Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/21.0987 Dětský domov, základní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/21.0987 Dětský domov, základní."— Transkript prezentace:

1 rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola, školní družina a školní jídelna, Kostelec nad Orlicí, Pelclova 279

2 Poruchy příjmu potravy
6. a 8. ročník Monika Čapková, , 6. a 8. ročník, občanská výchova, čtení s porozuměním

3 Poruchy příjmu potravy
Mezi tyto poruchy řadíme: Mentální anorexii Mentální bulimii

4 Další poruchy příjmu potravy
ORTOREXIE posedlost zdravou výživou z počáteční orientace nemocného na zdravou stravu se stává posedlost a hlavní náplň času

5 BIGOREXIE týká se tělesných proporcí ve smyslu posedlosti vlastním vzhledem porucha vnímání vlastního těla, nemocný usiluje o dosažení často nereálných hodnot ve své fyzické zdatnosti

6 DRUNKOREXIE opakované redukování příjmu potravy s cílem snížit příjem kalorií a dovolit si tak pít více alkoholu posedlost vychází z faktum že alkohol, zejména tvrdý, je poměrně kalorický

7 Poruchy příjmu potravy se projevují:
změnami v chování, myšlení i vnímání změnami v pohledu na sebe sama nevhodnou manipulací s jídlem při poruchách příjmu potravy člověk používá jídlo k řešení svých problémů v obtížné situaci se snaží ulevit svým pocitům pomocí jídla nebo diety závislost na jídle může být podobna jako závislost na alkoholu, drogách

8 u nemocných se hlavní náplní života stává jídlo
jak se s jídlem schovat jakou má jídlo energetickou hodnotu jak dlouho musím cvičit - jde o psychické onemocnění

9 Výskyt poruch příjmu potravy
Věková skupina Ženy celkem Muži celkem Mentální anorexie ženy Mentální anorexie muži Mentální bulimie ženy Mentální bulimie muži 5 – 9 1 2 10 – 14 49 4 40 15 – 19 121 72 3 26 20 – 24 52 25 23 25 – 29 51 19 30 – 34 34 17 14 35 – 39 12 40 – 44 8 45 – 49 7 50 – 54 55 – 59 60 – 64 65 – 69 celkem 344 189 91

10 onemocnění mentální anorexií a mentální bulimií je velmi závažné, postihuje zdravé lidi v produktivním věku a může způsobit jejich invalidizaci až smrt Příčiny poruch příjmu potravy Obvykle se poruchy rozvíjejí pozvolna a jsou výsledkem působení mnoha různých vlivů a podmínek Roli hraje osobnost dospívajícího, narušení sebevědomí, zvýšená citlivost na kritiku, sebekritičnost, vztahovačnost „nemocní“ mají snahu splnit i nevyřčená očekávání, být naprosto dokonalé a tím utišit přehnanou sebekritičnost a nízké sebevědomí

11 MENTÁLNÍ ANOREXIE chorobný strach z tloušťky a přibívání na váze nemocní se snaží snižovat příjem potravy na minimum záměrně potravu odmítají ohrožuje zvláště dospívající a mladé dívky a ženy, může se ale objevit i u chlapců nemocní jsou extrémně zaujatí energetickým příjmem stávají se experty na potraviny, jejich složení i energetickou hodnotu cvičení jim zabírá někdy až několik hodin denně v počátečním nadšení z poklesu váhy, později se objevují závažnější fyzické i psychické potíže

12 Základní diagnostická kritéria
Úbytek tělesné hmotnosti Ztráta hmotnosti způsobena vyhýbáním se jídlu nebo snížením hmotnosti při nadměrném cvičení, úmyslném zvracení, užíváním projímadel Vnímání sebe sama jako příliš tlustého s neodbytnou obavou dalšího tloustnutí Porucha menstruačního cyklu u žen. Jestliže je začátek onemocnění před pubertou, jsou pubertální projevy opožděny nebo zastaveny

