Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Konference Školní stravování 2014 Sociálně marketingové nástroje ke snížení spotřeby soli BCA -Bilateral Collaborative Agreements MZ-WHO Státní zdravotní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Konference Školní stravování 2014 Sociálně marketingové nástroje ke snížení spotřeby soli BCA -Bilateral Collaborative Agreements MZ-WHO Státní zdravotní."— Transkript prezentace:

1 Konference Školní stravování Sociálně marketingové nástroje ke snížení spotřeby soli BCA -Bilateral Collaborative Agreements MZ-WHO Státní zdravotní ústav Centrum podpory veřejného zdraví Marie Nejedlá

2 Češi solí 3x více, než doporučuje WHO
„Salt Awareness Week“

3 Obsah Příjem soli v ČR – současný stav, srovnání EU DDD podle WHO, skrytá sůl Onemocnění z nadměrného příjmu soli TOP 10 slaných potravin Školní automaty a bufety – zdroj soli Cíle a dopad kampaně, cílové skupiny Sociálně marketingové nástroje Sociálně marketingový plán- marketingový mix Ukázky vytvořených marketingových nástrojů Závislost na soli Prodloužil se věk, ale jen o roky, strávené v nemoci

4 Příjem sodíku results EFCOVAL (study European Food Consumption Validation) Centre for Health, Nutrition and Food, NIPH, Brno CZ: 250 mMol Na = 5750 mg = 14,6 g NaCl CZ: 180 mMol Na = 4140 mg = 10,5 g NaCl ČR: Muži konzumovali o 4 g soli denně více než ženy. Pokud by byla jódovaná, bylo by to cca 100 ug/osobu a den více než u žen.

5 Evropské země, které nejvíce solí (v g/d)
Česká republika , ,5 Bulharsko 12,5-14, ,4 – 16,6 Maďarsko 17, ,1

6 Denní příjem soli podle WHO 5g/d
1 lžička= 5 g je doporučená denní dávka Na 3 lžičkách vidíte celkem 15 gramů soli. Je to množství, které denně přijímá průměrný Čech. Měl by však přijímat pouze třetinu Děti do 1 roku 1g/d 1-6 let do 2 g/d

7 Nadměrný příjem soli hypertenze (I.M., CMP….) KVO (srdeční selhávání)
osteoporóza Ca žaludku nefrolitiáza astma obezita

8 Dispenzarizovaní pacienti pro hypertenzní nemoc /100 tisíc osob

9 Má zvýšený příjem soli skutečně vliv na krevní tlak ?
Salt sensitive x salt resistent po snížení přísunu NaCl krevní tlak klesá pouze o několik mmHg, pro laiky tedy nevýznamně. pokles diastolického TK o 5-10 mm Hg snižuje ICHS: morbidita/ mortalita o 14% CMP: morbidita/ mortalita až o 40% (u hypertoniků proto při měření TK nezaokrouhlovat! např. 132/78 mmHg)

10 TOP 10 nejvyšší obsah soli
Uzeniny Sýry Instantní polévky a omáčky Dochucovadla- sojová omáčka, kečup aj. Pečivo Polotovary (konvenience) Chipsy Olivy Slané oříšky Cereálie Nízkotučné mléčné výrobky- sůl nahrazuje chuť

11 TOP 10 nejvyšší obsah soli
Uzeniny Sýry Instantní polévky a omáčky Dochucovadla- sojová omáčka, kečup aj. Pečivo Polotovary (konvenience) Chipsy Olivy Slané oříšky Cereálie Nízkotučné mléčné výrobky- sůl nahrazuje chuť

12 Sortiment slaných pokrmů ve školních automatech v ČR
Plněné pečivo: bagety, toasty, tortilly ( s uzeninami, sýry, smaženými nugetami, tuňákem) využívá až 25 % mladších školních dětí/d Slané chuťovky: chipsy, sušenky, oplatky, tyčinky, brambůrky využívá až 30 % dětí/d Zdroj: Trestrová, Rážová, 2013, Packová 2013, Školní stravování, Pardubice

13 Sůl a jód Je člověk, který bude málo solit ohrožený nedostatkem jódu ?
hlavním zdrojem jódu mléko a mléčné výrobky největším zdrojem jódu mořské ryby, řasy a dary moře

14 Na vaření a dosolování jen 1 g/d
4 gramy soli jsou skryté v již hotových výrobcích- sníte je, i kdybyste vůbec nedosolovali Jen 1 gram denně nám zbývá na dosolování hotových pokrmů nebo při vaření 5 g = denní doporučená dávka soli

15 Cíle a dopad kampaně Dopad
↓ incidenci onemocnění souvisejících nadměrným příjmem soli Dlouhodobý cíl ↓ příjem soli v populaci ↓/nahradit NaCl v recepturách - výrobci ↓ dosolování a konzumaci slaných potravin, nahradit sůl - Krátkodobý cíl Zvýšit povědomí o škodlivosti nadměrného solení Zvýšit znalost o potravinách s vyšším a nízkým obsahem soli Zvýšit znalost o náhradě soli /koření, bylinky/ Naučit číst etikety Podpořit konzumaci zdravých jídel Kuchařské recepty Výstup: letáky, semináře, konference, web…..

