Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední odborná škola Luhačovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední odborná škola Luhačovice"— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Lubomír Kacálek Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_TDŘ0520Pracovní stůl truhláře - hoblice Stupeň a typ vzdělání Střední odborné vzdělání Vzdělávací obor Design a zpracování dřeva Tematický okruh Technologie dřeva Druh učebního materiálu Výukový materiál, prezentace Cílová skupina Žáci I. ročníku Anotace Význam pracovního místa pro truhláře, řemeslníka při tvorbě polotovarů a dílů nábytku. Všestranné využití konstrukce hoblice. Klíčová slova Pracovní deska, poděrák, přední a zadnívozík. Datum

2 Pracovní stůl truhláře - význam
Truhlářská hoblice je pracovní stůl truhláře uzpůsobena jeho požadavkům a specifickým operacím související s jeho prací. Truhlář zde od počátku výroby opracovává jednoduché přířezy, např. hoblováním, řezáním. Dále na stole může vytvářet truhlářské spoje ručními nástroji – dláty. Po upnutí materiálu i vrtat pomocí ručního elektrického nářadí. Další činností na hoblici je příprava před konečnou povrchovou úpravou a to je broušení povrchu materiálu a výrobku. Jednou z posledních operací a činností je i montáž jednotlivých dílů a polotovarů nábytku do jednoho celku – výrobku.

3 Hoblice a její konstrukce

4 Hoblice a její konstrukce
Podstavec neboli podnoží hoblice je základní a podpěrná část celého pracovního stolu truhláře. Je velmi důležitá hlavně svou stabilitou a tuhostí konstrukce. Při úkonech nese nejen pracovní desku a váhu výrobku, ale eliminuje veškeré nárazy a operace vykonávané na polotovarech. Bývá vyrobena ze stejného dřeva jako horní pracovní deska a to z tvrdého – buk nebo dub. Pro levnější variantu se výrobci uchylují k borovicovému dřevu, vykazuje však menší tuhost. Bývá výšky 800 – 950mm. Podnoží je složeno z přední a zadní nohy a dvou podélných trnoží. Přední noha je širší a tvořena třemi svislými podpěrami, neboť podpírá nejširší část hoblice a její přední vozík. Nachází se na levé straně hoblice. Zadní noha je užší a skládá se jen ze dvou svislých podpěr, které podpírají pravou část hoblice v místě zadního vozíku. Trnože slouží na spojení dvojice noh a celkovém ztužení podpěrné konstrukce hoblice. Bývají opatřeny stahovacími šrouby pro pevné spojení a možnou demontáž hoblice.

5 Pohled na hoblici

6 Pracovní deska hoblice
Deska je masivní konstrukce tloušťky 60 – 100mm. Bývá vyrobena výhradně z tvrdého dřeva( buk, dub, habr) a to klížením užších polotovarů k sobě z důvodu tvarové stability a tuhosti. Bývá různé délky podle použití(1100 – 2100mm). Deska se skládá z pražce, předního vozíku, zadního vozíku, žlabu a zásuvky. Pražec je nejširší část hoblice(až 900mm) a snáší největší rázy a údery při práci. Přední vozík navazuje na pražec a má přední otočné vřeteno s deskou na upínání menších a plochých částí. Zadní vozík je naopak na konci hoblice v jeho pravé části. Má poměrně velký rozsah roztažení, jež je ještě podpořen řadou děr pro instalaci poděráků. Má také otočné vřeteno pro dotažení k pevné části stolu. Žlab je vytvořen v zadní části stolové desky a je pod úrovní desky. Slouží tak na odkládání ručního nářadí, tak aby nezavazelo a přitom nepadalo ze stolu. Zásuvka je zavěšena pod stolovou deskou a slouží pro úschovu a odložení drobného nářadí a pracovní pomůcek truhláře.

7 Poděrák – „třetí ruka truhláře“
Poděrák je speciální kovový v průřezu čtyřhranný nebo kulatý přípravek opatřený vroubkovanou plochou pro zamáčknutí do dřeva. V zadní části má ocelovou tenkou plochou pružinu pro možnost stabilizace poděráku v otvoru hoblice. Můžeme tak materiál držet především z čela dřeva nebo i přes opěrku i z plochy. Umožňují přidržovat i dlouhé kusy při ručním obrábění materiálu. Jsou rovné i zahnuté konstrukce pro různé způsoby upínání.

8 Kontrolní test 1. Z jakého dřeva je hoblice vyrobena?
a) z libovolné dřeviny b) ze smrku c) z tvrdého , většinou bukového dřeva 2. Kolik má hoblice pohyblivých vozíků? a) dva, přední a zadní b) jeden hlavní c) ani jeden 3. Kolik má výšku podnoží hoblice? a) max.700mm b) 700 – 800mm c) mm 4. Na co slouží podnoží hoblice? a) na podepření materiálu při opracování b) podpírá přední vozík hoblice c) nese pracovní stůl hoblice 5. Co je to poděrák? a) pomocný kovový prvek pro upnutí materiálu b) pomůcka pro vytvoření děr c) slouží na odírání materiálu při opracování Odpovědi: 1c, 2 a,3 c,4 c,5a


Stáhnout ppt "Název školy Střední odborná škola Luhačovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google