Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování."— Transkript prezentace:

1 Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování půjček v podobě nákupu různých finančních produktů Vyšší riziko Vyšší výnos x vyšší ztráta

2 Investování = nákup různých finančních nástrojů (finančních aktiv) investory od protistran, které potřebují dodatečné finanční prostředky. Protistrana stát (vláda) jednotlivé samosprávné celky (města a regiony) Firmy velké x menší finanční x nefinanční soukromé či veřejné (státní) Cíl investora dosažení výnosu, a to výnosu vyššího než nabízejí tradiční finanční zprostředkovatelé – banky na vkladových účtech.

3 Investování Základní otázky: Kolik si mohu dovolit investovat?
Jak dlouho se obejdu bez peněz, které do investice vložím? Co mi má investice přinést: růst kapitálu (pro jeho další investování), dodatečný příjem nebo obojí? Jak velké riziko a jaký druh rizika jsem ochoten podstoupit? Pokud se chystám provést rizikovější investici, jsou důsledky případné finanční ztráty pro vás významné? Chci investovat individuálně a nebo investovat kolektivně? Chci svá investiční rozhodnutí dělat samostatně, nebo potřebuji odbornou konzultaci, nebo přenechám profesionálním obchodníkům? Pokud chci investovat kolektivně, jaký typ fondu nejlépe odpovídá mým potřebám? Jsou s investováním pro mne spojeny nějaké daňové výhody a pokud ano, mohu je spojit s pro mne nejvhodnějším typem investice?

4 Investování do cenných papírů do podílových fondů

5 Cenné papíry jsme majiteli cenného papíru investice není pojištěna
nákup a prodej na kapitálovém trhu Akcie – tržní hodnota - dividenda Dluhopisy ( obligace )

6 Úkol Finanční produkt Výhody Nevýhody Očekávaný výnos v % p.a.
Spořící účet Stavební spoření

7 Řešení Finanční produkt Výhody Nevýhody Očekávaný výnos v % p.a.
Spořící účet Jistota, likvidita Nízký výnos 2% Stavební spoření Jistota, vyšší výnos Omezená likvidita (cyklus 6 let) 3%

8 Úkol Finanční produkt Výhody Nevýhody Očekávaný výnos v % p.a.
Spořící účet Stavební spoření Fondy peněžního trhu Fondy dluhopisové Fondy akciové

9 Řešení Finanční produkt Výhody Nevýhody Očekávaný výnos v % p.a.
Spořící účet Jistota, likvidit Nízký výnos 2% Stavební spoření Jistota, vyšší výnos Omezená likvidita (cyklus 6 let) 3% Fondy peněžního trhu Po půl roce bez zdanění výnosu Nízký výnos,není garantován Fondy dluhopisové Po půl roce bez zdanění výnosu, vyšší výnos Není garantován 3 - 4% Fondy akciové Po půl roce bez zdanění výnosu, vysoký výnos Více než 5%


Stáhnout ppt "Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování."

Podobné prezentace


Reklamy Google