Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název Informace a média Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název Informace a média Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast"— Transkript prezentace:

1 Název Informace a média Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií Anotace Výuková prezentace s obrázky a úkoly Klíčová slova Ict, média, relevance informace, zákon o informacích, zdroje informací, informační společnost Autor Mgr. Zdeňka Hanáková Datum srpen 2013 Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/

2 Informace a média Zdeňka Hanáková, 2013

3 Pojem ICT Informační a komunikační technologie
Veškeré technologie a nástroje pro komunikaci a práci s informacemi Zasahují do všech oborů lidské činnosti, zjednodušují nám život. Počítač a jeho součásti, mobil, počítačové programy, Internet Obr.: [cit ], By Rodolfo E. Aristimuño (Own work) [CC-BY-SA-3.0 ( via Wikimedia Commons, Dostupné z:

4 Informace Zpráva, sdělení, které si lidé předávají různou formou (pomocí slov, obrázků, zvuků) Předávání informací = komunikace Vnímáme všichni stejnou informaci stejně? Subjektivní Objektivní Obr. [cit ], By Amada44 (own work, inspired by this PNG file) [Public domain], via Wikimedia Commons. Dostupné z:

5 Relevance informace Je pro nás informace ta pravá? Tj. dostatečná, správná, rozumíme jí, využijeme ji? Pak je relevantní. Opakem je irelevantní. Najděte web, který obsahuje informace pro vás relevantní.

6 Zákon o informacích Existuje v ČR zákon o informacích? Pokud ano, jakých oblastí se týká, co je jeho podstatou? Vyhledejte na Internetu! Zákon o svobodném přístupu k informacím (od ). Jde o informace držené státem, pokud nejsou tajné. Buď zveřejňují aktivně (web) nebo na žádost.

7 Zdroje informací Jaké znáš zdroje informací? Jsou všechny stejně kvalitní? Úkol: Vytvořte myšlenkovou mapu se zdroji informací a příznakem K, u kterých si myslíte, že jsou kvalitní.

8 Jak poznat kvalitní zdroj?
Kvalitní zdroje mají: Autora – důležitá je jeho odbornost Datum Jsou objektivní, nezaujaté - nesmí jednostranně zdůrazňovat 1 přístup (např. politické nebo náboženské přesvědčení Jsou ucelené – nevytržené z kontextu, odkazy, obrázky, schémata Jsou správné – lze ověřit i u jiných zdrojů, uvádí svůj zdroj

9 Média Hromadné sdělovací prostředky, masmedia
Mají ve společnosti obrovský vliv. Proč? Dělení: Veřejnoprávní Soukromá Obr. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na:

10 Veřejnoprávní média Zřizovaná státem
Dle zákona mají rozšiřovat informovanost a kulturu v zemi Placena z koncesionářských poplatků TV – Česká televize Rádio – Český rozhlas Tisk – Česká tisková kancelář (ČTK)

11 Soukromá média Komerční (pro zisk) Placena z reklamy
Zábava, show, sledovanost TV - ??? Rádia - ??? Tisk - ???

12 Záznamová tabulka Kolik času denně věnuješ jednotlivým médiím?
Tisk, časopisy Televize Rádio Internet Všední dny Víkend

13 Nebezpečí médií Kvalita, serióznost
Bulvár – jen zábava, senzace, pro zisk Ovlivňování nálady ve společnosti Uveďte příklady seriózních a bulvárních médií

14 Informační společnost
Naše současná společnost Proč? Žijeme obklopeni informacemi a moderními technologiemi pro komunikaci (mobily, internet, připojení a dostupnost skoro všude) Všechny informace ale nejsou kvalitní, jsme zahlceni, je nutné umět dobře vybrat..Co je kvalitní a relevantní Obr. [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na:

15 Zdroje Roubal, P. Informatika a výpočetní technika pro střední školy, teoretická učebnice. Computer press, ISBN


Stáhnout ppt "Název Informace a média Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast"

Podobné prezentace


Reklamy Google