Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vyšívaný ubrousek Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vyšívaný ubrousek Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/"— Transkript prezentace:

1 Vyšívaný ubrousek Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025
Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Vyšívaný ubrousek PČ_022_Práce s drobným materiálem_Vyšívaný ubrousek Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro seznámení s textiliemi, šicími potřebami, základní technikou šití a vyšívání, vyšívacími stehy Materiál rozvíjí jemnou dětskou motoriku, trpělivost a dovednost šití Je určen pro předmět Pracovní činnosti a 5. ročník Tento materiál vznikl jako doplňující materiál předmětu Pracovní činnosti

3 Základní rozdělení textilií
Textil je materiál, který vzniká například tkaním nebo pletením z textilního vlákna. Tkaním vzniká tkanina - látka, pletením pletenina – např. svetr. Textilní vlákna mohou být přírodní nebo chemická, podle toho, z jaké po- chází suroviny. Přírodní textilní vlákna jsou buď rostlinného nebo živočišného původu. Textilní vlákno rostlinného původu je len a bavlna. Lněná vlákna se získávají ze stonku rostliny len. Jsou pevná, málo pružná a hodně mačkavá. Dobře sají vodu, jsou hladké a lesklé. Hodí se na výrobu ubrusů, utěrek a letního oblečení. Bavlněná vlákna se získávají ze semen bavlníku. Látky z bavlny dobře sají pot, drží teplo a jsou měkké. Používají se na výrobu prádla, ložního povleče- ní, oděvů aj. Mezi textilní vlákna živočišného původu patří vlna a hedvábí. Vlna se nejčastěji používá ovčí. Vlněné pletené oblečení je pružné, hřejivé a nemačkavé. Nesmí se prát v horké vodě! Hedvábné vlákno se získává ze zámotku housenky bource morušového. Látky jsou lesklé, lehké, jemné a pevné. Vyrábí se z nich šátky, stuhy, podšívky aj. Chemická vlákna se vyrábějí z uhlí a ropy. Jsou lehké, leské, pružné a pevné, ale špatně sají pot. Používají se nejčastěji v kombinaci s vlákny přirodního původu, tím se dobré vlastnosti obou spojí.

4 Základní potřeby k šití
Nůžky Jehly a špendlíky nejlépe zapíchané v jehelníčku Nitě různých barev, látací a vyšívací příze Náhradní knoflíky Háčky a spínátka Hříbek a náprstek Gumy a stužky Krejčovský metr a křída Tupá vyšívací jehla Veškeré šicí potřeby je dobré mít uložené v košíku, krabici nebo kufříku.

5 Bezpečnost při práci Nejsi-li zvyklý pracovat s jehlou, používej náprstek a buď opatrný! Špičaté věci nedávej k očím ani do úst, seď na místě, neběhej! Vždy hned zvedni, co ti spadne na zem! Při práci nejez ani nepij! Udržuj na svém místě pořádek, odstřižený materiál a nitě buď hned vyhoď nebo dávej na jedno místo! Po práci ukliď vše na své místo a umyj si ruce!

6 Jak začít se šitím? Vyber si vhodnou velikost jehly a nit nebo přízi podle druhu práce. Odměř si a odstřihni nit v délce zhruba 50cm. Navlékni jehlu na nit: pravák drží jehlu v pravé ruce, nit v levé… Na konci nitě udělej uzlík.

7 Vyšívaný ubrousek Pro naši dnešní práci použijeme tupou vyšívací jehlu a různobarevné vyšívací hedvábí. Vyrobíme si malý čtvercový ubrousek, na kterém se naučíme základní šicí a vyšívací stehy. Ubrousek pak můžeme použít jako dekoraci pod vázu, sklenici nebo jiný předmět na stole, ale i jako dárek pro maminku nebo babičku. Práce vyžaduje trpělivost, čas a častou pomoc vyučujícího.

8 Připravíme si: Nůžky, tupé jehly, barevné vyšívací hedvábí, krejčovskou křídu, špendlíky a vyšívací tkaninu Kanavu.

9 1. Ustřihnutí látky Z velkého kusu zakoupené látky vystřihneme krejčovskou křídou předem nakreslený čtverec14x14cm.

10 2. Začištění látky Látku musíme po obvodu začistit a to tak, že vytáhneme z každé strany 1-3 nitě, čímž získáme hezký roztřepený okraj, který zarovnáme zastřihnutím .

11 3. Obnitkovací steh Obnitkovacím stehem začistíme okraj látky. Používáme ho i jako ozdobný steh. Je polovinou křížkového stehu.

12 4. Přední steh Je to ten nejjednodušší steh, šijeme zprava doleva. Pravidelně vpichujeme ze shora a vypichujeme zespodu. Šijeme stále dopředu. Používáme ho také při stehování a řasení látky.

13 5. Stonkový steh Je to ozdobný steh, šijeme jej zleva doprava, je to vlastně obrácený steh zadní.

14 6. Křížkový steh Na fotografii vidíme jednak zadní steh, který byl na předchozím snímku z lícové strany jako stonkový a steh nový – křížkový, který šijeme šikmo přes dírky v tkanině.

15 7. Vyšíváme… Pokračujeme ve vyšívání po celém obvodu ubrousku, do volného místa uprostřed si sami zvolíme motiv a steh, který použijeme.

16 8. Hotový výrobek Každý steh v rubové straně pečlivě zapošijeme a začistím, práci vypereme, naškrobíme , vyžehlíme a máme krásný vzorník stehů a ubrousek v jednom.

17 9. Výstavka hotových prací
Fantazii se meze nekladou…

18 10. Další možnosti pro šikovné…
Ubrousek můžeme podšít plátnem, vznikne nám tak polštářek, který vycpeme vatou nebo bylinkami a máme tak další krásnou variantu vyšívaného dárečku.

19 Použité zdroje: Fotografie vlastní
KOCIÁNOVÁ, Ludmila a kol. Praktické činnosti. Praha: Fortuna, 1997, ISBN


Stáhnout ppt "Vyšívaný ubrousek Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/"

Podobné prezentace


Reklamy Google