Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„ROZVOJ TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA DĚČÍNSKU“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„ROZVOJ TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA DĚČÍNSKU“"— Transkript prezentace:

1 „ROZVOJ TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA DĚČÍNSKU“
Besedy se žáky 9. tříd ZŠ Beseda se žáky 9. ročníků základních škol zúčastněných v projektu „ROZVOJ TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA DĚČÍNSKU“ s registračním číslem CZ.1.07/1.1.34/ 1vyučovací hodina – 45 min.

2 Základní údaje o projektu
Doba trvání projektu: Celkové způsobilé výdaje: ,20 Kč Spolupracující subjekty: 15 základních škol zaměstnavatelů

3 Proč jsme takový projekt vytvořili?
Obsah prezentace Proč jsme takový projekt vytvořili? Jeho klíčové aktivity určené pro vás. Spolupracující zaměstnavatelé. Jak si správně vybrat střední školu? Vyplnění dotazníku. Kontaktní osoby.

4 Motivační důvody V okrese Děčín má v průmyslové výrobě tradičně silné postavení zejména strojírenství. Dávno vznikla jakási společenská objednávka po kvalifikovaných pracovnících dělnických profesí, kterou se bohužel nedaří uspokojit. Naproti tomu statistiky úřadů práce ukazují, že uplatnění absolventů některých oborů středních škol (např.služeb) na trhu práce je velmi problematické. Dokladem toho je i Motivační program Ústeckého kraje, který finančně podporuje 10 vybraných učebních oborů. Čtyři z nich jsou ve vzdělávací nabídce naší školy. 1. Zámečník / Strojní mechanik 2. Instalatér 3. Klempíř - stavební výroba 4. Zedník 5. Obkladač - zedník 6. Pokrývač Tesař 8. Řezník – uzenář 9. Čalouník 10. Aplikovaná chemie Míra nezaměstnanosti v okrese Děčín je nejvyšší v České republice (aktuálně 15,6%).

5 Motivační důvody Obecně pořád platí mezi veřejností tyto předsudky:
Vzhledem ke klesajícímu počtu žáků ve středních školách dnes není problém dostat se na většinu z nich. Takže žáci i rodiče velmi často volí obor nevhodný, mnohdy nadlimitní a často neperspektivní. Obecně pořád platí mezi veřejností tyto předsudky: „Jsi blbej, půjdeš na učňák.“ „Strojírenství je „černé řemeslo.“ „Technické profese nejsou pro holky.“ V 15 letech člověk obvykle sám ještě neví co chce a nechává za sebe rozhodnout jiné. Nebo si prostě jenom vůbec nedokáže představit, co nově zvolená profese vlastně obnáší. Na střední škole je pak doslova zaskočen požadavky, které se na něj navalí a nezvládá je plnit. Velká část dospívající mládeže žije dneškem, budoucnost je nezajímá a moc ji neřeší. Trojka je přece „dobrá“ a v kolektivu se vyplatí „nevyčnívat“.

6 Klíčové aktivity pro ZŠ
KA 1: Podpora a motivace žáků základních škol ke vzdělávání v technických oborech Její podstatou je praktická výuka v oblasti Pracovní činnosti (Člověk a svět práce) vybraných žáků 9. a případně i 8. tříd v prostorách střední školy. K dispozici jim bude metodik SŠ, který je spolu s vlastním vyučujícím povede při tomto vzdělávacím procesu KA2: Popularizace technických povolání Smyslem klíčové aktivity je popularizace technických povolání (především strojírenství) u žáků ZŠ, kteří právě řeší svoji budoucí profesi. Poradce SŠ bude průběžně navštěvovat a informovat žáky ZŠ a výchovné poradce o vývoji strojírenských oborů v regionu ve vazbě na trh práce a potřeby zaměstnavatelů. Uskuteční se celkem 4 Dny řemesel na SŠ. KA5: Komunikace firem a škol Po dobu trvání projektu bude vydáván zpravodaj Šance 2012 (13,14), který bude distribuován přímo na ZŠ. Vyjde celkem 10 čísel této tiskoviny. Je spuštěn i projektový web na stránkách

7 Zaměstnavatelé Všechny tyto firmy jsou připraveny umožnit vašim školám exkurze do svých provozů. Constellium s.r.o. DAYMOON, a.s. DENAS Děčín, spol. s.r.o. Hoerbiger Žandov s.r.o. Chart Ferox, a. s. Karned Tools s.r.o Kovo Děčín spol. s r.o. Monosh s. r. o. RAF Děčín s.r.o. Sauer Žandov, a.s. WEFA Bohemia s.r.o WICO B.G.M. , a.s.

