Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Druh učebního materiálu: Výuková prezentace Očekávaný výstup:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Druh učebního materiálu: Výuková prezentace Očekávaný výstup:"— Transkript prezentace:

1 Druh učebního materiálu: Výuková prezentace Očekávaný výstup:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.16 II Název pro školu: EU ČJ 16 II Název materiálu: Přívlastek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Pomocí tohoto DUM si žáci zopakují přívlastek a seznámí se s dalšími typy přívlastku Klíčová slova: přívlastek shodný, neshodný, těsný, volný, několikanásobný, postupně rozvíjející Druh učebního materiálu: Výuková prezentace Očekávaný výstup: Žáci dokáží rozlišit typy přívlastků Věková skupina: 13-14 let Ověřeno dne: Třída: VIII.B, 17 žáků, 10 chlapců, 7 dívek, SVP 0

2 ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÝ ČLEN
PŘÍVLASTEK

3 Opakování Jaké typy přívlastku znáte?
Kterým slovním druhem může být přívlastek vyjádřen? Je to samostatný větný člen nebo se vždy váže k jinému větnému členu? Vyhledej přívlastky v následujícím textu

4 Zaručeně pravdivá romance o magické síle poezii
Řek mi přítel Josef: Podívej, básníci jsou znalci dívčích duší, tak mi napiš báseň pro holku, že mi jenom pro ni srdce v těle buší. Že má krásný voči, uši, nos, popředí i pozadí i pusu... Že bych ji vzal na fotbal i na ryby... Že je zkrátka celá podle mýho vkusu. Vymysli si ňáký koniny, však jim tvůj verš dodá vzhled a sílu. Ženu jenom báseň přesvědčí. Tu máš pero, hochu, měj se honem k dílu! Napsal jsem jí zhruba tohleto: -líbíš se mi po částech i v celku! Josef podepsal mé vyznání – no a za měsíc ji pojal za manželku. A tak za mou chodí přátelé, podplácejí mě a lichotí mi, že jsou u žen zcela bez šancí, nedodám-li k jejich citům svoje rýmy.

5 Posílají za mnou sousedy,
syny, švagry, bratrance a strýce- a já píšu další vyznání. Jsou jich stovky, je jich čím dál více. Od Aše až k Čiernej pri Čope pracují mé přísahy a vzdechy. Každého, kdo přijde, ožením: mladíky i kmety, Slováky i Čechy. Kdo má filipa, ten pochopil, že můj příběh skrývá naučení: poezie dělá zázraky, díky ní se lidé vdávají a žení. Jenom já jsem zůstal na ocet, bez závazků, bez ženy a tchýně, protože všem píšu vyznání, nikdy nemám čas jít do svatební síně. P.S. Zatímco já píšu romanci, manželka mi kouká přes rameno: „Ach, ty lháři! Copak já jsem vzduch?“ Vždyť mi zkazíš celou pointu – ech, ženo. (Jiří Žáček - Ptákoviny podle Aristofana, 1989)

6 Řešení Jaké typy přívlastku znáte? přívlastek shodný, neshodný
Kterým slovním druhem může být přívlastek vyjádřen? přídavným jménem (PkS), zájmenem přivlastňovacím (PkS), podstatným jménem s předložkou (PkN) Je to samostatný větný člen nebo se vždy váže k jinému větnému členu? není samostatný, vždy se váže k podmětu či předmětu

7 Řešení textu Řek mi přítel Josef: Podívej,
básníci jsou znalci dívčích duší, tak mi napiš báseň pro holku, že mi jenom pro ni srdce v těle buší. Že má krásný voči, uši, nos, popředí i pozadí i pusu... Že bych ji vzal na fotbal i na ryby... Že je zkrátka celá podle mýho vkusu. Vymysli si ňáký koniny, však jim tvůj verš dodá vzhled a sílu. Ženu jenom báseň přesvědčí. Tu máš pero, hochu, měj se honem k dílu! Napsal jsem jí zhruba tohleto: -líbíš se mi po částech i v celku! Josef podepsal mé vyznání – no a za měsíc ji pojal za manželku. A tak za mou chodí přátelé, podplácejí mě a lichotí mi, že jsou u žen zcela bez šancí, nedodám-li k jejich citům svoje rýmy.