13 MENTÁLNÍ BULIMIE charakterizována zejména opakujícími se záchvaty přejídání, spojenými s přehnanou kontrolou tělesnou hmotností pocity přejedení ztráta kontroly nad jídlem než jen nad množstvím konzumovaného jídla u bulimie se nevyskytuje závažnější úbytek tělesné hmotnosti nebezpečí nespočívá v extrémní vyhublosti, ale v neovladatelných bulimických záchvatech, které rozvracejí vnitřní chod organismu

14 Příznaky opakované epizody přejídání (nejméně 2x týdně po dobu 3 měsíců) při nichž jsou v krátkém časovém intervalu konzumována velká množství jídla neustálé zabývání se jídlem a silné záchvatovité nutkání k požití jídla nemocní se pokoušejí čelit případnému rozestupu hmotnosti po požití velkého množství jídla následujícími způsoby: vyprovokované zvracení, vyprovokovaný průjem, střídavá období hladovění, užívání léků na hubnutí pocit přílišné tloušťky s neodbytnou obavou z tloustnutí

15 Bulimičky/ci na rozdíl od anorektiček/ků si uvědomují, že jsou nemocní, že dělají něco nesprávného.
mívají obvykle normální váhu a nevypadají na první pohled nemocně velká psychická tíha a pocit viny, vycházejí ze skrývání nemoci, neustálého strachu z jídla, neschopnosti přestat se přejídat Bulimičky/ci bývají impulsivní, s tendencí k depresím a sebepoškozování

16 Následky únavnost, svalová slabost, spavost, snížená obranyschopnost organismu, citlivost na chlad, vypydávání vlasů, zhoršení kvality pleti snížení tepové frekvence, snížení srdečního výkonu, může dojít k srdečnímu selhání zátěž na srdce a ledviny snížená funkce střev, nadýmání, bolesti břicha zpomalení růstu pozdní nástup puberty neplodnost tyto nemoci napadají celé tělo

17 Psychické následky depresevní nálada podrážděnost nesoustředěnost nejistota ztráta zájmu o okolí a o vše neschopnost udržovat vztahy konflikty s rodiči, přáteli sebelítost Léčba dlouhodobá na léčbě se podílí mnoho odborníků: lékaři, psychiatři, psychologové, výživoví specialisté, aktivní spolupráce nemocného

18 O zásadách správného stravování a zdravém sportování
Měli bychom se snažit jíst alespoň 3x denně, lépe však 5 – 6x denně, pestrou stravu, v které se mohou vyskytnout všechny druhy potravin. neexistují potraviny, které by byly zdravému člověku zakázány. Jen bychom měli zohledňovat některé druhy potravin – ovoce, zeleninu, celozrnné pečivo, libové maso, ryby, mléčné výrobky.

19 Základní doporučení jak se správně stravovat nám přináší potravinová pyramida
Potravinová pyramida názorně vysvětluje, co a v jakém množství máme v průběhu dne jíst, abychom byli zdraví. 4. patro – cukry, tuky, sůl 3. patro – mléko + mléčné výrobky, maso + velce + luštěniny 2. patro – zelenina, ovoce 1. patro - obilniny

20 Jak si udržet optimální hmotnost bez ohrožení zdraví?
Jíst pravidelně 5 – 6x denně. Konzumovat hodně ovoce a zeleniny. Jíst 2 – 3 porce mléčných výrobků denně. Vybírat si výrobky z celozrnné mouky. Omezovat smažená jídla, smažené slané lahůdky. Omezovat sladkosti a sladké nápoje. Pít 2 – 2,5 litru tekutin za den. Vyhledávat pohybovou aktivitu, sportovat.

21 Zdroje: Mentální anorexie - Mentální bulimie - Ortorexie - Bigorexie - Drunkorexie - Obrázek na snímku 7 - Mentální anorexie snímek Mentální bulimie snímek Obrázek snímek Potraviny na snímku Manuál k filmu „Sami“ text Mgr. Lenka Suchopárová


Stáhnout ppt "Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/21.0987 Dětský domov, základní."

Podobné prezentace


Reklamy Google