Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CUKROVKA /diabetes mellitus/.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CUKROVKA /diabetes mellitus/."— Transkript prezentace:

1 CUKROVKA /diabetes mellitus/

2 CUKROVKA /diabetes mellitus/
Řadíme ji mezi neinfekční chronická onemocnění Na jejím vzniku se podílí nezdravý způsob života Významnou úlohu sehrává dědičnost Významným rizikovým faktorem je OBEZITA a PŘEJÍDÁNÍ

3 CO TO VLASTNĚ CUKROVKA JE?
Cukrovka (diabetes mellitus) je metabolické onemocnění charakterizované zvýšenou hladinou cukru v krvi (hyperglykémií). Vyznačuje se sníženou tvorbou, nebo úplným chyběním hormonu INZULÍNU. zopakuj si: kde se hormon inzulín tvoří? Hormon inzulín se tvoří ve SLINIVCE BŘIŠNÍ

4 RIZIKOVÉ FAKTORY cukrovky
Rizikové faktory pro vznik cukrovky můžeme rozdělit do dvou skupin, na rizikové faktory neovlivnitelné, a na rizikové faktory ovlivnitelné Do první skupiny řadíme: věk, genetická dispozice, příslušnost k etnické skupině, nízká porodní váha Do druhé skupiny řadíme: nadváhu a obezitu, nedostatek pohybu (pravidelná fyzická aktivita snižuje riziko cukrovky o 30%!), nevhodnou skladbu jídelníčku, vysoký krevní tlak, kouření, nadměrný příjem alkoholu.

5 TYPY CUKROVKY Diabetes I. typu - propuká náhle již v dětství nebo v mládí. Je způsobená narušenou tvorbou INZULÍNU Diabetes II. typu - propuká pozvolna, a to nejdříve po 30. roce života. Je způsoben porušením uvolňování inzulínu ze slinivky nebo pouze částečnou funkcí slinivky. Těhotenský diabetes - objevuje se pouze v těhotenství, a to u žen, které nikdy diabetem netrpěly a po ukončení těhotenství odeznívá, bez další léčby a komplikací.

6 PŘÍZNAKY CUKROVKY Diabetes I. typu se vyskytuje náhle u dětí, které byly dosud zcela zdravé a jejichž nemocnost byla minimální. U menších dětí s tímto typem cukrovky můžeme pozorovat abnormální žízeň, časté močení, noční pomočování, únavu a pocit hladu, předrážděnost. Diabetes II. typu provází zamlžené vidění, snížení vnímání sladké chuti, suchá svědící kůže, žízeň, únava, časté močení, příznaky podobné chřipce, ztráta ochlupení nohou, růst ochlupení v obličeji. Také rány se pomalu a špatně hojí, v dolních končetinách dochází k postižení nervů, což se projevuje bolestí a nepříjemným mravenčením až necitlivosti v nohách.

7 LÉČBA CUKROVKY Člověk nemocný cukrovkou musí dodržovat přísná pravidla
Úpravou životního stylu a pravidelným braním léků lze žít plnohodnotně Nemocný musí dodržovat především tato pravidla:

8 DIETNÍ OPATŘENÍ Doporučené potraviny:
všechny druhy masa (upravené dušením, grilováním, pečením) rostlinné tuky, které nahradí tuky živočišné, jenž ucpávají cévy zelenina (obsahuje malé množství sacharidů) - květák, rajčata, salátové okurky, zelené papriky, zelí ovoce - pozor na sladké ovoce, které obsahuje hodně cukrů, vhodná jsou kyselá jablka hodně luštěnin, které patří k nejbohatším zdrojům rozpustné vlákniny. pravidelný přísun chrómu (brokolice, ořechy, ústřice, obiloviny, rebarbora, víno a droždí. domácí moučníky ochucené sacharidem nebo tvarohové dezerty Důležitá je pravidelnost: jíst málo a často. Nejlépe každé 2-3 hodiny

9 LÉČBA LÉKY Některým nemocným postačí pouze držení přísné diabetické diety Někteří k dietě potřebují brát tablety, které snižují hladinu cukru v krvi Ale velké množství nemocných cukrovkou je odkázáno na pravidelné vpichování hormonu INZULÍNU. Inzulín se píchá vždy před jídlem do podkoží.

10 APLIKACE INZULÍNU Zde vidíš stříkačku na inzulín a způsob aplikace

11 KOMPLIKACE CUKROVKY Chronické komplikace
postižení nervů (pravidelné neurologické vyšetření) postižení sítnice (pravidelné vyšetření očního pozadí) postižení ledvin (pravidelná kontrola moči, dieta s nízkým obsahem soli a bílkovin) postižení malých cév onemocnění srdce a cév (redukce váhy a její udržení na optimální úrovni, cévní vyšetření zejména cév dolních končetin, které bývají postiženy nejčastěji, zákaz kouření, léčba zvýšené hladiny cholesterolu) infekce

12 KOMPLIKACE CUKROVKY -obrázky
Diabetická noha Diabetická noha

13 KOMPLIKACE CUKROVKY - obrázky
Diabetické poškození sítnice oka. Nemocný postupně ztrácí zrak, může vést až k slepotě

14 PREVENCE CUKROVKY Prevenci diabetu rozdělujeme na:
Primární prevence diabetu Spočívá v identifikaci a ochraně lidí se zvýšeným rizikem vzniku cukrovky – to znamená že chceme zabránit vzniku nebo jej oddálit (např. obézní lidé, výskyt cukrovky v rodině atd.). Změna životního stylu zahrnující snížení tělesné hmotnosti vhodným stravováním a zvýšením fyzické aktivity se výrazně podílí v prevenci cukrovky 2. typu. Kontrola tělesné hmotnosti se podílí také na snížení rizika srdečních onemocnění, snížení krevního tlaku atd.

15 PREVENCE CUKROVKY Sekundární prevence diabetu
Zahrnuje včasné odhalení nemoci a prevenci komplikací. Takže také redukuje potřebu léčby komplikací. Dobrá kompenzace cukrovky spočívající v dostatečné kontrole hladin krevního cukru snižuje riziko rozvoje komplikací a zpomaluje jejich progresi u všech typů cukrovky. Kontrola vysokého krevního tlaku a zvýšené hladiny tuků je stejně důležitá.

16 Zdroje informací a obrázků
images.google.com


Stáhnout ppt "CUKROVKA /diabetes mellitus/."

Podobné prezentace


Reklamy Google