Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úkol č. 4 : ODPOVĚDNÁ SPOTŘEBA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úkol č. 4 : ODPOVĚDNÁ SPOTŘEBA"— Transkript prezentace:

1 Úkol č. 4 : ODPOVĚDNÁ SPOTŘEBA
Problém, který jsme si vybrali, se týká odpadů – jejich třídění, zpracování a ukládání. Z našeho okolí jsou nám dobře známé obrázky, kdy se příkop kolem silnice mění doslova před očima v jedno velké smetiště, na začátku lesa bije do očí nelegální „úložiště“ odpadů, z několika komínů se line hustý dým a ještě hustší odér. Chování lidí, místních obyvatel i motoristů, jsme se rozhodli v našem úkolu sledovat. Zamysleli jsme se nad možnostmi zlepšení situace, i nad příčinami jejich chování. Všichni máme ještě v živé paměti účast na EkoDni, který pořádalo naše gymnázium loni v létě – i tyto zkušenosti a poznatky jsme využili. A tak jsme si položili několik otázek, na které nám pomohl najít odpovědi i odborník na slovo vzatý z odboru životního prostředí městského úřadu ( - konkrétní čísla, rady, fakta, webové odkazy, …).

2 Kolik je na území města ( barevných ) kontejnerů na tříděný odpad ?
Důležité je informovat obyvatele o jejich možnostech ( besedy, info letáky, tisk, TV ), přiblížit nádoby na tříděný odpad ( lidská lenost : vzdálenost k popelnici ≈ vzdálenost ke kontejneru ) Další možností je kontrola svezeného odpadu vyprodukovaného firmami ( + správné třídění ), pokuta ( za spalovaní odpadu – podle kouře ), nebo dramatické zdražením tuhých paliv, aby se vyplatilo topit ekologicky … V našem městě ( 3000 obyvatel ) se nachází cca 10 kontejnerů na tříděný odpad ! Tento počet se nám zdá neúměrně malý, rádi bychom dosáhli jeho zvýšení ( + umístění kontejnerů na každé sídliště, v obytných zónách, u každého bloku bytových jednotek …)

3 Jak vysokou pokutu můžou lidé dostat za ukládání odpadů na nelegální skládku ?
Za ukládání odpadů na nelegální skládky, na místech, která pro to nejsou speciálně určená, hrozí pokuta až Kč.

4 Kolik domácností je napojeno na plynové / elektrické topení ?
Všechny domácnosti v našem městě jsou plně plynofikované – každý má možnost topit plynem nebo elektřinou. Tuto možnost však ne všichni občané využívají – aby ušetřili, spalují pevná paliva, nebo dokonce nevhodné odpady. Rozšířené je také topení dvojím způsobem : přes den ( zaměstnání ) topí elektřinou, večer ( když se vrátí domů ) přitápí pevnými palivy → nepříjemný kouř pak pohlcuje usínající město …

5 Jak se nakládá se svezeným odpadem na místní skládce ?
Svezený odpad na místní skládce je komunální – dále se už netřídí a na skládce zůstane. Vybírají se jen ty předměty, které evidentně komunálním odpadem nejsou ( matrace, pneumatiky, nebezpečný odpad – autobaterie, plechovky od barev, elektrické přístroje ) S touto informací by měli být seznámeni všichni obyvatelé města – do popelnic by pak vyhazovali jen to, co tam skutečně patří. Možná by se pokusili omezit i celkové množství vyprodukovaného odpadu, aby se skládka nestala nejrozlehlejší „stavbou“ města…

6 Kde je možné v nejbližším okolí odevzdat nebezpečný odpad ?
Ve městě funguje sběrný dvůr, kde je možné odevzdat veškerý nebezpečný odpad, na některých místech je vedle kontejnerů na tříděný odpad umístěna i speciální nádoba na odpad tohoto typu ( - bateriové články ) Elektroodpad ( lednice, TV, obrazovky ) je možné odevzdat při koupi nového spotřebiče v prodejně elektro – buď přímo v obchodě, nebo ve sběrném dvoře.

7 Jak dlouho se v přírodě rozkládají ? ( + - )
Okusek od jablka Noviny Šlupka od mandarinky Bavlněné tričko Konzerva Skleněná láhev PET láhev Několik týdnů Jeden měsíc Čtvrt roku Jeden rok I stovky let Tisíciletí ? ?????

8 Co všechno se dá vyrobit z recyklovaných surovin
Co všechno se dá vyrobit z recyklovaných surovin ? Má smysl třídit i obaly krabicových nápojů – tzv. tetrapack ? Asi 80 % obsahu popelnice se dá recyklovat ! Recyklace papíru ( je možná až 8-krát ) → toaletní papír, hygienické ubrousky, obaly na suroviny a potraviny Recyklací PET lahví → umělé tkaniny, umělá vlákna ( výplň do oblečení – bund, spacáků ) – tepelně izolují, hračky, plastové nádobí, zahradní nábytek, protihlukové stěny u silnic, zatravňovací dlažbu Recyklací skla → skleněné nádoby ( nápoje ), rámy obrazů, užitkové sklo ( čajový servis ) Obaly Tetrapack, nápojové kartony se recyklují proto, že je zevnitř potažen Al fólií – vyžaduje zvláštní nakládání ( x běžné odpady ) → izolující desky ve stavebnictví

9 Nechceme jenom nečinně sedět …
Chtěli bychom začít u sebe – prosadit více nádob na tříděný odpad v naší škole. Umístit přímo do každé učebny tříbarevný „koš“, aby se odpadky nehromadily kolem stávajících košů a VŠICHNI měli MOŽNOST třídit !

10 Nebuďme lhostejní, neničme přírodu ! Třiďme odpad !
Ale co zmůžem …. ? Rozhodně se nechceme k ekologickým problémům stavět tak pesimisticky, jak zní heslo čtvrtého úkolu ! To, jak bude naše okolí vypadat, ovlivňujeme především MY sami ! I maličkosti jsou důležité, když je dělají tisíce a milióny lidí ! Nejde o to, jak zachráníme svět tím, že odhodíme jeden plastový kelímek do ( žlutého ) kontejneru na plasty, ale je to věc přístupu k životu a životnímu prostředí. Zamysleme se proto nad naším chováním, zapojme se AKTIVNĚ do problematiky třídění odpadů a ve vlastním zájmu dohlížejme na dodržování pořádku ! Není čisté okolí, zdravý vzduch a respekt k přírodnímu prostředí dostatečná motivace ? Nebuďme lhostejní, neničme přírodu ! Třiďme odpad !


Stáhnout ppt "Úkol č. 4 : ODPOVĚDNÁ SPOTŘEBA"

Podobné prezentace


Reklamy Google