Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_CH.8.08 – OXIDY- prezentace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_CH.8.08 – OXIDY- prezentace"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_CH.8.08 – OXIDY- prezentace
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie -Oxidy Autor VM Gabriela Nápravníková Období vytvoření VM Květen 2012 Anotace Materiál je určen k výkladu pro žáky 8. ročníku učebního předmětu Chemie. Žáci se seznámí s nejvýznamnějšími oxidy ( chemickými a fyzikálními vlastnostmi ).

2 OXIDY OXIDY - starší název kysličníky, jsou dvouprvkové
sloučeniny kyslíku a dalšího prvku - ve všech oxidech mají atomy kyslíku oxidační číslo –II E. Votoček - ( ) Profesor chemie na Vysoké škole chemické v Praze, tvůrce českého chemického názvosloví,autor učebnic chemie.

3 VÝZNAMNÉ OXIDY Oxid siřičitý SO2 bezbarvá,plynná, ostře zapáchající
- látka dráždící ke kašli, jedovatá - využívá se při výrobě papíru, k bělení vlny, bavlny slámy k dezinfekci sudů, sklepů a úlů - meziprodukt k výrobě kyseliny sírové

4 Oxid uhelnatý CO bezbarvá, jedovatá plynná látka
- důležitá složka plynných paliv - otrava – včasné dodání kyslíku Oxid dusnatý NO bezbarvý, Oxid dusičitý NO2 v přírodě vznikají reakcí vzdušného kyslíku a dusíku podél dráhy blesků.NO2 je jedovatý a má leptavé účinky.

5 Oxid uhličitý CO2 plynná, nedýchatelná, bezbarvá látka
- má větší hustotu než vzduch - vzniká při dýchání organizmů - používá se v chladících zařízení, k přípravě osvěžujících nápojů Oxid vápenatý CaO bílá prášková nebo kusová látka - vyrábí se ve vápenkách - stavebnictví pálené vápno - zemědělství k vápnění půdy

6 Oxid hlinitý Al2O3 v přírodě se vyskytuje jako tvrdý
- nerost korund(odrůdy jsou smirek a drahé kameny- modrý safír a červený rubín) - výroba porcelánu, zubní cement, výroba hliníku - umělý slouží jako brusivo

7 Oxid fosforečný P2O5 bílá krystalická látka
- vzniká hořením fosforu - velká slučivost s vodou - nejúčinnější sušidlo Oxid křemičitý SiO2 pevná, těžko tavitelná stálá látka - využití ve stavebnictví, sklářství a hutnictví(říční a křemenný písek) - nerost křemen, součást žuly, pískovců a jiných hornin Odrůdy křemene jsou drahé kameny: křišťál (čirý, bezbarvý), záhněda (tmavohnědý), růženín (růžový), ametyst (fialový)

8 CITACE Google. Google [online] [cit ]. Dostupné z: Google. Google [online] [cit ]. Dostupné z: Google. Google [online] [cit ]. Dostupné z: Google. Google [online]. [cit ]. Dostupné z:

9 Google. Google [online] [cit ]. Dostupné z: Google. Google [online] [cit ]. Dostupné z: Google. Google [online] [cit ]. Dostupné z: Google. Google [online] [cit ]. Dostupné z: Google. Google [online] [cit ]. Dostupné z:

10 Google. Google [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_CH.8.08 – OXIDY- prezentace"

Podobné prezentace


Reklamy Google