8 Na co se vůbec hodím? Udělejte si test! Užitečné weby: www.gwo.cz
- filmové ukázky profesí webové stránky jednotlivých středních škol Nerozhodným mohou hodně napovědět. Navíc můžete hledat vhodné zaměření třeba i podle skladby předmětů. Servery nabízí i detailní popis náplně různých profesí. Doporučená literatura: Antonín Mezera: Pro jaké povolání se hodím? ISBN , prodejní kód: KEO130

9 Jak si správně vybrat střední školu?
Profesi si vybíráte sami pro sebe a většinou na celý život. Jak si vlastně představuji svůj budoucí život? Je třeba si u zvoleného oboru odpovědět na následující otázky: Mám pro něj odpovídající znalosti, schopnosti a dovednosti? Bude mne bavit? Je to obor požadovaný trhem práce a také dobře placený? Jak dobře uživí v budoucnu mne i moji rodinu? Budu studovat v místě, dojíždět nebo bydlet na domově mládeže? Jak dlouho budu muset studovat?

10 Gympl, průmka nebo učňák?
Zkuste se přihlásit ke srovnávacím testům (SCIO) a poměřit svoje síly s ostatními dětmi v České republice. Gymnázium Ideální příprava na vysokoškolská studia. Pro děti nadané, kterým učení jde skoro samo. Jsou samostatné, cílevědomé, chtějí se učit a jde jim to. Střední odborná škola, lyceum, průmyslovka Děti prakticky zaměřené, které zvládnou střední školu, ale ještě neví, jestli chtějí pokračovat až na vysokou. Samozřejmě ale mohou také. Je třeba si pouze zvolit zaměření podle zájmu. Střední odborné učiliště Pro děti šikovné, manuálně zručné, které mají trošku problém s češtinou, angličtinou či matematikou a na vysvědčení se objevují i v nižších ročnících trojky a čtyřky.

11 Jak si správně vybrat střední školu?
Poraďte se proto společně s rodiči a vyberte obor odpovídající vašim schopnostem Vybírejte v klidu, dejte na názor učitelů, především výchovných a kariérových poradců. Nejdůležitějším ukazatelem je trh práce a uplatnitelnost absolventa zvoleného oboru v praxi. Najděte všechny možnosti (seznamy škol na 3. Vyberte zhruba 3-5 škol a prohlédněte si jejich weby (jestli jsou tam všechny informace, školní vzdělávací programy, jestli jsou srozumitelné a přehledné, nesmí chybět kontakty apod.). 4. Jděte se do škol podívat !!! (školní klima, dopravní dostupnost). 5. Zjistěte, jaké jsou přijímačky a kritéria přijímání na SŠ. 6. Hlídejte data a podejte včas přihlášku (do 15. března)

12 Obory vzdělání s výučním listem
Obor vzdělání s výučním listem = 3 roky v režimu týden škola/ týden praxe (celý 3. ročník jste na praxi už přímo ve firmě). Po získání výučního listu odcházíte do zaměstnání nebo se o případném dalším studiu rozhodujete už jako dospělí. Následují 2 roky denního nástavbového studia = maturitní zkouška. Za 5 let máte v ruce 2 druhy dosaženého středního odborného vzdělání – výuční list a maturitní vysvědčení.

13 Nyní vás prosíme o vyplnění krátkého dotazníku.

14 Kontakty Děkujeme vám za pozornost. Mgr. Bc. Jana Férová
projektový manažer Mobil: Lenka Ungerová poradce SŠ Mobil:


Stáhnout ppt "„ROZVOJ TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA DĚČÍNSKU“"

Podobné prezentace


Reklamy Google