16 Cílová skupina Děti, rodiče, učitelé, ředitelé škol
Vedoucí školních jídelen, kuchaři, metodici školního stravování, ČŠI Praktičtí lékaři veřejnost Výrobci Prodejci

17 Sociálně marketingové nástroje ke snížení příjmu soli
Letáky pro děti do škol- 1. stupeň ZŠ (rozvrh hodin..) do ordinací pediatrů Plakát pro dopělé do ordinací praktických lékařů do školních jídelen Semináře pro pracovníky ve školním stravování, ČŠI, KHS Webový portál pro veřejnost Seminář v Lékařském domě pro odbornou veřejnost Krátké intervence pro zdravotníky Tisková konference MZ

18 Sociálně marketingový plán
Product – změna chování: snížit solení, snížit sůl v potravinách Price (spotřebitel ↔obchodník) Benefit: zajímavé chutě a vůně koření, zlepšení chuti, redukce hmotnosti, zdraví Barriéry: horší chuť, stereotypy při jídle a vaření- automatické dosolování, častější nakupování čerstvých potravin, obliba polotovarů, uzenin, vyšší cena produktů bez soli Place- kde se lidé rozhodují Školy, čekárny u lékaře, restaurace, obchody, úřady Výrobci, jídelny, školy Promotion strategie- letáky, články, semináře, web, krátké intervence, konference, TK Change behaviour: what is expected result of our campagne Why is campaign being developed Who is target audience

19 Marketing Je vztah spotřebitel obchodník
Oba musí získat prospěch ze změny Krátkodobé benefity Dlouhodobé benefity Obchodník Chce změnit chování spotřebitele Poskytuje spotřebiteli benefity Pečuje o spotřebitele Spotřebitel získá benefity ze změny svého chování

20 Pro děti Pyramida vystřihovánka - poklop na slánku a odměrka na dosolení, A4 Hodiny – můj talíř, optimální poměr živin během každého jídla Skutečné hodiny s nastavitelnými ručičkami je možné objednat na

21 Pro děti - rozvrh hodin a záložka do knihy, A4 Pro učitele - metodický list pro práci s letáky

22 Pro veřejnost, starší děti, jídelny silnice - formát A5, 1 zlom, 4 strany web - formát A 6, oboustranný

23 Pro veřejnost – školní jídelny, čekárny PL, plakát, originální velikost formát A2

24 Článek v časopise Babybook 13/2013 http://www. babybook. cz/informace

25 Semináře Pro metodiky školního stravování, ČŠI, učitele, producenty
Účinky soli na krevní tlak a obezitu Prodejní automaty a bufety ve školách v ČR a v zahraničí – nabídka Diskuzní fórum- jak můžeme redukovat příjem soli?- výběr potravin, náhražky soli

26 Výrobek 100 gramů Product 100 gram Sodík (Na) Přepočet na kuchyňskou sůl (NaCl ) g, Rohlík 0,220 0,550 Krajíc chleba 0,370 0,925 Niva 1,400 3.500 Balkánský sýr 1,300 3.250 Tavené sýry 0,920 2.300 Párky 2,480 6,200 Trvanlivé salámy 0,800 2,000 Šunka 0,750 1,875 Arašídy pražené solené 0,200 0,500 Bohemia chips alpská sůl 0,600 1,500 Popcorn slaný 1,000 2,500 Olivy 2,400 6,000 Slané tyčinky 3,200 8,000 Burger

27 Jak nahradit sůl? Čím nahradit sůl
Zelenina - pórek, ředkvičky, řapíkatý celer, kořenová petržel, zelené fazolky, mladý hrášek, červená a bílá cibule, křen, česnek, topinambury, chilli papričky,mangold, červené zelí, zeleninové lečo. Ovoce – výrazné chuti, reveň, višně, mirabelky, jeřabiny, brusinky, angrešt. Koření - římský kmín, muškátový oříšek, koriandr, sladká paprika, nové koření, pepř, kardamon, zázvor, hřebíček, skořice, šafrán, badyán.. Čerstvé bylinky – bazalka, majoránka, pažitka, petrželka, oregano, tymián, rozmarýn, mateřídouška, kopr, estragon, libeček, šalvěj, meduňka, máta, medvědí česnek. Semínka a oříšky – hořčičné semínko, celerové semínko (bio), lněné semínko, seznam, slunečnicové semínko, arašídy, pistácie, vlašské ořechy, mandle. Květy - mateřídouška, jetel luční, podběl, měsíček lékařský, sedmikráska, hluchavka. Houby – výrazné chuti, lišky, žampióny, hřibovité houby. Ostatní - sušená citrónová a pomerančová kúra, limetky, olivový olej, bylinkové oleje, černé pivo, lahůdkové droždí ( pivovarské kvasnice se sladovým výtažkem, dříve Tebi), přírodní jogurty.

28 Značení soli na obalech
Obsah soli je na obalu vyznačen, pokud je soli ve výrobku více, než 2,5 % Podle nařízení 1169/2011EE (od roku 2016 se předpokládá povinné uvádění na obalu

29 Dopamin mozkové skeny ukazují, že sodík uvolňuje určitou chemickou látku, která je neuropřenašečem na dráze ze středního mozku do čelní kůry hraje zásadní roli ve vzniku motivace, emocí, ale hlavně v systému potěšení a „odměn“. To může znamenat, že čím více soli jíme, tím více na ni máme chuť

30 Závislost na soli Sůl využívá stejnou nervovou dráhu jako nikotin, kokain a heroin chuťové buňky se adaptují na vyšší dávky soli stimuluje stejné neurony jako tabák nebo tvrdé drogy (kokain) při odnětí se projevuje abstinenčními příznaky snižovat dávky postupně

31 http://www. medon-solutio. cz/online2013/index. php

32

33 Sůl nad zlato ale NE nad naše zdraví děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Konference Školní stravování 2014 Sociálně marketingové nástroje ke snížení spotřeby soli BCA -Bilateral Collaborative Agreements MZ-WHO Státní zdravotní."

Podobné prezentace


Reklamy Google