Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Životní úroveň (II. část)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Životní úroveň (II. část)"— Transkript prezentace:

1 Životní úroveň (II. část)

2 O čem tato lekce bude: o sociálních příjmech,
o statistice rodinných účtů, o výdajích domácnosti

3 Otázky ?????? Co to je životní a existenční minimum?
K jakému účelu slouží ŽM? Kdy se upravují částky ŽM? Co to je hmotná nouze? Jaké sociální příjmy může domácnost získat? Co to je a k čemu slouží „statistika rodinných účtů“?

4 Sociální příjmy státní sociální podpora hmotná nouze (sociální péče)
sociální pojištění

5 Státní sociální podpora

6 Definice životního a existenčního minima
Životní minimum je minimální společensky uznaná hranice peněžních příjmů k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb. Existenční minimum je minimální hranicí peněžních příjmů, která se považuje za nezbytnou k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb na úrovni umožňující přežití. Existenční minimum nelze použít u nezaopatřeného dítěte, u poživatele starobního důchodu, u osoby plně invalidní a u osoby starší 65 let.

7 Životní minimum plní rozhodující úlohu: - při posuzování hmotné nouze,
- jako sociálně-ochranná veličina. Vedle životního minima je z důvodu větší motivace zaveden pro dospělé osoby v hmotné nouzi institut existenčního minima.

8 Částky životního minima v Kč za měsíc

9 Valorizace životního a existenčního minima Životní a existenční minimum je zvyšováno nařízením vlády vždy od 1. ledna podle skutečného vývoje spotřebitelských cen, pokud nárůst nákladů na výživu a na ostatní základní osobní potřeby přesáhne ve stanoveném rozhodném období 5 %.

10 Co je to hmotná nouze a kdo je v hmotné nouzi?
Jde v zásadě o situace, kdy osoba/společně posuzované osoby nemá dostatečné příjmy a její celkové sociální a majetkové poměry neumožňují uspokojení základních životních potřeb. Současně si tyto příjmy nemůže z objektivních důvodů zvýšit. vlastní prací řádným uplatněním nároků a pohledávek prodejem nebo jiným využitím majetku

11 Pomoc v hmotné nouzi je: systémem pomoci osobám s nedostatečnými příjmy; systém motivuje osoby k aktivní snaze zajistit si prostředky k uspokojení životních potřeb jedním z opatření, kterými Česká republika bojuje proti sociálnímu vyloučení osob založen na ideovém principu, že „každá osoba, která pracuje, se musí mít lépe než ta, která nepracuje, popřípadě se práci vyhýbá“;

12 Dávkami pomoci v hmotné nouzi jsou: http://www.mpsv.cz/cs/5
příspěvek na živobytí doplatek na bydlení mimořádná okamžitá pomoc

13 Sociální pojištění důchodové pojištění nemocenské pojištění
          důchodové pojištění nemocenské pojištění podpora v nezaměstnanosti                      

14 Jak se spotřeba domácností zjišťuje??

15 Statistika rodinných účtů

16


Stáhnout ppt "Životní úroveň (II. část)"

Podobné prezentace


Reklamy Google