Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KONOPÍ PETRA KŘÍŽOVÁ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KONOPÍ PETRA KŘÍŽOVÁ."— Transkript prezentace:

1 KONOPÍ PETRA KŘÍŽOVÁ

2 TROCHA BOTANIKY Říše: rostliny (Plantae)
Podříše: cévnaté rostliny (Tracheobionta) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší dvouděložné (Rosopsida) Řád: růžotvaré (Rosales) Čeleď: konopovité (Cannabaceae) Rod: konopí (Cannabis) 3 DRUHY: konopí indické – Cannabis indica Lam a konopí seté – Cannabis sativa L.. konopí plané – Cannabis ruderalis.

3 KONOPÍ Dnešní technické konopí zahrnuje odrůdy konopí setého šlechtěné za účelem snížení hladiny THC pod úroveň 1% (běžný obsah je od 5 do 15%). V EU je povolena hranice 0,2% THC. Další rozdíly jsou pak především legislativní. Pěstování technického konopí je v souladu se zákonem 167/1998 Sb. který ukládá pěstitelům ohlašovací povinnost při vysetí větší rozlohy než 100m2), zatímco pěstování nepovolených odrůd je zakázáno.

4 CIVILIZAČNÍ VÝZNAM KONOPÍ
Psychoaktivní látky se užívaly odedávna a v tradičních společenstvích byly stavy změněného vědomí považovány za součást procesu růstu osobnosti a jako prostředek sloužící k obnově psychických sil.

5 Pěstování doma – indoor Pěstování venku – outdoor
PĚSTOVÁNÍ OUT - INDOOR Pěstování doma – indoor Jde v podstatě o co nejdokonalejší simulaci ideálních podmínek. Pěstování venku – outdoor Konopí potřebuje pro svůj růst dostatek vláhy a slunce. Celou úrodu pod širým nebem však může poškodit prudká bouřka nebo krupobití. Dalším rizikem jsou škůdci, jako jsou šneci, housenky, ale i větší zvěř, jež s oblibou okusuje mladé rostlinky.

6 PŘÍBĚH KONOPNÉ ROSTLINY
Semena brzo sloužila za potravu, její listy léčily bolesti a z vláken z jejich stonků se dala vyrobit látka, která chránila tělo před větrem a mokrem. Zřejmě v Číně započala její cesta kolem světa. Všude tam, kde se lidé setkávali, si vyměňovali zkušenosti a mnohý dobrý nápad se rychle rozšířil. Jako “Ganja” ji poznali Indové, “Cannabis” jí říkali Řekové, “Hanf” německy mluvící země a „Konopí“ se stalo jejím jménem v Čechách. S Kryštofem Kolumbem přeplula rostlina Atlantik, jako oblečení a také jako plachtovina, protože látka na sebe upozornila již brzo svými dobrými vlastnostmi: na těle lehká a vzdušná, odolná proti mokru a skoro neroztrhatelná. Tato rostlina dobyla zeměkouli, lidé ji sázeli, využívali a vážili si jí. Ale byla vypuzena, zakázána a zapomenuta. Vypuzena bavlnou a chemickými vlákny, zakázána jako omamný prostředek. Zapomenuta zůstala až do doby, kdy se jeden Američan vydal na cestu, aby vyprávěl historii této rostliny. (Jack Herer, “Hanf”) To bylo koncem 80. let, v době, kdy bylo stále více znát, že naše Zem potřebuje péči jako my všichni. Nadmíru šetrné pěstování rostliny, která rychle roste a může být bez rozpaků těžena, která už jen svým růstem ničí plevel a nepotřebuje tudíž žádné herbicidy, rychle přesvědčilo a první idealisté se dali do díla, aby látku znovu oživili pomocí nejnovější techniky a bez omamného THC.

