Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Konference €FPA ČR řešení případové studie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Konference €FPA ČR řešení případové studie"— Transkript prezentace:

1 Konference €FPA ČR řešení případové studie
Dalibor Jurič, €FATM Praha

2 Bytová situace Řešení situace : Splatit leasing, volná měsíční hotovost se zvýší na ,-CZK. Nedostatečné zdroje pro splácení. Parametry HÚ – cena nemovitosti ,- HÚ 85% LTV ,- vlastní zdroje 15% LTV ,- úroková sazba cca dle trhu 3% fixace úrokové sazby 5let splátka ,- Varianta 1 – koupě nemovitosti po nástupu manželky do zaměstnání. Při platu manželky ,-CZK dojde k navýšení VCF na ,-CZK Varianta 2 – pronajmutí nemovitosti, kde momentálně bydlí. Dle sreality.cz by mohl být čistý nájem cca 8.000,-CZK. Dojde tedy k navýšení VCF na ,-CZK. Varianta 3 – prodej pronajímané nemovitosti + využití současných rezerv + „malá hypotéka“ HÚ (splátka 6.600) Klienti budou mít požadovanou nemovitost, ale nebudou mít žádné rezervy.

3 Likvidní rezerva Cíl rezervy – Měla by sloužit k pokrytí nenadálých výpadků příjmu a nebo mimořádných výdajů. Tato rezerva by měla pokrýt období 3 – 6 měsíců. Rezerva by tedy byla ve výši cca 100 – 200 tis. CZK. Zdroje pro tvorbu rezervy – Prostředky, které jsou v současné době na běžném účtu. Umístění rezervy – Spořící účet nebo OPF peněžního trhu.

4 Zajištění rizik Co a proč budeme zajišťovat u Filipa?
4 Zajištění rizik Co a proč budeme zajišťovat u Filipa? Výdaje rodiny pro případ krátkodobého a nebo dlouhodobého výpadku příjmu. Výdaje ,-CZK Pracovní neschopnost – vzhledem k likvidní rezervě řešit až s vyšší karenční dobou Riziko invalidity – výdaje se zvyšují o 20% na ,-CZK Invalidita – rodině bude na zajištění výdajů chybět ,-CZK Pojistná částka ,- pro pokrytí 100% poklesu Filipova příjmu Riziko smrti – výdaje rodiny se sníží o 20% na ,-CZK Pojistná částka ,- CZK s klesajícím průběhem. Produkty pro zajištění by měly řešit události z nemoci i z úrazu.

5 Zajištění rizik Zajištění rizik manželka
V případě potřeby řešit krátkodobá nebo dlouhodobá rizika manželky by v současnosti propad jejího příjmu pokryl manžel ze svých příjmů. V případě smrti manželky - minimálně renta ,-CZK. Zajištění dětí Zajištění dětí by mělo být provedeno tak, aby dětem v případě závažného onemocnění nebo úrazu zajistilo kvalitní životní úroveň. Další část zajištění dětí by měla směřovat k tomu, aby v případě nemoci a nebo úrazu mohli rodiče o dítě pečovat.

6 Vlastní renta v penzi se započtením státní penze
6 Vlastní renta v penzi se započtením státní penze Očekávaná výše státní penze je za současných podmínek ,- pro oba klienty. ( viz.kalkulátor MPSV). Jejich vlastní renta by tedy měla být ve výši 7.000,- CZK. Při předpokládané inflaci 2% p.a. bude hodnota této částky za 30 let ,-CZK. Pro čerpání renty při zhodnocení 3% p.a. by měli mít v 65-ti letech naspořeno ,- CZK. Na naspoření částky by měli při dlouhodobém zhodnocení 6% p.a. měsíčně spořit částku 1.828,-CZK.

7 Vlastní renta v penzi bez započtení státní penze
Nadpis prezentace Vlastní renta v penzi bez započtení státní penze Při předpokládané dlouhodobé inflaci 2% p.a., bude hodnota částky ,- CZK za 30 let ,-CZK. Aby mohli čerpat tuto rentu, měli by mít naspořenu částku ,-CZK. Při výpočtu je uvažováno zhodnocení 3% p.a. Pro naspoření výše uvedené částky by měli měsíčně spořit 5.965,- CZK. Při výpočtu bylo uvažováno s dlouhodobým zhodnocením investic ve výši 6% p.a.

8 Nadpis prezentace Spoření pro děti 18 let – při průměrném zhodnocení 4% měsíční platba 260,-CZK 13 let – při průměrném zhodnocení 4% měsíční platba 400,-CZK Produkt životního cyklu s investiční brzdou nebo portfolio pro cíl

9 Nadpis prezentace Státní podpory III.Pilíř – doplňkové penzijní spoření Státní příspěvek ve výši min. 90,-CZK při příspěvku účastníka 300,-CZK Státní příspěvek ve výši max. 230,- CZK při příspěvku účastníka 1.000,-CZK Stavební spoření 10% z naspořené částky v příslušném roce max ,-CZK Daňové úlevy Možnost odečtu příspěvku na III.pilíř a životní pojištění max ,-CZK Daňová úspora max.1.800,-CZK

10 Nadpis prezentace Rodičovské příspěvky Porodné – při narození prvního dítěte, příjem rodiny nesmí přesáhnout 2,4 násobek životního minima, příspěvek ,-CZK. Mateřská – pouze pro plátce nemocenského pojištění, poskytováno po dobu 28 týdnů, závislost na průměrném příjmu za 12 předcházejících měsíců. Rodičovský příspěvek – pro všechny, ,-CZK, od dvou do čtyř let věku dítěte.


Stáhnout ppt "Konference €FPA ČR řešení případové studie"

Podobné prezentace


Reklamy Google