Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZLEPŠEME ČINNOST BACHORU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZLEPŠEME ČINNOST BACHORU"— Transkript prezentace:

1 ZLEPŠEME ČINNOST BACHORU
POSTUPNÉ UVOLŇOVÁNÍ amoniakálního dusílku : NITROSHURE Ing.Petra Sedláková Ing.Hedvika Ferencová GUYOKRMA s.r.o.

2 BACHOROVÁ MIKROFLÓRA TRÁVÍCÍ HRUBOU VLÁKNINU JE VELMI CITLIVÁ NA AMONIAK
Nedostatek amoniaku limituje růst mikróbů, speciálně mikroorganismy trávící vlákninu Růst bakterií Amoniakální N mg/l v bachoru 8 mg/kg bachor.tekutiny

3 SPECIFICKÁ POTŘEBA AMONIAKU PRO ČINNOST CELULOLITICKÝCH BAKTERIÍ
ZDROJE ROZPUSTNÝ NL AMONIAK Aminokyseliny Peptidy Fermentovatelný Protein Proteolyza Amoniak pH bachor Mikr.Protein TMK škrob Hemiceluloza + Celuloza Celulolytické-Hémicelulolytické Bact. Protozoas... Celulolytické Bakterie

4 RŮZNÉ ZDROJE PROTEINU JSOU DEGRADOVANY RŮZNOU RYCHLOSTÍ :
Evialis trial

5 RYCHLE ROZPUSTNÝ ZDROJ NL MUSÍ BÝT LIMITOVANÝ
Evialis polní průzkum ve 31 stádech Rozpustné NL by měly být < 25 g/kg suš.

6 NITROSHURE : mikro-kapsulovaný zdroj močoviny, který se v bachoru uvolňuje pozvolna
NITROSHURE je obalený přírodními lipidy : 11% TUKU Kontrolované uvolňování Nitroshuru je patentováno (US patent n° )

7 NITROSHURE je zdroj pomalu se rozpouštějících NL
Evialis pokus

8 NITROSHURE je využíván bachor
NITROSHURE je využíván bachor.mikroflórou s vyšší účinností oproti standardní močovině

9 NITROSHURE zvyšuje stravitelnost vlákniny
Control NITROSHURE Difference DM digestibility 60.0 % 65.6 % 9.3 % NDF digestibility 53.7 % 59.4 % 10.6 % MO digestibility 46.6 % 50.7 % 8.8 % Nitroshure dovoluje podávat vyšší množ.vlákniny v KD

10 NITROSHURE MŮŽE ČÁSTEČNĚ NAHRADIT SOJ. EXTR. ŠROT
Substitution rate : 1 to 6 Přesto je dodáno méně RUP, tvoří se více mikrobiálního proteinu. Metabolizovatelného proteinu je stejné množství.

11 NITROSHURE – výsledky z ČR
Data z 5 ti farem BEZ S nitroshurem Rozdíl (%) Počet krav 820 830 Příjem (kg DM) 19,5 21 + 7,7 Mléčná produkce (l) 23,1 24,8 + 7,4 Bílkovina (%) 3,36 3,45 + 2,7 Tuk (%) 3,91 3,97 + 1,5 Somatické buňky (x1000) 235 243 - 3,3

12 NITROSHURE : jak ho používat ?
Výroba mléka za nižší cenu. 150g NITROSHURE dodá tolik NL jako 850g soj.extr.šrotu Může být používána i močovina Zvýšení účinnosti krmiv : Účinnost proteinu Stravitelnost vlákniny V KD může být zařazeno více objem. krmiv : Nižší riziko acidózy

13 NITROSHURE : jak ho používat ?
Zvýšení užitkovosti a zlepšení složek mléka : Vyšší příjem krmiva (o 0.7 až 1 kg v sušině) Více mléka (2 až 3 kg) Vyšší složky : Zvýšení příjmu a stravitelnosti sušiny Zvýšení stravitelnosti vlákniny Při kalkulaci KD je nezbytné zhodnotit : GAM (RDP) Fermentovatelné zdroje energie

14 PROFISHURE PROČ !!!

15 POTŘEBA BÍLKOVIN PRO LAKTUJÍCÍ ZVÍŘATA
Krávy v laktaci mají vysokou potřebu proteinu kvůli vysokému výdeji : 1 kg proteinu za den na dojnici ( = 30 l mléka, každý s obsahem 33 g proteinu) Na rozdíl od energie jsou bílkovinné rezervy v těle krávy téměř nulové Vzhledem k tomu, že tělesné bílkoviny jsou součást organismu.Tedy, protein je hlavní limitující faktor pro produkci mléčných krav, zejména na začátku laktace.

