Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Taxonomie Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Taxonomie Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7"— Transkript prezentace:

1 Taxonomie Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Iva Kubištová Tematická oblast: Obecná biologie a genetika Kód: VY_32_INOVACE_BI.1.08 Datum: Cílová skupina: Žáci středních škol Klíčová slova: taxonomie, taxon, binomická nomenklatura, definice druhu  Anotace: Prezentace, která interaktivním způsobem uvádí do problematiky taxonomie nebo slouží k zopakování tématu

2 Znáte synonymum ke slovu taxonomie?
Co je to taxonomie? Znáte synonymum ke slovu taxonomie? Zabývá se klasifikací (rozdělením organismů do příbuzných skupin) Systematická biologie, systematika.

3 Příbuznost organismů, je dána fylogenezí (evoluční historií)
Taxonomie Která kritéria používají vědci k zařazení organismů do systému? Příbuznost organismů, je dána fylogenezí (evoluční historií)

4 Taxonomie K mapování fylogeneze jsou využívány: vývojová příbuznost
podobné anatomické uspořádání podobná struktura DNA, RNA nebo některých významných bílkovin podobný embryonální vývoj (u živočichů) podobné metabolické dráhy

5 Carl von Linné 1707 -1778 Stěžejní dílo Systema naturae
Pojmenoval a roztřídil jedenáct tisíc druhů rostlin a živočichů Vytvořil sedm základních taxonomických kategorií Vytvořil binomickou nomenklaturu ORIGINAL PAINTING BY ALEXANDER ROSLIN. DIGITALLY IMPROVED BY GREG L.. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

6 TAXONY Animalia - živočichové Chordata - strunatci Mammalia - savci
ŘÍŠE KMEN TŘÍDA ŘÁD ČELEĎ ROD DRUH Animalia - živočichové Chordata - strunatci Mammalia - savci Carnivora - šelmy Felidae – kočkovité Felis - kočka Felis catus – kočka domácí

7 Binomická nomenklatura
DRUH –SPECIES ROD - GENUS Felis catus kočka domácí

8 ROD DRUH Felis - kočka Felis catus – kočka domácí
Felis silvestris – kočka divoká

9 Definice druhu Druh je skupina jedinců podobných vlastností (anatomických, morfologických, fyziologických, ekologických…), kteří jsou schopni se mezi sebou křížit a dávat plně plodné potomstvo. Druh je skutečně objektivní taxonomická jednotka.

10 HISTORIE TŘÍDĚNÍ ŽIVÉ PŘÍRODY
ŽIVOČICHOVÉ ROSTLINY COPY OF LYSIPPUS. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

11 HISTORIE TŘÍDĚNÍ ŽIVÉ PŘÍRODY
Monera jednobuněční (Protista) rostliny houby živočichové DOMÉNY Archebacteria Eukarya Eubacteria Budoucnost:

12 Systém živé přírody Eukarya Doména Eubacteria nebuněčné organismy
Rostliny Houby Chromista Jednobuněční Živočichové Archea

13 Pět eukaryotických říší
Charakteristika Rostliny (Plantae) Houby (Fungi) Chromista (Chromista) Jednobuněční (Protista) Živočichové (Animalia)

14 Pět eukaryotických říší
Charakteristika Rostliny (Plantae) Jednobuněčné i mnohobuněčné organismy, zpravidla autotrofní, výjimečně saprofytické, parazitické nebo mixotrofní. Buněčnou stěnu mají z celulózy, jako zásobní látka jim slouží škrob. Houby (Fungi) Jednobuněčné i mnohobuněčné organismy, mají zpravidla buněčnou stěnu z chitinu. Jsou heterotrofní, parazitické nebo saprofytické, jako zásobní látka jim slouží tuky a glykogen. Chromista (Chromista) Jednobuněčné i mnohobuněčné organismy, heterotrofní (parazitické i saprofytické) i autotrofní. Fotosyntetizující druhy získaly chloroplasty sekundární endosymbiózou. Jednobuněční (Protista) Zpravidla jednobuněčné organismy, autotrofní i heterotrofní. Obvykle nemají buněčnou stěnu, chránit je může pelikula nebo schránka. Živočichové (Animalia) Mnohobuněčné, heterotrofní organismy, které jsou primárně pohyblivé. Zpravidla nemají buněčnou stěnu, výjimečně z chitinu. Zásobní látky jsou tuky a glykogen.

15 VY_32_INOVACE_ BI.1.08 DOSTAL, Vojtech. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

16 Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Pokud není uvedeno jinak, V prezentaci byla použita schémata a obrázky autorky, vypracované a upravené podle různých zdrojů. Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "Taxonomie Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7"

Podobné prezentace


Reklamy Google