Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Platební karty a vlastní bydlení Lektor: Ing. Miroslav Škvára

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Platební karty a vlastní bydlení Lektor: Ing. Miroslav Škvára"— Transkript prezentace:

1 Platební karty a vlastní bydlení Lektor: Ing. Miroslav Škvára
Finanční gramotnost Workshop Platební karty a vlastní bydlení Lektor: Ing. Miroslav Škvára

2 Obsah 3. workshopu Na úvod otázka – používáte platební karty
Znáte debetní platební kartu? Znáte kreditní platební kartu? Víte, co je to služba cash back? Vlastní bydlení je základ rodinného života Jak si pořídit vlastní bydlení

3 Etapy životního finančního cyklu 161 FG

4 Co si myslíte? Platební karta je … VÝHRA nebo POHROMA?

5 Druhy platebních karet
Debetní platební karta Kreditní platební karta Služba „Cash Back“

6 Druhy platebních karet
Debetní platební karta je karta spojená se zůstatkem na běžném účtu. Klient může pomocí karty platit pouze do výše disponibilního zůstatku na tomto účtu. Další používaná označení: Debit Card Bankomat (ATM automatic teller machine) - zařízení určené k výběru hotovosti prostřednictvím platební karty.

7 Druhy platebních karet
Kreditní platební karta je karta, s níž je spojena možnost čerpání úvěru. Úvěrový limit kreditní karty je nezávislý na běžném účtu klienta; některé banky vydávají kreditní karty dokonce bez toho, aby u nich klient měl veden běžný účet. Další používaná označení: Credit Card

8 Cash back - výběr hotovosti na pokladně u obchodníka
Jaké výhody získáte se službou Cash back? Můžete bezpečně, snadno a rychle během nákupu získat potřebnou hotovost, aniž byste tak ztráceli čas hledáním nejbližšího bankomatu. Cash back Vám umožní vybírat pohodlně hotovost i v oblastech, kde není bankomat k dispozici. Příklad: Maximální částka výběru hotovosti 1500 Kč Minimální částka výběru hotovosti 100 Kč Měna transakce pouze české koruny

9 Bezúročné období kreditní karty
Bezúročné období je doba, během které můžete svůj dluh na kreditní kartě uhradit bez jakéhokoli úroku. Pokud to tedy provedete do stanoveného dne, neplatíte žádný úrok. Banky u délky bezúročného období uvádějí slůvko "až" z toho důvodu, že ji počítají od prvního dne měsíce. Bývá maximálně 55 dní.

10 Bezúročné období kreditní karty
Jak drahé jsou půjčené peníze? Roční úroková sazba činí 15, ale i 26 procent!!! Pokud využíváte bezúročného období a vždy řádně dluh splatíte, je vše v pořádku. Pokud jste v dluhu a váš úrok je 26 % p.a., je to Pro vás velká finanční zátěž splatit dluh i s úrokem. Poznámka: p.a. označuje roční úrokovou sazbu.

11 Co je to PIN ? PIN (Personal Identification Number - Osobní Identifikační číslo) - bezpečnostní číselný kód - slouží jako ochranný prvek při použití platební karty (nejčastěji v bankomatech a u obchodníků s on-line platebním terminálem) je využíván k ověření totožnosti držitele platební karty

12 Limit platební karty Je maximální částka, kterou může klient použít prostřednictvím karty za určité období, například denně či za týden Především před cestou do zahraničí by se držitel měl informovat u vydavatelské banky o nastavených limitech a v případě potřeby si je navýšit či snížit.

13 Doporučení na závěr Platební karta vám může velmi dobře sloužit.
Je však třeba dodržovat základní pravidla jejího používání: Bezpečnost při používání PINu. Obezřetnost při čerpání – utrácet peníze z kreditní karty je jednoduché, ale splácení bývá složité.

14 Vlastní bydlení je jistota!
Startovací byt znamená především to, že platíme byt, který nám patří. Je to trvalá hodnota, se kterou můžeme disponovat do budoucna a nemovitost použít jako zdroj dalšího financování pro bydlení o stupínek výš – k většímu komfortnějšímu bytu, nebo domu. Náklady na nájem jsou často podobné jako splátka hypotéky.

15 Fáze spoření A-B, fáze úvěru C-D.
Stavební spoření Fáze spoření A-B, fáze úvěru C-D. Ve fázi spoření si můžeme s podporou státu naspořit peníze – říká se jim vlastní zdroje.

16 Stavební spořitelny v ČR
Název stavební spořitelny Webové stránky Českomoravská stavební spořitelna, a. s. Stavební spořitelna České spořitelny, a. s. Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s. Raiffeisen stavební spořitelna a.s. Wüstenrot - stavební spořitelna a.s.

17 Hypoteční úvěr Při hypotéce musíte mít obvykle 15 % tzv. vlastních zdrojů a banka vám půjčí 85 % hodnoty nemovitosti. Splácet můžete až 30 let.

18 Porovnání cen hypoték Zdroj:

19 Trocha čísel na závěr Měsíc Splátka 1 mil./20 let Splátka 1 mil./15 let Duben 2012 5904 7249 Leden 2010 6888 8179 Vývoj měsíčních splátek hypotečního úvěru ve výši 1 milionu korun v Kč.

20 Téma na zamyšlení Jak si představujete svoje bydlení do budoucna?
Každý student může mít vlastní stavební spoření a spořit si na své budoucí bydlení. Máte stavební spoření? Podívejte se do smlouvy, jakou máte sjednánu cílovou částku.

21 Doporučení na závěr Na koupi bytu nebo domu musíte mít nejprve dostatečné vlastní zdroje a pak hledat způsob financování. Výběru lokality je třeba věnovat náležitou pozornost. Je třeba hledět i na možnost pracovních příležitostí v dané lokalitě.


Stáhnout ppt "Platební karty a vlastní bydlení Lektor: Ing. Miroslav Škvára"

Podobné prezentace


Reklamy Google