Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ"— Transkript prezentace:

1 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

2 KAREL IV. - ÚKOLY 7. ročník Mgr. Jana Říhová

3 obsah Úkol č. 1 Text k č. 1 Otázky ke zprávě Číselný kvíz 1
Řešení kvízu 1 Číselný kvíz 2 Řešení kvízu 2 Litratura

4 NA NÁSLEDUJÍCÍ STRANĚ NAJDETE DOCHOVANOU ZPRÁVU O DĚTSTVÍ KARLA IV
NA NÁSLEDUJÍCÍ STRANĚ NAJDETE DOCHOVANOU ZPRÁVU O DĚTSTVÍ KARLA IV., KTERÁ SE VŠAK POZDĚJI ZTRATILA, ALE NAŠTĚSTÍ SE ZACHOVAL JEJÍ ZRCADLOVĚ OBRÁCENÝ OTISK. Vy – archivní odborníci – budete mít nyní možnost ho rozluštit a odpovědět si na otázky:

5

6

7 Otázky ke zprávě Na kterém hradě bydlela královna Eliška na počátku roku 1319? Koho vyslýchal král Jan právem útrpným, aby prokázal údajné spiknutí královny? Koho jmenoval král Jan nejvyšším polním maršálkem? Jak dlouho byl malý Václav vězněn v krutém sklepním vězení?

8 Otázky ke zprávě Na kterém hradě byl Václav později bez své matky?
Při jaké příležitosti přijal své nové jméno Karel? Ve kterém roce se oženil? Jaký šlechtický titul měl otec jeho manželky Blanky?

9 ČÍSELNÝ KVÍZ 2 20 1316 1344 1 1346 1410 516 3 Ve kterém roce se narodil Elišce a Janovi syn Václav, později Karel IV.? Jak dlouhý v metrech je Karlův most? V kolika letech byl Václav IV. Korunován králem českým? V kolika letech se oženil Jan Lucemburský s Eliškou Přemyslovnou? Kolik perel je ve svatováclavské koruně? V kolika letech byl mladý Václav (Karel IV.) vězněn v krutém sklepním vězení na hradě Loket? Ve kterém roce byl Jan Lucemburský zvolen českým králem? Ve kterém roce bylo zřízeno pražské arcibiskupství? Kolikátým pražským arcibiskupem byl Arnošt z Pardubic? Vyber správnou číslici, můžeš používat učebnici, sešit, internet.

10 Řešení číselného kvízu 1
Ve kterém roce se narodil Elišce a Janovi syn Václav, později Karel IV.? 1316 Jak dlouhý v metrech je Karlův most? 516 V kolika letech byl Václav IV. Korunován králem českým? 2 V kolika letech se oženil Jan Lucemburský s Eliškou Přemyslovnou? 14 Kolik perel je ve svatováclavské koruně? 20 V kolika letech byl mladý Václav (Karel IV.) vězněn v krutém sklepním vězení na hradě Loket? 3 Ve kterém roce byl Jan Lucemburský zvolen českým králem? 1410 Ve kterém roce bylo zřízeno pražské arcibiskupství? 1344 Kolikátým pražským arcibiskupem byl Arnošt z Pardubic? 1

11 ČÍSELNÝ KVÍZ 2 4 5 7 30 62 1346 1348 1356 7000 Ve kterém roce se odehrála bitva u Kreščaku? V kolika letech Karel IV. zemřel? Kolik kurfiřtů volilo římského císaře? Kolika jazyky hovořil Karel IV.? Ve kterém roce byla vydána Zlatá bula Karla IV.? Kolik lidí se účastnilo pohřbu Karla IV.? Ve kterém roce byla založena pražská univerzita? Kolik manželek měl Karel IV. V průběhu svého života? Kolik km je Karlštejn vzdálen od Prahy? Vyber správnou číslici, můžeš používat učebnici, sešit, internet.

12 Řešení číselného kvízu 2
Ve kterém roce se odehrála bitva u Kreščaku? 1346 V kolika letech Karel IV. zemřel? 62 Kolik kurfiřtů volilo římského císaře? 7 Kolika jazyky hovořil Karel IV.? 5 Ve kterém roce byla vydána Zlatá bula Karla IV.? 1356 Kolik lidí se účastnilo pohřbu Karla IV.? 7000 Ve kterém roce byla založena pražská univerzita? 1348 Kolik manželek měl Karel IV. V průběhu svého života? 4 Kolik km je Karlštejn vzdálen od Prahy? 30

13 literatura Kafomet pro I. A II. stupeň


Stáhnout ppt "INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google