Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozvoj a zkvalitňování odborného vzdělávání na středních školách a vyšších odborných školách Moravskoslezského kraje s důrazem na odbornou praxi Tento.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozvoj a zkvalitňování odborného vzdělávání na středních školách a vyšších odborných školách Moravskoslezského kraje s důrazem na odbornou praxi Tento."— Transkript prezentace:

1 Rozvoj a zkvalitňování odborného vzdělávání na středních školách a vyšších odborných školách Moravskoslezského kraje s důrazem na odbornou praxi Tento projekt je realizován v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů priorita 3 Rozvoj celoživotního učení

2 Střední škola společného stravování, Ostrava – Hrabůvka, příspěvková organizace pracovala v projektu spolu s dalšími sedmi organizacemi jako partner Moravskoslezského kraje.

3 Z celkového počtu bylo proškoleno 172 žen,
Střední škola společného stravování realizovala šest odborných kurzů, ve kterých bylo proškoleno celkem 245 zájemců. Z celkového počtu bylo proškoleno 172 žen, 128 pedagogických pracovníků, 117 proškolených bylo vesměs z řad pracovníků v oblasti gastronomie. Pochoutky z moří a rybníků Moderní slavnostní hostiny Souznění vína a pokrmů Moderní technologie v přípravě pokrmů Příprava pokrmů studené kuchyně Dietní stravování

4 Kurzy realizované v roce 2006
Pochoutky z moří a rybníků Kurzy realizované v roce 2006 Souznění vína a pokrmů Moderní slavnostní hostiny

5

6

7

8 Využití moderních technologií v restauračních provozech
Lektor, pan Lubomír Brázda, šéfkuchař firmy Montycon, zhodnotil současný stav kuchyní. Využití moderních technologií v restauračních provozech (leden – únor 2007) Nastínil řešení existujících problémů pomocí nových technologických zařízení.

9 Připravil s účastníky vhodné recepty.
Seznámil frekventanty se současnou nabídkou na poli gastronomické techniky.

10 Během dvoudenního praktického nácviku v Kuchařském studiu Montycon vysvětlil posluchačům správné využití této techniky.

11 Příprava pokrmů studené kuchyně
Lektorem kurzu byl pan Zdeněk Voznica, bývalý šéfkuchař Grandhotelu Pupp v Karlových Varech a Hotelu Atom. Příprava pokrmů studené kuchyně (duben 2007) V teoretické části účastníkům nastínil celou škálu výrobků připravovaných za studena.

12 Nezapomněl na popis aranžmá studených předkrmů a dekorace slavnostních mís.
Plné dva dny pak mohli účastníci věnovat aplikacím nabytých vědomostí v praxi.

13 A tady máme výsledek…

14 Dietní stravování (říjen 2007)
Kurz připravila a vedla nutriční terapeutka paní Anna Komoňová . Dietní stravování (říjen 2007)

15 Účastníci kurzu se seznámili s významem potravin v životě člověka, správnou výživou, nutriční hodnotou stravy. Lektorka jim představila dietní systém, charakteristikou diet a jejich léčebné účinky.

16 V praktické části semináře se všichni mohli na vlastní kůži, přesvědčit, že dietní pokrm nemusí být strašák.

17 Další výstupy projektu
Inovace učebních dokumentů počátečního vzdělávání Manuál soutěží

18 Poznatky z odborných kurzů
byly zakomponovány do učebních dokumentů oboru Kuchař

19 Příprava pokrmů studené kuchyně Charakteristika výrobků studené kuchyně. Základní výrobky - majonéza, saláty, rosoly, pěny. Předkrmy - plněná vejce, zelenina, ovoce, sýry, výrobky z těsta, chuťovky, kaviár. Studené pokrmy - chlebíčky. obložená vejce, různě upravené ryby. Galantiny, pudinky, huspeniny. Mísy - druhy, úprava mís, doplňky a zdobení.

20 Pochoutky z moří a rybníků Současné trendy v přípravě pokrmů z ryb, plodů moře a obojživelníků. Předběžná příprava při jejich zpracování. Vhodné postupy tepelného zpracování. Suroviny a doplňky. Způsoby podávání. Trh s rybími výrobky – nové druhy ryb a mořských plodů. Příklady pokrmů z ryb. Zpracování masa obojživelníků.

21 Moderní technologie v gastronomii Moderní zařízení pro přípravu pokrmů. Moderní trendy   v technologických úpravách. Moderní suroviny a jejich zpracování. Moderní úpravy a způsoby podávání pokrmů. Současné trendy v gastronomii. Současné trendy z hlediska kuchaře. Současné trendy z hlediska obsluhujících. Současné trendy z hlediska zákazníka. Odborné názvosloví.

22 Dietní stravování Vhodné a nevhodné suroviny pro přípravu dietní stravy. Dietní pokrmy. Základní diety. Diferencovaná strava. Rozdíly v tepelné úpravě a technologických postupech při přípravě dietní stravy. Příklady úprav některých dietních pokrmů.

23 Manuál soutěží Cíl soutěží
Technicko-organizační zajištění přípravy odborných soutěží Plán základních cílů technicko-organizačního zajištění odborné soutěže Harmonogram technicko-organizačního zajištění odborné soutěže rozpočet nákladů na organizaci soutěže zajištění sponzorů sestavení organizačního týmu - výběr spolupracovníků Průběh odborné soutěže Zhodnocení přínosu soutěže Vyhodnocení přínosů a negativních jevů Zpracování opatření pro přípravu a realizaci další soutěže

24 Možnosti dalšího využití výstupů a výsledků projektu
Výuka žáků a studentů v počátečním vzdělávání Výuka zájemců v dalším vzdělávání Kurzy pro zájemce z řad pracovníků v gastronomii Pořádání soutěží

25 Dotazníkové šetření Impuls pro přihlášení na kurz ?
Vhodnost zvoleného tématu ? Splnění představ frekventanta ? Vyváženost teoretické a praktické části kurzu ? Podněty pro úpravu plánů kurzů ? Celkové hodnocení kurzů ?

26 Moderní slavnostní hostiny

27 Souznění vína a pokrmů

28 Příprava pokrmů studené kuchyně

29 Moderní technologie v gastronomii

30 Pochoutky z moří a rybníků

31 Dietní stravování

32

33 Mgr. Ivana Matulová


Stáhnout ppt "Rozvoj a zkvalitňování odborného vzdělávání na středních školách a vyšších odborných školách Moravskoslezského kraje s důrazem na odbornou praxi Tento."

Podobné prezentace


Reklamy Google