Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MENTÁLNÍ BULIMIE. MENTÁLNÍ BULIMIE CO TO JE A KDE SE VZaLA? 1. zmínka z 2. st. Ze slov bous a limos = býčí hlad. Přejídání přisuzováno špatnému zažívání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MENTÁLNÍ BULIMIE. MENTÁLNÍ BULIMIE CO TO JE A KDE SE VZaLA? 1. zmínka z 2. st. Ze slov bous a limos = býčí hlad. Přejídání přisuzováno špatnému zažívání."— Transkript prezentace:

1

2 MENTÁLNÍ BULIMIE

3 CO TO JE A KDE SE VZaLA? 1. zmínka z 2. st.
Ze slov bous a limos = býčí hlad. Přejídání přisuzováno špatnému zažívání. R – Gull – považoval MB za symptom MA. R – G. Rusell – více jak třetina anorektiček trpí záchvaty přejídání – prokázal, že to dělají i lidé, kteří MA netrpí. Nová varianta PPP = bulimia nervosa.

4 KOHO POSTIHUJE? Dívky, ženy i muže. Cca 3x rozšířenější ne MA.
Cíl = udržet si přijatelnou váhu. Častý jojo efekt. Zkreslené vnímání a iracionální chování. Tají pravdu o jídle.

5 O CO JDE? Zvládnutí silných emocí a citů, pocitů.
Jídlo berou jako trest. MB je vymezena jako záchvaty přejídání s následující snahou o kontrolu váhy těla. DRASTICKÉ METODY Vyvolání zvracení, projímadla, anorektika či diuretika… Diabet vysadí inzulín. Chorobný strach z tloušťky, sami si určují nižší váhu, než je normální.

6 Anorektičky trpící bulimickým typem jsou povahově blíže k MB.
Zneužívání omamných látek, krádeže, sebepoškozování a pokusy o sebevraždu. Záchvaty = až několik hodin, ale i několik dnů = konzumace tučných a sladkých jídel. Bulimičky jídlo schovávají nebo znehodnocují. Propuknutí bulimie – kradou, vybírají popelnice… Doslova se přežerou. Stud za své chování. Popisují se jako rozdvojené osobnosti. Jedna chce jíst a nezvracet, druhá chce opak.

7 2 VERZE BULIMIE VYPUZUJÍCÍ NEVYPUZUJÍCÍ Častější.
Po záchvatu přejedením nastává nutnost jídlo z těla vypudit pomocí zvracení. Komplikace. Tuky se rozkládají v celku rychle a zvracení vypudí cca jen polovinu. NEVYPUZUJÍCÍ Anorektický typ. Cvičení a minimální přísun potravy. Hladovění neumí vydržet.

8 JAK JI POZNÁME? Poznáme ji obtížněji než MA. Dokáže to skvěle skrývat.
Důležité jsou tzv.: hraničící rysy, detaily. Intenzivní vztahy – nestálé, strach z opuštění. Ztráta schopnosti docenit samu sebe, pocity prázdnoty. Nízké sebevědomí a strach z tloušťky. Náhlé změny nálady, impulsivní chování. Závislost na alkoholu či omamných látkách.

9 POCITY BULIMIČEK Vina za neodolání přejíst se. Nastávají deprese.
Kolísání váhy – hmotnost je většinou za bodem nemožného – nastává stres a záchvaty. Přejídání nejméně 2x týdně po dvou až třech měsících.

10 NEUSTÁLÉ HLÍDÁNÍ VÁHY

11 NÁSLEDKY Pocit plnosti, bolesti – žaludek tlačí na bránici (potíže s dýcháním, poškození stěny žaludku). Průjmy, zácpy, zánět jícnu, pálení žáhy, otočení příušních silných žláz… Vada chrupu, natečení některých žláz, pocit opuchlosti v obličeji, závratě, nadýmání, bolest břicha… Závislost na prášcích = poškození střev. Dehydratace = poškození ledvin a srdce. Hypokalémie = nízká hladina draslíku. A stále přetrvávající nespokojenost se svou postavou.

12 ÚČINKY MB NA LIDSKÉ TĚLO

13 PŘÍČINY Sociální faktory (smrt blízkého, rozchod s milovanou osobou, rozvod rodičů…). 35% až 80% míry možné propuknutí MB. Následuje labilnost, impulsivnost, deprese, sebepoškozování…

14 LÉČBA Dlouhodobá, stresující, vyčerpávající… Naučit se znovu jíst.
Nesmí přestat jíst. Malé dávky, ale často. Stává se, že to nevydrží a spadnou do toho znovu. Umělá výživa, infúze… MB se často objeví cca po třech měsících MA.

15

16 EPIDEMIOLOgIE PPP PPP = Porucha Příjmu Potravy.
Cca 65% mladých (mezi 11 až 20 let) dívek si myslí, že má nadváhu. Cca 80% žen vnímá své tělo negativně. Cca 90% žen drželo za život vícekrát dietu. Cca 45% žen dietu drží stále. Většina žen by chtěla zhubnout minimálně 8kg.

17

18 ZDROJE http://bulimie.ordinace.biz/priznaky.php Encyklopedie
( )


Stáhnout ppt "MENTÁLNÍ BULIMIE. MENTÁLNÍ BULIMIE CO TO JE A KDE SE VZaLA? 1. zmínka z 2. st. Ze slov bous a limos = býčí hlad. Přejídání přisuzováno špatnému zažívání."

Podobné prezentace


Reklamy Google