Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VYJMENOVANÁ SLOVA PO L a slova příbuzná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VYJMENOVANÁ SLOVA PO L a slova příbuzná."— Transkript prezentace:

1 VYJMENOVANÁ SLOVA PO L a slova příbuzná

2 L MLÝN LYŽE PLYŠ POLYKAT VZLYKAT LÝTKO SLYŠET PLÝTVAT LYSÝ BLÝSKAT SE PLYNOUT PELYNĚK Které vyjmenované slovo chybí? Vysvětli jeho význam.

3 L Vzpomínáte? „ Na plný plyn auto jede kilometry polyká…“
Vyberte si jedno vyjmenované slovo po L a předveďte ho statním pantomimou. Vymyslete větu (souvětí), ve které použijete tato dvě slova: SLYŠET a PLYŠ. Ale pozor! Nesmí to být nesmysl!

4 L Co všechno může PLYNOUT?
Čím vším se dá PLÝTVAT? Čím nejčastěji plýtváš ty? Co se BLÝSKÁ?

5 L Kdo ví, co znamenají slova: SLYNOUT PLYTKÝ VLYS
Kde najdeme VOLYNI a LYSOLAJE? Co je to PELYNĚK? Na co se používá? Našel bys někde obrázek?

6 L Tužkou na interaktivní tabuli vypiš z vyjmenovaných slov po L všechna podstatná jména a urči rod. PODSTATNÉ JMÉNO ROD

7 L ÚKOLY PRO SKUPINU: Vymylsete co nejvíc příbuzných slov ke slovu MLÝN. Napište je do sešitu. Určete u každého slovní druh.

8 L Najdeš ve vyjmenovaných slovech po L přídavné jméno? Nikomu ho neříkej a napiš ho do sešitu. Vedle napiš slovo stejného nebo podobného významu (synonymum). A ještě připiš slovo opačného významu (antonymum).

9 L DOPLŇ I/Y A ODŮVODNI: L_ška, sl_buje, neusl_šíš, pl_nule, pl_ve, nedosl_chavý, bl_zko, ml_t, pl_tvání, vzl_kot, l_žařka, l_zat, l_sinka, l_ska, pl_šák, L-bor, pol_ce, l_tovat, pol_kání, Vol_ně, L_tom_šl, nesl_šící, l_s.

10 Autor: Olga Josífková, josifek@email.cz, listopad 2011,
Český jazyk 4. ročník, Prezentace PowerPoint: Vyjmenovaná slova po L. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "VYJMENOVANÁ SLOVA PO L a slova příbuzná."

Podobné prezentace


Reklamy Google