Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Marihuana.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Marihuana."— Transkript prezentace:

1 Marihuana

2 Marihuana Marihuana - vysušené květy, semínka a listy indického konopí. Na ulici - špek, gandža, tráva, brčko, rostlina, joint, hulení, zelí, marijánka, skunk, skéro, maruška, atd. Hašiš je jinou formou této drogy a vyrábí se z pryskyřice květů indického konopí. Nazývá se též haš, šit (z anglického shit) nebo bahno a je přibližně šestkrát silnější než marihuana.

3 Marihuana Je psychotropní látka (droga), narušuje způsob, jakým mysl jedince vnímá okolní svět. Chemická látka, která toto narušené vnímání vytváří, se nazývá „THC“. Dále marihuana obsahuje až 400 dalších chemických látek.

4 Účinky Okamžité pocity – zvýšený srdeční tep, zhoršená koordinace a rovnováha, stav „snící“ mysli, stav mysli mimo realitu, uvolnění – vyvrcholí během prvních 30 minut. Často nastává stav zvýšené energie, „vysmátosti“…následně útlum. Tyto krátkodobé účinky obvykle pominou za dvě nebo tři hodiny.

5 Účinky a rizika Změna vnímání, zhoršení úsudku, rozhodování...
Snížená koordinace, zpomalení reakcí Ospalost, deprimovanost Zvýšený tep Dlouhodobé užívání ovlivňuje: Imunitu Plíce a průdušky Nervové buňky, paměť, pozornost, motivaci Náladu, osobnost, psych.stav (deprese, psychózy) Emoce - úzkost, panika Pohlavní schopnosti…plod v těhotenství

6 Účinky a rizika Vedle alkoholu je marihuana druhou nejčastěji nalezenou drogou v tělech řidičů, kteří se stali oběťmi smrtelných dopravních nehod Podobně jako u alkoholu je nebezpečné pod vlivem marihuany řídit nebo dělat další věci vyžadující plnou pozornost apod. Velkým nebezpečím u marihuany je ale také změna k života k apatii, zhoršení vztahů, ztráta zájmů apod.

7 Mýty Marihuana je zcela bezpečná
…a co nehody, úrazy, zranění pod vlivem? …co negativní účinky na tělesné i psychické zdraví, které mohou nastat?

8 Mýty Je přírodní, přirozená…hulili i indiáni, domorodci apod.
…co šlechtění, příměsi, umělé navyšování THC? …i přírodní může být nebezpečné ne? (v marihuaně cizorodé látky, karcinogeny…)

9 Mýty Když budu hulit, budu v pohodě, užívat si, relaxovat…bude mi fajn…nic nemusím řešit… …co vztahy v rodině…partnerské, kamarádské vztahy? …co škola, práce, kariéra? …problémy mizí nebo je ignoruju? …relaxuju skutečně nebo uměle?

10 Mýty Marihuana je zdravá, léčivá…
…ano, na určité nemoci a při určitém užívání…trpím těmito nemocemi a léčím se nebo prostě jen hulím? …co negativní účinky na zdraví? (například plíce)

11 Mýty Je méně škodlivá než alkohol…

12 Marihuana vs. alkohol Co je „lepší“??
Obojí má svoje rizika při velké míře nebo velmi častém užívání. Alkohol může mít silnější devastující účinek pro tělo i osobnost, alkoholová závislost je velmi těžko léčitelná… I kouření marihuany ale může mít velmi negativní důsledky v životě člověka, o to horší, protože je podceňovaná. Většina uživatelů alkohol a marihuanu míchá… Obojí navíc zvyšuje pravděpodobnost braní dalších drog.

13 Cesta k tvrdým drogám Tolerance na drogu – nutnost zvyšovat dávky, abychom dosáhli stejného účinku Touha po silnějším a silnějším zážitku, větším odtržením od reality - může vést k tvrdým drogám

14 Závislost… Mýtus – na marihuaně nemůžu být závislý Bažení (chuť)
Zvyšování tolerance na drogu Psychický absťák (fyzický nemusí být, ale může) Neovládání se v užívání Neoddělitelná součást života, ztráta jiných zájmů, problémy ve vztazích, ve škole apod.

15 Jak to teda je? Marihuana může působit fajn zážitek, uvolnit atd.…ale…
Marihuana tě nezbaví problémů, neulehčí život… Nezajistí ti kamarády Není jediným způsobem, jak se pobavit, nebo zabavit…zažít příjemný pocit… By měla být (když už) spíše svátečním požitkem než každodenní realitou…

16 Dotazník Americká organizace Marihuana Anonymous (MA), která vznikla jako obdoba známého sdružení pomáhajícího osobám závislým na alkoholu - Alcoholic Anonymous - nabízí dvanáct jednoduchých otázek, jak poznat závislost na této droze: Přestalo pro vás být kouření trávy zábavou? Dělá vám problémy dostat se bez ní do nálady? Je pro vás těžké představit si život bez marjánky? Zjišťujete, že vaším přátelům vadí, že kouříte marihuanu? Sáhnete po marihuaně, abyste se vyhnuli řešení vlastních problémů? Kouříte marihuanu, abyste se vyrovnali s vlastními pocity? Pomáhá vám marihuana žít ve vašem vlastním světě? Už jste někdy nedodrželi slib, že přestanete nebo budete míň kouřit marihuanu? Způsobuje vám marihuana problémy s pamětí, soustředěním či motivací? Když se vaše zásoby ztenčí, jste nervózní a snažíte se opatřit si nové? Točí se váš život kolem marihuany? Postěžovali si někdy vaši přátelé či rodina, že kouření trávy poškozuje vaše vztahy s nimi? Pokud jste na některou z těchto otázek odpověděli ano, pak by pro vás marihuana mohla představovat problém. Čím víc kladných odpovědí, tím větší je šance, že už jste na této droze závislí. To je podle MA člověk, jehož život je ovládán marihuanou.

17 "On či ona ztrácí zájem o cokoli jiného a všechny sny se rozplývají v kouři. Závislost na marihuaně je progresivní chorobou, která často vede k závislosti na jiných drogách včetně alkoholu. Život, myšlenky a přání osob závislých na marihuaně se točí zase jen kolem marihuany - jak ji získat a jak si s její pomocí udržet uvolněnou náladu", tvrdí MA.


Stáhnout ppt "Marihuana."

Podobné prezentace


Reklamy Google