Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Molekulární fylogenetika primárních endosymbiontů hmyzu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Molekulární fylogenetika primárních endosymbiontů hmyzu"— Transkript prezentace:

1 Molekulární fylogenetika primárních endosymbiontů hmyzu
Benjamín Skála vedoucí práce: Václav Hypša

2 Endosymbionti hmyzu bakterie žijící v tělních buňkách
primární X sekundární Moran, 2006

3 P-endosymbionti mutualistický vztah s hostitelem vertikální přenos
redukce genomu koevoluce s hostitelem Buchnera, Wigglesworthia, Blochmannia

4

5 Molekulární fylogenetika
metodologické problémy: vysoký obsah AT potenciální horizontální přenos genů příbuzenské vztahy jsou zatím nejasné

6 groEL Herbeck et al., 2005

7 Otázky Co je podmínkou toho, aby mohli být P-endosymbionti hmyzu označeni jako organely? Existují skutečně důkazy, že již organelami nejsou??

8 Otázky Co je podmínkou toho, aby mohli být P-endosymbionti hmyzu označeni jako organely? Existují skutečně důkazy, že již organelami nejsou?? Uvádíte, že duplikace genomů bakterií způsobují vznik paralogů a tak mohou zapříčinit špatnou topologii stromů. Prosím blíže a podrobně vysvětlete.

9 Flegr, 2005

10 Otázky Co je podmínkou toho, aby mohli být P-endosymbionti hmyzu označeni jako organely? Existují skutečně důkazy, že již organelami nejsou?? Uvádíte, že duplikace genomů bakterií způsobují vznik paralogů a tak mohou zapříčinit špatnou topologii stromů. Prosím blíže a podrobně vysvětlete. Proč se odhad množství genů získaných prostřednictvím horizontálního přenosu genů (HGT) u různých autorů tak výrazně liší? (nepatrný počet až 60%)

11 Otázky Co je podmínkou toho, aby mohli být P-endosymbionti hmyzu označeni jako organely? Existují skutečně důkazy, že již organelami nejsou?? Uvádíte, že duplikace genomů bakterií způsobují vznik paralogů a tak mohou zapříčinit špatnou topologii stromů. Prosím blíže a podrobně vysvětlete. Proč se odhad množství genů získaných prostřednictvím HGT u různých autorů tak výrazně liší? (nepatrný počet až 60%) Co je to nehomogenní (substituční) model? Vysvětlete.

12 Otázky Co je podmínkou toho, aby mohli být P-endosymbionti hmyzu označeni jako organely? Existují skutečně důkazy, že již organelami nejsou?? Uvádíte, že duplikace genomů bakterií způsobují vznik paralogů a tak mohou zapříčinit špatnou topologii stromů. Prosím blíže a podrobně vysvětlete. Proč se odhad množství genů získaných prostřednictvím HGT u různých autorů tak výrazně liší? (nepatrný počet až 60%) Co je to nehomogenní (substituční) model? Vysvětlete. Jaké symbiotické „houbovité organismy“ byly nalezeny u mšic?

13 Některé mšice tribu Cerataphidini
obsahují tzv. YLS – yeast-like symbiont vřeckovýtrusné houby (Ascomycota), Sordariomycetes Hypomyces lactifluorum Xet-Mull, 2004


Stáhnout ppt "Molekulární fylogenetika primárních endosymbiontů hmyzu"

Podobné prezentace


Reklamy Google