Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vektorová a bitmapová grafika

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vektorová a bitmapová grafika"— Transkript prezentace:

1 Vektorová a bitmapová grafika
Lenka Heikenwalderová 4.Z1

2 Co je vektorová grafika?
Principem vektorové grafiky je popis jednotlivých objektů a jejich parametrů vyjádřený množinou vektorů. Tyto vektory mohou být jednorozměrné nebo vícerozměrné. Dvourozměrný souřadný systém může být kružnice.

3 Největší výhodou vektorové kresby je možnost vykreslení v libovolném měřítku bez ztráty kvality výsledného zobrazení.

4 Součástí popisu vektorových objektů může být taktéž informace o výplni, okraji a barvách.
Omezení vektorové grafiky spočívá pouze v přesnosti použité aritmetiky a v číselném rozsahu, který je dán typem použitého čísla (celé, reálné, reálné číslo s dvojnásobnou přesností, apod.)

5 Grafické formáty vektorové
Nejčastěj pouzívané vektorové grafické formáty: CDR DWG EPS DFX DXB, atd.

6 Výhody vektorové grafiky
i při velkém zvětšení nedojde k rozostření obrázku vektorová grafika je přesná v průběhu tvorby je možné provádět zásadní změny

7 Nevýhody vektorové grafiky
Neumožňují realistické zobrazení nelze u nich použít nástroje, např. posprejování, rozmazávání okrajů, filtrováni, gumování nebo vyřezávání.

8 Bitmapová grafika Touto informací může být například barva bodu nebo jedna z barevných složek, případně informace o jasu bodu. Obsahem informace bývá číslo, které identifikuje barevnou informaci o bodu v tabulce barev, která může být součástí souboru bitmapy. Obrázky reprezentované bitmapou jsou vícerozměrné matice. Každý prvek nese informaci (nebo část informace) o zobrazovaném bodu.

9 Jak vzniklo slovo bitmapa?
Slovo bitmapa vzniklo složením slovního spojení bitová mapa v době, kdy bylo obvyklé, že právě jeden bit popisuje jeden bod. Tyto bitmapy obsahovaly dvoustavovou informaci o jednom bodu.

10 Nyní je zcela běžné, že počet bitů informace na jeden bod obrázku se pohybuje od 1 do 24 a v profesionálních grafických systémech i více.

11 Výhody bitmapové grafiky
Umožňuje realistické zobrazení. Lze použít řadu filtrů, které obrázek upraví. Lze provádět úpravy obrázků po jednotlivých bodech.

12 Nevýhody bitmapové grafiky
Čáry jsou při podrobném pohledu zubaté. Obrázky nelze zvětšovat. Obrázky jsou příliš objemné a to je náročné na operační paměť počítače.

13 Grafické formáty bitmapové
Nejčastěji používané bitmapové grafické editory: PCX BMP TIF GIF JPG

14 Obsah 1. Nadpis 2. - 4. Vektorová grafika
5. Grafické formáty vektorové 6. Výhody vektorové grafiky 7. Nevýhody vektorové grafiky 8. Bitmapová grafika Jak vzniklo slovo bitmapa

15 11. Výhody bitmapové grafiky
12. Nevýhody bitmapové grafiky 13. Grafické formáty bitmapové


Stáhnout ppt "Vektorová a bitmapová grafika"

Podobné prezentace


Reklamy Google