Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Identifikátor materiálu: EU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Identifikátor materiálu: EU"— Transkript prezentace:

1 Identifikátor materiálu: EU - 19 - 9
Anotace Žák dokáže popsat a zařadit vstupní zařízení HW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat typy vstupního zařízení HW Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová slova Klávesnice, myš, mikrofon, skener Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Aktivita / Výklad Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – 2. stupeň Typická věková skupina 12-15 let / 7. ročník Celková velikost/Datum 1,70 MB – soubor *.ppt (PowerPoint)/říjen 2011

2 Hardware – vstupní zařízení
OSOBNÍ POČÍTAČ Hardware – vstupní zařízení Pokyny a vysvětlivky: Videoukázka K zamyšlení Zápis do sešitu Praktická část na počítači

3 Hardware – vstupní zařízení
Zařízení, pomocí kterého ovládáme chod počítače (klávesnice, myš), dále sem patří např. skener, joystick, mikrofon, webkamera.

4 Hardware – vstupní zařízení
Klávesnice je určena ke vkládání znaků a ovládání počítače odvozená od klávesnice psacího stroje či dálnopisu Klávesnice se rozděluje na: alfanumerická část (psací část) numerická část (číselná část) kurzovní klávesy (šipky a klávesy nad nimi) funkční klávesy (F1 – F12) speciální klávesy CTRL, ALT (fungují v kombinacích s jinými klávesami)

5 Hardware – vstupní zařízení
Klávesnice - rozložení Alfanumerická část Funkční klávesy Kurzovní klávesy Esc zrušení akce Numerická část Indikátory Speciální klávesy Ctrl a Alt

6 Hardware – vstupní zařízení
Klávesnice – význam kláves Klávesa Význam klávesy Esc Zruší prováděnou operaci nebo přejde o nabídku zpět. Tab Umožní poskočit na další aktivní prvek. V textových editorech přesune kurzor směrem doprava na další pozici nastaveného tabulátoru. Caps Lock Trvale aktivuje velká písmena (svítí indikátor v pravém horním rohu klávesnice). Shift Umožňuje psaní velkých písmen (vždy v kombinaci s další klávesou). Ctrl a Alt Klávesy se používají v kombinaci s další klávesou (např. Ctrl + N – Nový). Enter Potvrzení operace. V textových editorech slouží k ukončení odstavce. Šipky Slouží k posunu kurzoru v naznačeném směru

7 Hardware – vstupní zařízení
Klávesnice – význam kláves Klávesa Význam klávesy Insert Slouží k označení souboru či složky nebo přepíná v textových editorech režim vkládání a přepisování. Delete Slouží k smazání souboru či složky nebo smaže znak vpravo od kurzoru. Home Zobrazí první stránku (horní část stránky) nebo v textových editorech nastaví kurzoru na začátek řádku. End Zobrazí poslední stránku (horní část stránky) nebo v textových editorech nastaví kurzoru na konec řádku. Page Up Posun o jednu obrazovku nahoru. Page Down Posun o jednu obrazovku dolů. Backspace Smaže znak vlevo od kurzoru.

8 Hardware – vstupní zařízení
Klávesnice – význam kláves Klávesa Význam klávesy Num Lock Zapne nebo vypne numerickou část klávesnice. Print Screen Provede snímek obrazovky do virtuální schránky. Scroll Lock Většinou se nepoužívá (některé programy ji mají již definovanou). Pause Podle typu OS se provede pozastavení činnosti počítače. F1 – F12 Funkční klávesy (každý program má předdefinován jinou funkci – např. většinou F1 slouží k vyvolání Nápovědy). Některé klávesnice mohou mít i další nestandardní klávesy. Jedná se např. o tlačítka aktivující internetový prohlížeč, poštovní program nebo vyvolávající nabídku Start ve Windows.

9 Hardware – vstupní zařízení
Počítačová myš je malé polohovací zařízení, které převádí informace o změně své pozice na povrchu plochy (např. desce stolu) do počítače, což se obvykle projevuje na monitoru jako pohyb kurzoru. nachází se na ní jedno či více tlačítek, může obsahovat jedno i více koleček pro usnadnění pohybu v dokumentu. Ze spodní strany nalezneme zařízení snímající pohyb.

10 Hardware – vstupní zařízení
Počítačová myš Funkce jednotlivých tlačítek: levé tlačítko (slouží pro potvrzení příkazu – Enter) pravé tlačítko (slouží pro vyvolání nabídky) kolečko – scrool (rozlišné funkce dle programu /zoom nebo pohyb nahoru a dolů/)

11 Hardware – vstupní zařízení
Počítačová myš Rozdělení podle způsobu snímání povrchu: kuličkové optické laserové Rozdělení podle způsobu zapojení: drátové bezdrátové (přenos dat z myši do počítače probíhá rádiovým signálem.)

12 Hardware – vstupní zařízení
Skener (angl. scanner) je zařízení, které slouží ke snímání a digitalizaci obrazu z předlohy do počítače. Jedná se o zařízení, které dokáže zaznamenat obrázek, kresbu, fotografií, text či jinou obrazovou informaci do počítače, kde s ní již můžeme dále pracovat v digitální podobě.

13 Hardware – vstupní zařízení
Skener Podle způsobu snímání lze rozdělit do dvou základních kategorií: Stolní skenery - zařízení v podobě ležaté krabice, jejíž velikost je závislá na formátu, který je skener schopen snímat, s odklopným víkem na horní straně. Ruční skenery – jedná se často o malé zařízení, které uživatel při snímání drží v a konstantní rychlostí „pojíždí“ na snímané předloze. Ruční skenery se dnes již prakticky nepoužívají (obchody).

14 Hardware – vstupní zařízení
Skener U skenerů je rovněž důležité posuzovat další parametry, jež ovlivňují jejich kvalitu. Jedná se o: rozlišovací schopnost – jde o rozlišení, kterého skener může dosáhnout. maximální velikost skenované plochy - drtivá většina stolních skenerů pro užití v kanceláři je vyráběna ve formátu A4. barevná hloubka - je to údaj stanovující, kolik barev je skener schopen rozlišit.

15 Hardware – vstupní zařízení
Mikrofon K počítači je možné připojit i mikrofon, tj. vstupní audiozařízení. Do počítače tak lze snadno nahrát hlasový vstup. Podobně lze k počítači připojit i jiná audiozařízení, jako je např. věž, zesilovač apod.

16 Hardware – vstupní zařízení
Webkamera k počítači je možné připojit i webkameru, tj. vstupní videozařízení. Do počítače tak lze snadno nahrát digitální obraz, který většinou slouží ke komunikaci. Velmi často se používá k video hovorům a konferencím

17 Rychlé opakování: K čemu slouží vstupní zařízení?
K ovládání počítače a jeho chodu. Zobrazuje procesy a jevy počítačové skříně. Umožňuje obě dvě předchozí odpovědi.

18 Tvá odpověď je: SPRÁVNĚ Pokračuj dále >>

19 Tvá odpověď je: ŠPATNĚ Zkus to znovu >>

20 A C B D Rychlé opakování:
Jak se nazývá část klávesnice, která slouží ke vkládání písmen a číslic? A C Alfanumerická Numerická B Funkční D Kurzovní Pokračuj dále >>

21 Kolik tlačítek má standardní myš?
Rychlé opakování: Kolik tlačítek má standardní myš? A C Jedno Tři B Dvě D Čtyři

22 Zdroje Text: Obecné definice nebo vlastní text autora Obrázky:
Vlastní fotografie autora DUMu


Stáhnout ppt "Identifikátor materiálu: EU"

Podobné prezentace


Reklamy Google