Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

WINDOWS II Jak co otevřít v daném programu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "WINDOWS II Jak co otevřít v daném programu"— Transkript prezentace:

1 WINDOWS II Jak co otevřít v daném programu
Seřazení položek v nabídce Start > Programy Hlavní nabídka Ikony snadného spuštění Schování spodní lišty Čas Ovládací panely Kontrola disku, defragmentace Komprimování Instalování nových programů

2 Jak co otevřít v daném programu
Většinu programů lze otevřít pomocí více programů. (fotografie, obrázky) Ve kterém se soubor otevře je nastaveno ve Windows. Uživatel však může toto nastavení změnit. JAK?

3 Jak co otevřít v daném programu
Vybereme obrázek, klepneme na něj pravým tlačítkem myši a vybereme položku Otevřít v programu. Nabídka obsahuje Doporučené programy a Další programy, které jsou nainstalovány ve Windows, ale nejsou pro práci s obrázkem předurčeny.

4 Jak co otevřít v daném programu
Stane se, že Vámi požadovaný program v nabídce nenaleznete a přesto víte, že ho máte v systému nainstalovaný. Pak použijete tlačítko Procházet. Poté naleznete umístění instalace tohoto programu a vyberete ikonu pro spuštění. Lze využít funkce, která zajišťuje každé další otevření tohoto druhu souboru v dané aplikaci.

5

6 Seřazení položek v nabídce Start > Programy
Pokud máme v nabídce Start > Programy hodně položek, lze do ní kliknout pravým tlačítkem myši a pak vybrat Seřadit podle názvu.

7 Ikony snadného spuštění
Hlavní nabídka = spodní lišta ISS jsou malé obrázky hned vedle nabídky Start. Přidávání a odstraňování ikon z nabídky se provádí klasickým „drž a táhni“, nebo pro odstranění použitím pravého tlačítka myši a nabídky Odstranit.

8 Ikony snadného spuštění
PAMATUJTE!!! Ikony v panelu Snadného spouštění stejně jako položky v nabídce Start/Programy jsou pouze zástupci. Jejich smazáním nesmažeme program samotný!!!

9 Schování spodní lišty Spodní lištu a nabídku Start si můžeme upravit tak, že klepneme pravým tlačítkem do spodní lišty někam, kde nejsou žádné ikony. Zvolíme nabídku Vlastnosti.

10 Schování spodní lišty Na první kartě upravujeme nastavení pro Hlavní panel, čili spodní lištu, a na druhé nastavujeme nabídku Start.

11

12 Čas Okno, kde lze nastavit správně čas je umístěno spolu s ostatním nastavením v ovládacích panelech, ale dá se snadno vyvolat přímo dvojitým klepnutím na časový údaj v liště vpravo dole.

13 Čas PAMATUJTE!!! Když chcete měnit nastavení některého údaje, většinou stačí na tento údaj poklepat. A nebo použít pravé tlačítko myši.

14

15 Ovládací panely Jsou „hnízdištěm“ všemožných nastavovacích mechanismů operačního systému. Jak se do nich dostat? Položka Start > Ovládací panely. Některá nastavení už jsou nám známá jako Datum a čas, Zobrazení, Hlavní panel, Start.

16 Ovládací panely Dále se zde nachází nastavení Klávesnice a myši, které můžou zpříjemnit práci s PC i osobám v předškolním věku, ale i seniorům, kteří nezvládnou rychlý dvoj klik. Zvuk a vše kolem něj nastavujeme pomocí Zvuky a zvuková zařízení.

17 Ovládací panely Uživatelské účty umožňují zřídit nového uživatele, popřípadě upravit již vytvořený uživatelský účet. Písma není zas až tak ovládacím panelem ve kterém lze něco nastavit. Jsou zde uloženy soubory písem.

18 Ovládací panely Ovládací panel Systém. Zde lze najít spoustu věcí o svém počítači. Lze zde měnit i jeho jméno, důležité pro práci v síti. Lze zde nastavit i automatické aktualizace. Mezi další ovládací panely patří Přidat Hardware, Přidat nebo odebrat programy

19

20 Přidat nebo odebrat programy
K odinstalování programů nestačí smazat složku, protože počítač si při instalaci vytváří soubory i jinde. Používejte proto panel nástrojů Přidat nebo odebrat programy.

21 Kontrola disku, defragmentace
Laicky řečeno se jedná o úklid počítače. Uklizený počítač = rychlejší počítač.

22 Defragmentace Něco uložíme na disk. Za to něco dalšího. Pak to první smažeme, vznikne díra, kterou systém vyplní třetí věcí a jelikož se mu do té díry ta věc nevejde celá vytvoří první fragment a zbytek uloží jinam – druhý fragment. Pak si vytvoří tabulku, kde si poznačí kde co je uloženo . A to pak při dohledávání informací trvá dlouho!

23 Defragmentace Při častém mazání a instalování nových věcí je vhodné provést jednou za čas defragmentaci – ta zase všechny kousky poskládá k sobě.

24 Kontrola disku, defragmentace
Ke spuštění dojde po klepnutí pravým tlačítkem myši přímo na disk ve složce Tento počítač a Vlastnosti > záložka Nástroje.

25 Kontrola disku, defragmentace

26 Komprimování Komprimovat = sbalit = zazipovat!!!
Pomocí této funkce se šetří místo a hlavně čas, který potřebujeme k poslání internetem. Zazipovat lze více souborů do jednoho archivu. Je to ulehčení při posílání více souborů najednou mailem.

27 Komprimování Komprimační programy lze stáhnout na či na Mezi nejoblíbenější patří WinRar, či WinZip. Zabalení provedete kliknutím na požadovaný počet souborů pravým tlačítkem a zvolíte položku Přidat do…

28 Komprimování Rozbalení provádíme kliknutím pravého tlačítka myši na soubor a zvolíme Rozbalit (Extract). V dalším okně zadáme pouze cestu k místu, kam se mají rozbalené dokumenty uložit.

29

30 Instalování programů K instalaci programů je třeba nějaký Instalační program – většinou je nazván jako Setup nebo Instal. Základní postup instalace je velmi podobný u všech aplikací. Z následujících obrázků pochopíme.

31

32

33

34

35

36


Stáhnout ppt "WINDOWS II Jak co otevřít v daném programu"

Podobné prezentace


Reklamy Google