Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Environmentální výchova

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Environmentální výchova"— Transkript prezentace:

1 Environmentální výchova
Název projektu: Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/

2 Aralské jezero

3 Co to je ? Je to bezodtoké vysychající slané jezero.
Bylo 4. největší na světě. Leží na hranici Uzbekistánu a Kazachstánu Ústí 2 řek (Amudarja,Syrdarja) Podle OSN dějiště největší ekologické katastrofy 20. století.

4 Co se stalo? V průběhu 60. let se začala realizovat představa o zavlažování pouští (z řek Syrdarja a Amudarja), které se měly stát jedním z hlavních světových center produkce bavlny. Hladina jezera rychle klesala (dnes jen 10%) a dolní tok řeky Syrdarji vyschl. Jezero rozděleno na 2 části Malý Aral a Jižní Aral.

5

6 Výsledek Kolem jezera vznikla planina pokrytá solí smíchanou s průmyslovými jedy (hnojiva z plantáží bavlny), odkud vítr odnáší sůl do plantáží bavlny. Rybářské přístavy zůstaly na suchu a lodě rezivějí v pouštích. Kvůli zvýšené salinitě vody (10x více) vymřeli ryby (zůstalo šest druhů).

7

8 Vliv na okolí Děti se dnes v celé oblasti rodí předčasně a jejich úmrtnost dosahuje nejvyšších hodnot ze všech zemí bývalého SSSR. Od roku se zvýšil výskyt anémie šestsetkrát. Slané mlhy a deště způsobily, že se tuberkulóza stala běžnou nemocí. Podnebí v létě je sušší a teplejší, zima je chladnější a delší.

9

10 Další nebezpečí V roce 2001 se spojil ostrov Vozrožděnija (testovaly se tu biologické zbraně – mor, anthrax, tyfus) s pevninou. Není jisté jestli tyto choroby nemohli přežít a teď se dále šířit. Uzbekistán se zde rozhodl těžit ropu a zemní plyn.

11

12 Řešení Hráz Kok Aral (13 km) vystavěná roku za 86 mil. dolarů. Pomůže jen malému Aralu.

13

14 http://www. google. cz/imgres

15 Srpen, 2011

16 Zdroje aavznikaralskehojezera.html B0%D0%BB%D1%8C%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B5 _%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5


Stáhnout ppt "Environmentální výchova"

Podobné prezentace


Reklamy Google