Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress"— Transkript prezentace:

1 Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress
Načítání… 2. ČÁST EDICE Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Jak vytvořit kvalitní prezentaci
(V programu Microsoft Office PowerPoint nebo OpenOffice.org Impress)

3 ORIGINÁLNÍ PREZENTACE
Menu ZÁKLADNÍ PRAVIDLA ORIGINÁLNÍ PREZENTACE TECHNICKÉ PROBLÉMY PRAXE SAMOSTATNÁ PRÁCE ZÁVĚR ZDROJE

4 Základní pravidla - text
Text je základním prvkem prezentace. Vyvaruj se stálému opakování stejných slov. Prezentace musí být stručná a výstižná - nejlépe psaná v bodech. Souvislé texty by neměly být dlouhé. Všechna slova, kterým nerozumíš, musíš vysvětlit. (Nebo je tam vůbec nedávej!) PAMATUJ! Je lepší prezentace s deseti snímky na 5–10 minut, než prezentace se 100 snímky na celou hodinu! Pokud do prezentace nakopíruješ půlku Wikipedie, tak je to úplně k ničemu!

5 Základní pravidla - typografie
Při psaní musíš dodržovat tzv. typografii. Typografie je věda, která se zabývá písmem. Každý text musíš psát s použitím správných znamének, jako jsou uvozovky, pomlčky, tři tečky apod. Podrobnosti o typografii najdeš v prezentaci „Základy typografie“.

6 Základní pravidla - písmo
Používej maximálně 3 druhy fontů (font = písmo). Např.: NADPIS, text, zvýraznění. Používej šablony písma. Velikost textu by měla být asi 18–24 bodů, jinak ho vzadu nemusí vůbec přečíst! Pro každou úroveň textu (nadpis, podnadpis, text…) použij stejný typ textu (písmo, barva, styl). Používej standardní fonty. Každý počítač (např. ve škole) nemusí mít nainstalovaná písma, která máš doma!

7 Základní pravidla - barvy
Barevnost prezentace nesmíš přehánět. Používej jednotný styl barev. Pro začátek si urči maximálně 3 barvy, které v prezentaci použiješ. Až nasbíráš nějaké zkušenosti, můžeš si troufnout i třeba na 5 barev, které ale musí být ve vhodné kombinaci. Pamatuj na to, že prezentace vypadá úplně jinak doma na monitoru a ve škole na dataprojektoru! Dataprojektor promítá barvy na stěnu méně jasné. Musíš zvolit velmi kontrastní barvy, např. bílou a černou, což je ideální stav. ŠABLONY ZDARMA

8 Základní pravidla - animace
Existují 2 druhy animací: přechody mezi snímky a animace objektů (textu). Přechody mezi snímky: Použij maximálně 2 druhy. Animace objektů a textu používej s mírou. Příliš mnoho různých efektů může být na první pohled působivé, ale zbytečně odvádí pozornost posluchačů. PAMATUJ! Radši méně než více animací.

9 Základní pravidla - zdroje
Na konci prezentace je dobré uvést zdroje neboli citace. Informace, které najdeš, se pokus ověřit. Pamatuj, že všechny fotky nejsou zdarma. Můžeš použít třeba fotky z: Má to však jeden háček – musíš vyhledávat v angličtině… Zdroj typu „Google“ není zdrojem. Google vyhledávač může informace pouze vyhledat. Citace musíš uvádět v mezinárodním tvaru. S tím ti pomůžou např. internetové generátory citací, jako je tento: WIKIMEDIA COMMONS GENERÁTOR CITACÍ

10 Základní pravidla - přednes
Když ve škole přednášíš referát, je jasné, že musíš mluvit pomalu, nahlas a zřetelně. Tvůj referát by neměl přesáhnout 15 minut. Na úvod je dobré seznámit posluchače s tím, jak bude tvůj referát probíhat. Můžeš jim přečíst něco jako osnovu tvého referátu. Pokus se zapamatovat si co nejvíce bodů. Velmi důležitý je také oční kontakt. Když mluvíš, často se dívej na své posluchače a pokus se mluvit zpaměti. Občas prohoď nějaký vtípek nebo zajímavost, která na chviličku odvede pozornost a uvolní atmosféru ve třídě. (Nepřežeň to! )

11 Základní pravidla - struktura
Prezentace by měla být systematická. Referát by měl začít úvodem. Dále můžeš pokračovat tím, že stručně popíšeš, o čem budeš mluvit. Potom se postupně dostávej do dalších podrobností… Na závěr je dobré shrnout, o čem jsi mluvil, a dát posluchačům prostor pro otázky k tématu. Další možností je pravý opak. Otázky můžeš klást ty posluchačům. Za správné odpovědi můžeš spolužákům třeba házet bonbóny.

