Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POČÍTAČE ŠKODÍ ZDRAVÍ Kamila Sýkorová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POČÍTAČE ŠKODÍ ZDRAVÍ Kamila Sýkorová"— Transkript prezentace:

1 POČÍTAČE ŠKODÍ ZDRAVÍ Kamila Sýkorová
Kliknutím se dostanete na konec prezentace

2 Obsah Klady a zápory při práci s PC Co s tím?
Výroba počítačů neúměrně zatěžuje ŽP Závislost při práci s PC Závěr

3 Moderní technologie lidem nepochybně usnadňují život
Moderní technologie lidem nepochybně usnadňují život. Na druhou stranu se však radikálně omezuje pohyb během pracovního dne. Následky– kromě bolesti šíje, ramen, paží a potíží s očima trápí lidi i bolesti hlavy, nadváha či hemoroidy. Nejde jen o fyzickou schránku, negativní důsledky počítačů nese i lidská psychika. Prostřednictvím počítačů proudí zbytečné množství informací, které zatěžují náš mozek. Hrozí riziko velkého psychického napětí při zahlcení informacemi, které člověk již není schopen zpracovat.

4 Co s tím? Dostatek pohybu-neseďte příliš dlouho v jedné pozici, dělejte si přestávky na protáhnutí a procházku. Správné stravování- jezte pravidelně 5x až 6x lehčí jídla s dostatkem ovoce a zeleniny a nezapomeňte na přísun tekutin. Kvalitní vybavení pracovního místa- měli byste mít pohodlnou židli, kterou lze přizpůsobit vaší výšce, monitor je nejlepší umístit tak, aby na něj světlo dopadalo z boku, doporučená vzdálevost očí od monitoru je cm.

5 Výroba počítačů neúměrně zatěžuje životní prostředí
Výroba průměrného počítače s monitorem o váze 24kg spotřebuje 240kg fosilních paliv, přeměněných na energii, 22 kg chemikálií a 1,5 t vody. Počítače mají navíc jen krátkou životnost, neustále se vyrábějí nové modely, čímž narůstá množství elektronického odpadu. Až tedy budete přemýšlet o nové PC jen kvůli lepšímu procesoru či designu, zamyslete se nad tím, zda ho skutečně potřebujete a zda by se nedaly využít aspoň některé jeho části.

6 Závislost při práci s PC
Při práci s počítači také hrozí riziko závislosti. Počítač má schopnost vtáhnout své uživatele díky interaktivnímu přístupu, díky kvalitním animacím, zvukům apod. Uživatel pak přestává vnímat množství času stráveného u počítače a dokáže mu zcela propadnout. Nejohroženější skupinou jsou hyperaktivní děti, děti se sklonem k násilí, k patologickému hráčství a děti s fyzickými vadami. Nebezpečí se skrývá v počítačových hrách, ve kterých dítě na násilí nejen hledí, ale také se ho i dopouští. To může mít negativní vliv na další psychický rozvoj dítěte. Rodiče by si proto měli být vědomi toho, čemu se jejich dítě na počítači věnuje.

7 Počítačové hry negativně ovlivňují psychiku člověka VIDEO

8 Závěr Zdraví člověka je největší hodnota a určitě se vyplatí věnovat čas, úsilí i finanční prostředky, aby se zdravotní rizika při práci s počítačem zmírnila na minimum. Počítač by se měl stát naším pomocníkem a ne strojem, který škodí našemu zdraví a zatěžuje naší psychiku. Počítač se stává stále více součástí našeho života a dodržovat určité zásady při práci s počítačem se určitě vyplatí. Seznam zdrojů

9 Děkuji za pozornost 321899@mail.muni.cz
Kliknutím se dostanete na začátek prezentace

10 Bonus Jarek Nohavica-Pane prezidente


Stáhnout ppt "POČÍTAČE ŠKODÍ ZDRAVÍ Kamila Sýkorová"

Podobné prezentace


Reklamy Google