16 STRAVITELNOST BÍLKOVIN U PŘEŽVÝKAVCŮ
Na rozdíl od energie, která je převážně absorbována v bachoru (TMK), proteiny jsou absorbovány hlavně v tenkém střevě.

17 BACHOR + ENERGIE = MIKROBIALNÍ PROTEIN
STRAVITELNOST BÍLKOVIN U PŘEŽVÝKAVCŮ STŘEVO BACHOR NEDEGRADOVATELNÝ PROTEIN (RUP nebo PDIA) PROTEIN V KRMIVU DEGRADOVATELNÝ PROTEIN (RDP) + ENERGIE = MIKROBIALNÍ PROTEIN METABOLIZOVA TELNÝ PROTEIN, PRO MLÉČNOU PRODUKCI A RŮST

18 VÝHODA CHRÁNĚNÉHO PROTEINU PŘED BACHOROVOU DEGRADACÍ
Chráněný protein před degradací v bachoru může vést K LEPŠÍ ÚČINNOSTI KRMIVA a tím, k vyššímu OBSAHU ML. BÍLKOVINY - Effektivita tvorby mléka z RUP (PDIA) je lepší než z RDP (protein degradovatelný v bachoru) pouze 45% RDP je absorbováno jako aminokyseliny z celkového proteinu, a 85% pochází z RUP (Source: Virginia State University)

19 ZPŮSOB OCHRANY BÍLKOVIN PROTI BACHOR
ZPŮSOB OCHRANY BÍLKOVIN PROTI BACHOR.DEGRADACI V ZÁVISLOSTI NA JEJICH PŮSOBENÍ Přímé Působení na bílkoviny z krmiv: P Teplota, tlak, extruze Cukry (Lignosulfonates, Xyláza) Taniny z dřevin (Kaštan) Působení na bachorovou mikroflóru: Baktérie Prvoci Éterickými oleji Kovy (Zinek)

20 KOMBINACE BACHOROVÉHO A „BY PASS“ PROTEINU PROFISHURE
Tenké střevo kyselé pH Baktérie Prvoci Zinek omezuje rozvoj určitých mikroorganismů (prvoků) - spotřebitelů bílkovin Zn P Způsobí určitou část bílkovin nerozpustnými. Tím vede k vytvoření určité « zásoby » bílkovin z krmiv …. PDIMN PDIA Zvýšení hodnot PDIA krmiv P Kovy - Zinek

21 METODA NYLONOVÝCH SÁČKŮ
KRMIVO SUROVINA OBJEM.KRMIVO ADITIVUM NYLONOVÝ SÁČEK VÁŽENÍ = STRAVITELNOST (dt) NL ŠKROB SUŠINA AA VLÁKNINA SÁČEK ZAVĚŠENÝ NA KROUŽKU BACHOROVÁ KANYLA ROZBOR PROPLACH VÁŽENÍ SUŠENÍ 60°c 24h

22 ZINEK – zhodnocení živin
Pokus EVIALIS: Měření využitelnosti NL na kanylovaných zvířatech : zvýšení využitelnosti o 20 % oproti neupravené soje Hodnoty PDIA/ RUP : + 35 % Hodnota RDP: - 20 %

23 KONTROLA HLADINY MIKROPRVKŮ
Stopový prvek Limit deficitu doporučení Toxická hladina Cu 7 10 30 (? ?– 100 podle NRC) Co 0.07 0.1 I 0.15 0.2 8 Mn 45 50 1000 Zn 250 Se 0.5 Mo - 3 Doporučení stopových prvků a limity toxicity – mg/kg v sušině - (INRA 1989)

24 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "ZLEPŠEME ČINNOST BACHORU"

Podobné prezentace


Reklamy Google