8 Posílají za mnou sousedy,
syny, švagry, bratrance a strýce- a já píšu další vyznání. Jsou jich stovky, je jich čím dál více. Od Aše až k Čiernej pri Čope pracují mé přísahy a vzdechy. Každého, kdo přijde, ožením: mladíky i kmety, Slováky i Čechy. Kdo má filipa, ten pochopil, že můj příběh skrývá naučení: poezie dělá zázraky, díky ní se lidé vdávají a žení. Jenom já jsem zůstal na ocet, bez závazků, bez ženy a tchýně, protože všem píšu vyznání, nikdy nemám čas jít do svatební síně. P.S. Zatímco já píšu romanci, manželka mi kouká přes rameno: „Ach, ty lháři! Copak já jsem vzduch?“ Vždyť mi zkazíš celou pointu – ech, ženo. (Jiří Žáček - Ptákoviny podle Aristofana, 1989)

9 Další typy přívlastku Přívlastek postupně rozvíjející Přívlastek několikanásobný Přívlastek volný Přívlastek těsný

10 Přívlastek postupně rozvíjející a několikanásobný
postupně rozvíjející (PkPR) – blíže určuje řídící podstatné jméno, tvořen přídavnými jmény jiné významové řady (popisujeme velikost, barvu, tvar atd.) nějakou malou studenou večeři Mezi jednotlivými členy nepíšeme čárku. několikanásobný (PkNěk) – tvořen přídavnými jmény stejné významové řady (popisujeme jen barvy či tvary atd.) červené, žluté a oranžové květy Mezi jednotlivými členy píšeme čárku.

11 Vyhledejte přívlastky postupně rozvíjející a několikanásobné a doplňte čárky
Za nárožím se vynořila vysoká šedivá nemocniční budova. Zlobivé rozpustilé děti musí být pod dohledem. Otevřeným oknem zavanul dlouhý táhlý nepřetržitý hukot velikého města. J.K. Tyl se již v mládí osvědčil jako dobrý divadelní organizátor. Dlouholetý Martinův kamarád dostal k narozeninám krásný úchvatný sporťák.

12 Řešení Za nárožím se vynořila šedivá vysoká nemocniční budova. PkPR
Zlobivé, rozpustilé děti musí být pod dohledem PkNěk Otevřeným oknem zavanul dlouhý, táhlý, nepřetržitý hukot velikého města. PkNěk J.K. Tyl se již v mládí osvědčil jako dobrý divadelní organizátor. PkPR Dlouholetý Martinův kamarád dostal k narozeninám krásný, úchvatný sporťák. PkPR, PkNěk

13 Přívlastek volný a těsný
volný – stojí za řídícím podstatným jménem a v textu ho můžeme vypustit Mourek, spokojeně ležící na dece, vypil trochu čistého mléka. Přívlastek volný oddělujeme z obou stran čárkami. těsný –nemůžeme jej z věty vypustit, změnil by se význam věty Nejraději vzpomínám na prázdniny strávené s Mourkem Přívlastek těsný čárkami neoddělujeme.

14 Vyhledej přívlastek volný a těsný a doplň čárky
Příliš rychle uplynuly chvíle strávené s tímto člověkem. Lidové noviny vycházející v pátek mají rozsáhlou přílohu. Tato malá roklinka zařezávající se do útesu byla příkrá. Prý jen byliny natrhané o svatojánské noci mají léčivou moc. Helena sledující nějaký film v televizi nebyla sportovní typ. Všechny boty vystavené ve skleněné vitríně jsou módní hity. Chlapec přecházející přes křižovatku je náš bratranec a dívka nastupující do tramvaje je jeho sestra, tedy naše sestřenice. Auto mající pražskou poznávací značku dostalo pokutu. Měsíc vypadající jako stříbrná střepinka ozařoval krajinu. Žáci končící devátou třídu vybírají střední školy.

15 Řešení Příliš rychle uplynuly chvíle strávené s tímto člověkem. T
Lidové noviny, vycházející v pátek, mají rozsáhlou přílohu. V Tato malá roklinka, zařezávající se do útesu, byla příkrá. V Prý jen byliny natrhané o svatojánské noci mají léčivou moc. T Helena, sledující nějaký film v televizi, nebyla sportovní typ. V Všechny boty vystavené ve skleněné vitríně jsou módní hity. T Chlapec přecházející přes křižovatku je náš bratranec a dívka nastupující do tramvaje je jeho sestra, tedy naše sestřenice. T Auto mající pražskou poznávací značku dostalo pokutu. T Měsíc, vypadající jako stříbrná střepinka, ozařoval krajinu. V Žáci končící devátou třídu vybírají střední školy. T

16 Opakování – přívlastek máme:
shodný a neshodný babiččiny buchty buchty od babičky postupně rozvíjející a několikanásobný malý hodný chundelatý pejsek červený, zelený, žlutý balónek volný a těsný Televizi, stojící na skříňce, jsme koupili loni. Televize stojící na panelu je ve slevě.

17 Literatura a internetové zdroje
Hošnová E., Bozděchová I., Mareš P., Svobodová I. Český jazyk pro základní školy. Praha: SPN, 2009, 167 s., ISBN Hošnová E., Bozděchová I., Mareš P., Svobodová I. Český jazyk pro základní školy. Praha: SPN, 2008, 176 s., ISBN


Stáhnout ppt "Druh učebního materiálu: Výuková prezentace Očekávaný výstup:"

Podobné prezentace


Reklamy Google