Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nastavení zarážek tabulátoru WORD

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nastavení zarážek tabulátoru WORD"— Transkript prezentace:

1 Nastavení zarážek tabulátoru WORD

2 Tabulátory Zarážka tabulátoru na vodorovném pravítku určuje pozici, vůči které se zarovná text nebo sloupec textu. Zarážky můžeme nastavit přímo na pravítku pomocí myši nebo přesněji pomocí dialogového okna Tabulátory. Vložení zarážek Tabulátory (zarážky) se vždy vztahují ke konkrétnímu textu. Předtím, než začneme zarážky nastavovat, je potřeba vybrat text, na který chceme zarážky aplikovat. Word 2003: Nabídka Formát - Tabulátory Word 2007: Karta Domů - Odstavec (stejná volba je i na kartě Rozložení stránky)- šipka v pravém dolním rohu - v dolní části klikneme na tlačítko Tabulátory.... Dialogové okno  Tabulátory lze také vyvolat poklepáním na již existující zarážku na pravítku. Zde můžeme nastavit nejen typ a vzdálenost zarážek, ale i vodící znak.

3 Levá zarážka nastavuje umístění začátku textu, který potom při psaní bude pokračovat doprava.
Zarážka na střed nastavuje umístění středu textu. Text bude při psaní zarovnán podle této zarážky na střed. Pravá zarážka tabulátoru nastavuje pravý okraj textu. Při psaní se text posouvá doleva. Desetinná zarážka zarovnává text na desetinnou čárku. Desetinná čárka zůstává nezávisle na počtu číslic ve stejné poloze. (Zarovnávat lze pouze čísla okolo desetinného znaku. Desetinnou zarážku nelze použít k zarovnání čísel okolo jiného znaku, například pomlčky nebo znaku ampersand.) Zarážka svislé čáry neslouží k umístění textu. Na místo zarážky bude vložena svislá čára.

4

5 K čemu je tedy klávesa TAB?
Pomocí  tabulátoru můžeme odsadit text o vzdálenost výchozího kroku (v textu o zbývající část výchozího kroku). Klávesou TAB se můžeme snadno pohybovat mezi buňkami tabulky nebo formulářovými poli. Odsazení textu v buňce tabulky je možné pomocí CTRL+TAB Tabulátor lze použít i v dalších aplikacích nebo např. pro přepínání mezi programy (ALT+TAB). Ve Wordu můžeme klávesu použít i pro snadný pohyb mezi položkami dialogových oken.

6 Úkol Nastavte okraje stránky na 1,5 cm po všech stranách. Do dokumentu napište pět jmen s výsledky: 1. Jan Novotný 9,23 2. Otakar Potměšil 13,4 3. Mahulena Vyskočilová 17,016 4. Jan Žák 19,12 5. Karel Nejtek 22 Zarovnejte text pomocí tabulátorů tak, aby byl text se jmény a příjmeními zarovnán vlevo a čísla podle desetinné čárky.

7 Výsledek


Stáhnout ppt "Nastavení zarážek tabulátoru WORD"

Podobné prezentace


Reklamy Google