Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl04

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl04"— Transkript prezentace:

1 Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl04
Škola Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Máme šanci číst, zkoumat a tvořit Anotace Žák se seznámí s nejzásadnějšími objevy 18. st Autor Mgr. Štěpán Rubíček Název Objevy 18. st Vzdělávací oblast – Vzdělávací obor Člověk a jeho svět – vlastivěda Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Stupeň a typ vzdělávání ZŠ – I. stupeň Typická věková skupina 5. ročník Datum / období vzniku VM Leden 2013

2 Objevy 18. století Mgr. Štěpán Rubíček

3 Parní stroj Parní stroj nebyl ani tak vynalezen, jako spíše postupně vyvíjen. Tento vývoj trval více než 100 let a podíleli se na něm 3 vynálezci z Velké Británie.  Slavným se stal pouze James Watt, který zdokonalil přístroj natolik, aby mohl sloužit v dolech jako skutečně výkonná a levná parní pumpa. Jeho vynález se stal rychle hlavním zdrojem energie pro nový průmysl.

4 Horká pára Ochlazená pára Odstředivý regulátor Šoupátko Válec Píst Setrvačník

5 Pára se využije 3x a tak vzroste účinnost par. stroje
Sdružený parní stroj -probíhá v něm několikanásobná expanze páry v samostatných válcích.

6 Využití parního stroje
Víš , kde se využívalo parního stroje? Napadají tě i jiné vynálezy poháněné párou?

7

8 Lokomobila Lokomobila je mobilní komplet parního kotle a parního stroje. Jak si představíte podle názvu lokomobilu? Pokud Vám připomíná lokomobila traktor, tak věřte, že to není náhoda. Lokomobila byla předchůdcem dnešního traktoru. Víš, k čemu se lokomobila používala?

9 Předchůdce … poznáš co je na obrázku?
Pokud jsme před chvíli viděli předchůdce traktoru, tak se nyní díváme na předchůdce automobilu. Nicolas Joseph Cugnot vynalezl prototyp parního automobilu. Vyjel s ním poprvé v roce V roce 1771 s ním narazil do zdi, což byla první automobilová nehoda. Stroj je dodnes zachován v pařížském Musée des arts et métiers.

10 CO vám připomíná tento stroj?
Ano, správně, jedná se o PARNÍ VÁLEC Víš, k čemu se takový parní válec využíval?

11 Poznáš, jaký stroj je na obrázku?
Parní tramvaj.

12 BRATŘI MONTGOLFIEROVÉ
Horkovzdušný balón  BRATŘI MONTGOLFIEROVÉ  V září 1783 bratři Montgolfierové spalováním dřevěného uhlí dosáhli toho, že se balon zaplnil horkým vzduchem. Jako posádku zvolili ovci, kohouta a kachnu, které dali do koše a balon vypustili. Let probíhal za přítomnosti Ludvíka XVI. a trval osm minut, přičemž se zvířatům nic nestalo, a od této doby mohli létat balónem i lidé.

13

14 Šicí stroj I. M. Singer sestavil šicí stroj, který dobyl svět.
Vynález šicího stroje vyvolal zpočátku obavy – ztráta práce švadlen a krejčích – ale nakonec se ze šicího stroje stal jeden z pomocníků, bez kterého se dnešní domácnosti neobejdou ani dnes. Šicí stroj zvýšil efektivitu oděvního průmyslu, mohly se začít šít nové a levnější modely.

15

16 Bratranci Veverkové Václav (1790–1849) František (1799–1849)
Žili v Rybitví u Pardubic V roce 1827 vynalezli RUCHADLO – PLUH Víš, na co takový pluh je?

17

18 Josef Ressel (1793–1857) LODNÍ ŠROUB Již v roce 1827 získal patent.
V roce 1829 poprvé úspěšně testuje lodní šroub v terstském přístavu. Ressel zemřel, aniž by za svůj vynález získal jakékoli uznání. Až v roce 1866 mu vynález oficiálně přiznala americká akademie věd ve Washingtonu.

19

20 Hromosvod - bleskosvod
Za vynálezce bleskosvodu je  pokládán PROKOP DIVIŠ.  Nezávisle na Divišovi, v Americe objevuje bleskosvod Benjamin Franklin. První bleskosvod byl umístěný na zámku v Měšicích v roce 1775. Víš, co bleskosvod dělá? Proč se mu také říká hromosvod?

21 Zdroje - obrázky Fotografie dostupné jako volné dílo z Wikimedia Commons ke dni : User:Panther. Wikipedie - otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupné z: User:Emoscopes. Wikipedie - otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupné z: Francis Godolphin Osbourne Stuart. Wikipedie - otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupné z: User:Borrtex. Wikipedie - otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupné z: User:Zp. Wikipedie - otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupné z: KONVIČKA, Vladislav a Julius JANOVSKÝ. Parní stroje, parní turbíny, parní kotle. [online]. [cit ]. Dostupné z: Photo et photographisme © Roby. Wikipedie - otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupné z: User:Rama.Wikipedie - otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupné z: User:Harold. Wikipedie - otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupné z:

22 Zdroje: User:Kropsoq. Wikipedie - otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupné z: Wikipedie - otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupné z: ru:user:NikolayS. Wikipedie - otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupné z: Josef Hron. Wikipedie - otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupné z: ardubice2.JPG Autor neznámý. Wikipedie - otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupné z: User:Brosen. Autor neznámý. Wikipedie - otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupné z: Bohemianroots. Wikipedie - otevřená encyklopedie [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl04"

Podobné prezentace


Reklamy Google