12 Tvorba originální prezentace
Zde je několik nápadů pro vytvoření opravdu kvalitního a zábavného referátu: Do prezentace můžeš přidat fotky nebo videa. Pokud máš mikrofon, můžeš spolužáky překvapit tím, že část prezentace namluvíš. Jestliže máš k tématu nějaké „hmatatelné věci“, můžeš je poslat po třídě. Tím referát zpestříš.

13 Technické problémy (1/2)
PAMATUJ! Video, zvuk, nebo zvláštní fonty (písma) na počítači ve škole vůbec nemusí fungovat. Pokud je v prezentaci máš, použij funkci: Nezapomeň zatrhnout položky „Propojené soubory“ a „Vložená písma TrueType“. Docílíš tím toho, že na počítači ve škole budou bez problémů fungovat videa, zvuky a všechna písma použitá v prezentaci. Výslednou složku můžeš vypálit na disk nebo zkopírovat do složky. BALENÍ PREZENTACE PRO CD* * Tato funkce je dostupná pouze v novějších verzích programu Microsoft Office PowerPoint, nikoli v programu OpenOffice.org Impress.

14 Technické problémy (2/2)
Mysli na to, že ve škole nemusí být verze prezentačního programu, který máš doma. Zjisti, která verze programu je ve škole nainstalovaná. Spolu s prezentací si do školy můžeš vzít instalace programů pro prohlížení nejnovějších verzí prezentací. Stáhnout je můžeš (zdarma) např. zde: Pro Microsoft Office PowerPoint: Pro OpenOffice.org Impress: PAMATUJ! Den před referátem se domluv s vyučujícím a vyzkoušej si přímo ve škole, jestli je prezentace plně funkční. STÁHNOUT! STÁHNOUT!

15 Takhle by to nemělo vypadat:
Na následujícím snímku uvidíš typickou ukázku snímku, který je až příliš… Ale posuď to sám (sama)!

16 CO JE TO WIKIPEDIE? Wikipedie je mnohojazyčná webová encyklopedie se svobodným (otevřeným) obsahem, na jejíž tvorbě spolupracují dobrovolní přispěvatelé z celého světa. Jejím cílem je tvorba a celosvětové šíření volně přístupných encyklopedických informací. Wikipedie existuje ve více než 250 jazykových verzích různého rozsahu, přičemž rozsah zhruba třetiny z nich je spíše symbolický. Wikipedie je jedním z projektů Nadace Wikimedia, s nimiž je vzájemně provázána. Ke koordinaci jednotlivých „wikiprojektů“ slouží projekt Meta-Wiki. ZDROJ: Google, Wikipedie

17 Takhle by to mělo vypadat:
Na následujícím snímku uvidíš, jak by to mohlo vypadat správně…

18 WIKIPEDIE – otevřená encyklopedie
Wikipedie je mnohojazyčná webová encyklopedie se svobodným (otevřeným) obsahem, na jejíž tvorbě spolupracují dobrovolní přispěvatelé z celého světa. Jejím cílem je tvorba a celosvětové šíření volně přístupných encyklopedických informací. Wikipedie existuje ve více než 250 jazykových verzích různého rozsahu, přičemž rozsah zhruba třetiny z nich je spíše symbolický. Wikipedie je jedním z projektů Nadace Wikimedia, s nimiž je vzájemně provázána. Ke koordinaci jednotlivých „wikiprojektů“ slouží projekt Meta-Wiki. ZDROJ: Wikipedie. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , last modified on [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <

19 Samostatná práce Jaké chyby jsi našel (našla) na snímku 14 („Takhle by to nemělo vypadat“)? Napiš co nejvíce chyb ve vzhledu, barvách, písmu, zdrojích apod. ŘEŠENÍ ZÁVĚR ZDROJE

20 Řešení: CHYBY NA SNÍMKU 13:
Zcela nevhodná barevná kombinace pozadí a písma Speciální druhy písma, které nepodporují českou diakritiku Souvislý text, který není dobře čitelný a není psán v bodech Špatně uvedené zdroje Nevhodně umístěný obrázek Velké množství animací, které trvají příliš dlouho

21 Závěr Doufám, že se ti prezentace líbila a že ses z ní dostatečně poučil(a). Pokud jsi v samostatné práci našel alespoň 5 z 6 uvedených chyb, blahopřeji! Pokus se zapamatovat si co nejvíce pravidel správné prezentace. Jestli se chceš dozvědět více o správné typografii, prostuduj si připravenou prezentaci „Základy typografie“.

22 Zdroje: Snímky č. 14 a 16: (text)
Wikipedie. In Wikipedia: the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , last modified on [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < Snímky č. 14 a 16: (obrázek – oficiální logo Wikipedie) Wikimedia: Commons.wikimedia.org: Soubor:Wikipedia-logo-v2.svg [online]. 12. May 2010 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Šablona snímků, pozadí („Pastelové barvy“) Vytvořil autor Josef Ledvoň.


Stáhnout ppt "Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress"

Podobné prezentace


Reklamy Google