Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OMC Pracovní expertní skupina

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OMC Pracovní expertní skupina"— Transkript prezentace:

1 OMC Pracovní expertní skupina
pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém

2 Co je OMC? OMC = Open Method of Coordination (Otevřená metoda koordinace). Součástí lisabonské strategie. Mechanismus spolupráce mezi jednotlivými členskými státy, který by měl umožnit efektivnější dosažení společných cílů EU i v oblastech, kde pravomoci zůstávají do velké míry na úrovni členských států, ale kde je společný evropský „názor“ a postup nezbytný. OMC je dle EC velmi dobrým pracovním prostorem právě pro oblast kultury. V rámci OMC jsou zřízeny přípravné orgány Rady EU, ke vzdělávání a kultuře se vážou čtyři (ustanoveny Komisí k implementaci pracovního plánu Rady EU na léta 2008 – 2010): K.1 Výbor pro vzdělávání K.2 Pracovní skupina pro mládež K.3 Výbor pro kulturní otázky K.4 Pracovní skupina pro audiovizuální média Výbory mohou spravovat různý počet menších pracovních skupin.

3 Jak funguje OMC? Evropská komise (EC) Rada EU OMC pracovní skupiny
Národní politiky Národní politiky Národní politiky Národní politiky

4 Expert Working Group on developing synergies with education, especially arts education
V překladu Expertní pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém (dále jen pracovní skupina). Součástí K.3 Výboru pro kulturní otázky, který spravuje 4 pracovní skupiny složené z odborníků: 1. Mobilita umělců a ostatních odborníků v oblasti kultury (první zasedání v březnu 2008) 2. Potenciál kulturních a kreativních průmyslů (první zasedání v dubnu 2008) 3. Mobilita muzejních sbírek a aktivit (první zasedání v říjnu ) 4. Součinnost mezi kulturou a vzděláváním (první zasedání září 2008) Předseda pracovní skupiny Jean-Marc Lauret. Členy jsou vždy 2 zástupci z každého členského státu EU. Schází se 3x ročně v Bruselu na valných zasedáních.

5 Výstupy práce OMC pracovní skupiny
Červen 2010: pracovní verze Závěrečné zprávy OMC Expertních pracovních skupin EC navrhne Radě EU, aby ve druhém pololetí r (předsednictví Belgie) vyšla zpráva s ještě širším záběrem (větší šance pro úpravy a připomínky ze strany národních politik).

6 Témata pracovní skupiny
V letech 2008 – 2009 práce ve 3 podskupinách: obsah kulturního a uměleckého vzdělávání občanská společnost: úloha kulturních institucí a umělců vzdělávání umělců a učitelů, hodnocení a certifikace V letech 2009 – 2010 práce ve 3 podskupinách: mediální výchova, včetně audiovizuálních médií partnerství s občanskou společností odborná příprava umělců a kulturních pracovníků spolupracujících se vzdělávacími institucemi

7 Práce v ČR ČR je zastoupena v podskupinách: vzdělávání umělců a učitelů, hodnocení a certifikace a odborná příprava umělců a kulturních pracovníků spolupracujících se vzdělávacími institucemi. Vzhledem k tematické náplni podskupiny je nutná spolupráce resortu kultury a školství. Za resort kultury práce průběžně plněna. Navázána komunikace s MŠMT v květnu 2009 přes Odbor pro záležitosti EU. Požadovaná krátká zpráva o stavu uměleckého a kulturního vzdělávání doposud nedodána (srpen 2009). Prosinec zaslán dotazník o vzdělávání umělců a učitelů na MŠMT. Nyní čekáme na vyjádření. V březnu 2010 požadovány prezidiem skupiny zprávy jednotlivých národních politik o stavu kulturního a uměleckého vzdělávání, kterým by měly předcházet příspěvky k tématům jednotlivých podskupin.

8 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "OMC Pracovní expertní skupina"

Podobné prezentace


Reklamy Google