Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pratur –divoký skot se vrací díky projektu TaurOs

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pratur –divoký skot se vrací díky projektu TaurOs"— Transkript prezentace:

1 Pratur –divoký skot se vrací díky projektu TaurOs
Taurus Foundation/TAUROS EUROPE 1

2 Rozšíření Červená oblast označuje historické rozšíření druhu Bos Primigenius Primigenius; tedy pratura

3 Morfologie Pratur patřil mezi velká zvířata zároveň byl poměrně štíhlý
měl dlouhé nohy velkou, protáhlou hlavu a mohutné rohy obě pohlaví se odlišovala barvou Samec pratura a také velikostí měřil mezi 160 až 185 cm v kohoutku. Tedy o 20 až 50 cm více než řada moderních plemen skotu.

4 Ukázky morfologie Pohlavní dimorfismus Mohutná stavba Tvar rohů

5 Divoký skot Pro divoké chovy je třeba, aby zvířata:
Byla zcela soběstačná; Přes léto se snadno vykrmila a byla otužilá pro zimní období; Spásala širokou škálu vegetace; Byla schopna se přizpůsobit proměnlivým klimatickým podmínkám; Snadno přiváděla na svět mláďata; Jednoduše: byla vhodná pro tento účel; Řada současných plemen skotu je příliš specializovaná pro soběstačnou přírodní pastvu. Proto Taurus Foundation (Tauros Europe) zahájila program zpětného šlechtění pratura.

6 Projekt TaurOs Cíl: Vyšlechtění a rozšíření zcela soběstačného plemene skotu, jako nejlepší alternativy za vyhynulého pratura; Projekt je založený na vědeckých faktech: stejná ekologická role, stejný vzhled a co nejbližší genetická výbava; Použitelnost ve veřejně přístupných přírodních oblastech; Pratur jako reference.

7 Proč? Domácí plemena skotu mají mnoho nevýhod;
Volně se pasoucí skot je klíčový živočišný druh pro evropskou přírodu a obnovu původních ekosystémů; Vědecky řečeno: jsou zde výzvy a příležitosti, které povedou k lepšímu poznání (nejen) divokého skotu a jeho úlohy pro přírodní ekosystémy.

8 Jde to uskutečnit? V současnosti máme více znalostí o praturovi, než na počátku 20. století: Historické záznamy (antické Řecko, Řím, středověké Polsko, zdroje z Německa); Archeozoologické výzkumy z celé Evropy (kostry, rohy, lebky, čelisti); Izotopové studie (potravní zvyklosti, ekologie); Neolitické umění (jeskynní malby, skalní rytiny); Historické umění (kresby, sochy atd.); Moderní genetika: mitochondriální DNA pratura je k dispozici, na výzkumu jaderné DNA se pracuje; Takže ano, je to možné.

9 Reference

10 Projekt krok za krokem Vymezení charakteristiky pratura (vědeckou komisí); Výběr plemen evropského skotu, u kterých se zachovala některá z potřebných charakteristik (ze zhruba 30 plemen); Shromáždění prehistorických kostí a dalších nálezů souvisejících s praturem z různých míst Evropy. Získání a analýza původní DNA pro porovnání genetiky; Program šlechtění, vytvoření šlechtitelských plánů pro různé části Evropy; Monitoring a hodnocení jednotlivých kroků, zpětná vazba pro proces šlechtění

11 Kde se právě nacházíme? 2008: Start projektu, zformování vědecké komise; 2009: Výběr nejvhodnějších plemen evropského skotu; 2010: Vypuštění první generace zpětně šlechtěného divokého skotu v přírodním prostředí (Nizozemí); 2011/2012: Získávání DNA a její analýza, rozšiřování genetického výzkumu;

12 Některá plemena skotu Maremmana ‘primitiva’ (Itálie) Pajuna (jižní Španělsko) Limia (severozápadní Španělsko) Maronesa (severní Portugalsko) Podolica (Itálie) Sayaguesa (střední Španělsko)

13 Další plemena Maremmana & Limia

14 Další plemena Maronesa

15 Výsledky křížení Pajuna x Maremmana & Limia x Maremmana

16 Výsledky křížení Maremmana x Pajuna

17 Jako kdysi: stáda skotu a koní

18 Jaký by měl být výsledek
Fotomontáže © Daniel Foidl Umělecká rekonstrukce © Thomas Hammond

19 Obrázek budoucnosti?


Stáhnout ppt "Pratur –divoký skot se vrací díky projektu TaurOs"

Podobné prezentace


Reklamy Google