Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Víš, co ti hrozí na netu??.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Víš, co ti hrozí na netu??."— Transkript prezentace:

1 Víš, co ti hrozí na netu??

2 Název: Víš, co ti hrozí na netu?
Vypracovali: Zbyněk Nestrojil (14.let) Jan Jelínek (15.let) Třída: 9.A Adresa školy: ZŠ Týnská 8,Třebíč Formát příspěvku: 4 Popis: kyberšikana, počítačová kriminalita

3 Internet není jen o tom, že se hrají hry,stahuje hudba,filmy……
Internet není jen o tom, že se hrají hry,stahuje hudba,filmy……. Ale také se používají různé komunikační a sociální sítě jako například: Skype, ICQ, Netlog…… Pro nás jistě všem nejznámějším Facebook. 

4 Na internetu hrozí i nebezpečí, a to je KYBERŠIKANA !!
!!POZOR!! Na internetu hrozí i nebezpečí, a to je KYBERŠIKANA !!

5 Druhy kriminality

6 Mezi nejvýraznější projevy počítačové kriminality patří:
útok na počítač, program, údaje, komunikační zařízení neoprávněné užívání počítače nebo komunikačního zařízení neoprávněný přístup k údajům, získání utajovaných informací krádež počítače, programu, údajů, komunikačního zařízení změna v programech a údajích zneužívání počítačových prostředků k páchání jiné trestné činnost podvody páchané v souvislosti s výpočetní technikou šíření poplašných zpráv

7 Co to je?? Kyberšikana (též kybernetická šikana, počítačová šikana či cyberbullying) je druh šikany, který využívá elektronické prostředky, jako jsou mobilní telefony, y, pagery, internet, blogy a podobně. Řada jejích projevů může spadat do oblasti kriminálních činů. Její nejobvyklejší projevy představuje zasílání obtěžujících, urážejících či útočných mailů a SMS, vytváření stránek a blogů dehonestujících ostatní, popřípadě může kyberšikana sloužit k posilování klasických forem šikany, nejčastěji prostřednictvím nahrání scény na mobilní telefon a jejího následného rozeslání známým dotyčného, popřípadě prostřednictvím vystavení na internetu. Zejména poslední varianta šikany může být extrémně nebezpečná – pokud se spojí s nějakou velmi ponižující situací, takovéto zveřejnění ponižujících materiálů obrovskému množství lidí (které nejde vzít zpět) mnohonásobně zvyšuje utrpení a trauma oběti, což na ni může mít extrémně neblahý dopad.

8 Příklad: Celí nadšení se zaregistrujete na nějaké sociální síti, přidáte si kámoše, známé….. Náhle si vás přidá někdo cizí. Žádost potvrdíte a pro začátek se tváří jako nejlepší přítel. Vy mu prozradíte všechny své trable a najednou se z přítele stane agresor a to už je zle. Začne vás vydírat, vysmívat se, zakládat zesměšňující stránky, apod. V lepším případě skončíte na psychiatrické léčebně a v tom horším vás úzkost zavede až k sebevraždě. Vše se dá změnit pokud se svěříte dospělému nebo učiteli.

9 Skutečné příběhy 1. Prvním udávaným závažným případem kyberšikany je případ Star Wars kid (2003), kdy internetové zveřejnění videonahrávky, na níž se Ghyslain Raza nepříliš úspěšně pokoušel ztvárnit postavu Darth Maula, přivedlo chlapce na pokraj psychického zhroucení a musel se ze své nabyté popularity (skutečně celosvětové) dlouhodobě léčit. 2. Jedním z prvních a zároveň nejtragičtějších případů tohoto typu ve slovanských zemích je případ z gdaňského gymnázia č. 2, jehož čtrnáctiletá žačka Anna spáchala sebevraždu poté, co ji pět spolužáků před celou třídou podrobilo sexuální šikaně, kterou nahráli na mobil a slíbili zveřejnit na internetu.

10 Nejdřív je nám hej…….. ……potom se z toho zblázníme

11 Výhody kyberšikany pro pachatele
Kyberšikana má pro řadu jedinců oproti tradiční šikaně řadu výhod. Šikovný a inteligentní pachatel je jen těžko polapitelný, postižení (podobně jako u tradiční šikany) nemají příliš tendenci si stěžovat a zveřejňovat tak své ponížení a internetové prostředí navíc smazává rozdíly ve fyzické síle a sociálního postavení ve skupině. Otevírá tedy pole i těm, kteří nemají žádné přátele a tudíž si nemohou utvořit tlupu, s níž by terorizovali okolí, kteří nemají dost fyzické síly a prestiže, aby oběť terorizovali v reálném světě. Může se navíc týkat všech věkových skupin a může je zasáhnout doslova přes celý svět. Jednotlivé systémy komunitních a sociálních sítí umožňují sdílení obsahu všem a proto není problém pro kohokoliv s nekalými úmysly, aby umisťoval jakýkoliv obsah, který oběť poníží, či znemožní.

12 Cyber grooming Jako cyber grooming (child grooming, kybergrooming) se označuje chování uživatelů internetových komunikačních prostředků (chat, ICQ, Skype atd.), kteří se vydávají za jinou osobu s cílem vylákat nezletilého komunikujícího, sexuálně ho obtěžovat či zneužít. Cílem nemusí být pouze sexuální zneužití, ale také manipulace dítěte vedoucí například k projevům terorismu (dítě se ve jménu víry stává teroristou). Nejznámější případ z posledních let v ČR představuje zneužití 21 chlapců deviantem Pavlem Hovorkou - groomerem z Prahy.

13 Warez Nejvíc rozšířenou trestnou činností je používání, šíření a vytváření prostředků na odstranění ochranných prvků sloužících pro chránění autorských děl nebo používání a šíření takto upravených autorských děl, se kterými je nakládáno v rozporu s autorským právem. Takovéto prostředky se v počítačovém slangu nazývají warez. Lidi, zacházející s warezem, bývají označování jako softwaroví piráti.

14 Podle druhu bývá warez rozdělovaný na:
aplikace - všeobecně maloobchodní verze softwarových balíků cracky - záplaty určené na pozměnění zkušební verze programů na plné nebo obejití protipirátské ochrany keys/key generators (zkráceně keygens) - klíče k instalačním a registračním programům nebo jejich generátory, které umožňují nelegálně nainstalovat program nebo odstranit omezení zkušební verze programu. počítačové hry a hry pro herní konzole filmy hudba/mp3 - pirátská alba, singly nebo jiné hudební formáty distribuované ve formě hudebního formátu MP3 elektronické knihy/tutoriály - naskenované knihy a návody k programům

15 Opatření

16 Vyvarovat se rozhovoru s cizími lidmi
Na vzniklé problémy upozornit dospělého Komunikovat pouze se známými lidmi

17 Konec


Stáhnout ppt "Víš, co ti hrozí na netu??."

Podobné prezentace


Reklamy Google