7 VYUŽITÍ KONOPÍ V OBLASTECH PRŮMYSLU
Stavebnictví Papír Textil Potravinářství Kosmetika Léčiva Energie a biomasa

8 KONOPNÁ MAST Jaké má mast účinky?
» protizánětlivé a hojivé, » analgetické (proti bolesti), » uvolňující (uvolňuje svalové napětí, křeče) Na co mast pomáhá? » všechny druhy oděrek, povrchních říznutí, zanícené póry (akné), boláky vzniklé ucpáním žláz za uchem (i u zvířat), zarostlé nehty, kuří oka, opary, některé plísně včetně bílé nehtové » spáleniny » některé druhy lupénky a atopických ekzémů, » ekzém na loktech » lehké artritické (do II. stupně) a revmatické bolesti, torticollis (což je, když ráno vstanete a nemůžete na jednu stranu otočit hlavou) » bolesti zad a svalů ¨» záněty a otoky žil, křečové žíly, bércové vředy, pohmožděniny jako natlučené koleno, výron a svalové bolesti » chronický zánět hrtanu (vhodné je mast aplikovat s Priessnitzovým obkladem) » začínající rýma, nachlazení, záněty uzlin a bolest v krku (napomáhá k uvolňování hlenu – natřít nos a čelo, namasírovat krk a převázat šátkem); pomůže i při astmatických obtížích, protože uvolňuje dýchání

9 RECEPT Cca 40 g suchého listí (navážit) nechat chvíli proschnout v teple (sušárna, mírně zahřátá trouba), aby šlo rozemnout v ruce na drť. Suchou drť propasírovat drátěným sítem na nudle (oko asi 3 mm), stonky a žilky listů vyhodit. Drť nasypat do nerezového nebo smaltovaného hrnku (0,5–1 l), přidat 250 g vepřového sádla (nesmí být solené!), roztavit na mírně horké plotně (nesmí se to škvařit), potom nechat stát za tepla 3–4 hodiny při teplotě nepřesahující 100 %C, ideální je el. trouba s regulací teploty, nastavit na 70–80 °C, občas zamíchat. Nechat stát do druhého dne při pokojové teplotě, potom znovu roztavit a za horka propasírovat jemným sítem do vysoké sklenice. Sklenici s tukem nechat stát v teple, aby tuk zůstal kapalný, několik hodin až den, tím se drobné částice listí, prošlé sítem, usadí na dně. Poté tuk opatrně slít do sklenice se šroubovacím víčkem. V případě delšího skladování uchovávat v chladničce. 1. Na výrobu mastí je nejlepší střevní sádlo, pokud není, použít hřbetní a snažit se vybrat co nejměkčí, aby mast byla snadněji roztíratelná. Já z tohoto důvodu kupuji sádlo značky Brick (výrobce Schachinger, Rakousko) v půlkilových kostkách. 2. Pro zvýšení síly masti lze do hrnku s listím a tukem přidat 5–10 g rozdrobeného materiálu z palic (není nutné). 3. Na konci přípravy lze přidat do zelené masti 50–100 g včelího vosku (opět není nutné).

10 KONOPNÁ SEMÍNKA Obávaná psychoaktivní látka THC se vyskytuje jen v zelených částech rostliny. V povolené odrůdě cannabis sativa, tedy v technickém konopí, činí množství THC nanejvýš 0,3 procenta. Malý oříšek, jehož měkké jádro chrání tvrdší vlákenná slupka, je ze všech známých olejnatých semen nejvýživnější a pro lidský organismus nejzdravější. Živiny v něm obsažené podpoří správný vývoj ještě nenarozených miminek, konopné semínko tedy nemusí chybět ani v jídelníčku těhotných i kojících žen a dětí.

11 KONOPNÁ SEMÍNKA Podobně jako sezamová nabízejí také konopná semínka široké kulinářské možnosti. Zde alespoň několik tipů: Neupravenými syrovými semínky lze posypat namazaný chléb a müsli. Zajímavě podtrhnou charakter ovocných i zeleninových salátů, omáček nebo těstovin. Velmi lahodná jsou také naklíčená. Rozmixováním oloupaných semínek s vodou vznikne osvěžující rostlinné mléko, s ovocem pak chutný džus. Jejich práškový extrakt lze přidat také do mléčných či zeleninových koktejlů. Ve spojení s pečivem je olej z konopných každém receptu může nahradit 10% klasické.

12 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "KONOPÍ PETRA KŘÍŽOVÁ."

Podobné prezentace


Reklamy Google