitřní orgány: Výrazně se vyvíjí mozek a nervová soustava, díky rychlejšímu přenosu nervových vzruchů se zlepšuje schopnost učit se. Mozek dítěte je již také schopný kontrolovat teplotu. Plíce jsou lépe vyvinuté, nemají však vyvinutý tzv. surfaktant, který je důležitý pro jejich úplnou funkci. Pokud se tedy dítě narodí předčasně v těchto týdnech, bude mít pravděpodobně dýchací potíže a budou mu podávány léky k podpoře tvorby této látky.

11 V jaké poloze je nyní plod?
Vývoj plodu 35.týden : Délka plodu (od hlavy k zadečku): 31cm Váha: 2,6 kg Co je již vyvinuto: Pokožka dítěte již není tak průsvitná a to hlavně díky nárůstu tuku, mění barvu na růžovou a už jsou méně viditelné cévy. Tělíčko je již poměrně velké k hlavičce, oči se pravidelně otevírají a zavírají, je schopné vnímat světlo a tmu přes břišní stěnu. Končetiny jsou již plně vyvinuté včetně nervových zakončení, dítě má tedy koordinované pohyby. Vnitřní orgány: Prakticky všechny jsou vyvinuté, kromě plic, které ještě potřebují čas. Nervová soustava včetně mozku jsou již plně výkonné, pokud by se ale nyní dítě narodilo, nebude mít pravděpodobně sací reflexy či koordinaci. Plodová voda již neprosakuje do plodu, o výživu se plně stará placenta, která je zcela vyvinutá. Dítě ještě nemá vyvinutý spánkový rytmus, proto může být několik hodin vzhůru a naopak přes den spát.  Má dokonce sny! V jaké poloze je nyní plod? Správná poloha je hlavičkou dolů, ta je také nejčastější. Pokud dítě leží obráceně (ve výjimečných případech) porod obvykle probíhá císařským řezem.

12 Proč se nyní dítě méně hýbe? Kdy začne plod sestupovat?
Vývoj plodu ve 40. týdnu : Váha: 3,4 kg Délka plodu (od hlavy k zadečku): 35cm Co je již vyvinuto: V tomto období je dítě plně vyvinuto a připraveno k porodu. Má vrstvu podkožního tuku – je baculatější, má otevřené oči (ty jsou při porodu vždy modré). Končetiny jsou také plně vyvinuté včetně nehtíků, zvládá koordinaci končetin a jeho obličej je kulatý. Kosti dětské lebky jsou měkké a mohou přes sebe klouzat, to pomůže plodu při porodu projít porodními cestami a pochvou. Vnitřní orgány: Plíce jsou již plně vyvinuté, potřebují ale stále dozrát (po porodu). Potřebují látku zvanou kortizol, který pomáhá plicím v dozrání. Srdce je plně výkonné, bije rychlostí tepů za minutu, po porodu nastanou změny v krevním oběhu způsobené rozvinutím plic. Placenta již stárne-její růst je zastaven. Proč se nyní dítě méně hýbe? Plod je již zralý na porod a má proto méně místa pro pohyb. Kdy začne plod sestupovat? Období je mezi 36. týdnem a porodem. Sestup hlavičky však neznamená porod, může tak být i další týdny těhotenství. Zároveň k sestupu může dojít až před porodem.

13

14 DĚKUJI ZA POZORNOST

15 Použitá literatura: - internetové stránky
+ (


Stáhnout ppt "- určeno pro středoškolské a vysokoškolské vzdělávání"

Podobné prezentace


Reklamy Google