Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo v digitálním archivu školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo v digitálním archivu školy"— Transkript prezentace:

1 Číslo v digitálním archivu školy
VY_32_INOVACE_D9_15 Sada DŮM Dějepis 9 Předmět Dějepis Název materiálu Sametová revoluce Anotace Prezentace zopakuje události před revolucí, přiblíží průběh revoluce a následky revoluce. Autor  Petra Sojková Jazyk Český jazyk Datum vytvoření Očekávaný výstup Žák zná datum sametové revoluce. Dokáže popsat příčiny a důsledky revoluce. Posoudí situaci před revolucí. Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělání – lehké mentální postižení Klíčová slova Sametová revoluce, vznik demokracie, komunismus, budování socialismu Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák na 2. stupni speciální školy Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/

2 SAMETOVÁ REVOLUCE 1989

3 Situace před revolucí Od konce 2. světové války se snaží u nás ujmout vedení Komunistická strana Československa(KSČ) V únoru 1948 prezident Edvard Beneš ustupuje tlaku komunistů a podává demisi. V Československu je tak nastolena totalitní moc Prezidentem se stává Klement Gottwald Nastává období budování socialismu Československo je pod vlivem Sovětského svazu Odpůrci režimu jsou pronásledováni, zatýkáni a vězněni Tisk je přísně cenzurován, mnoho umělců nesmí vystupovat Rolníkům a zemědělcům je zabírána půda, dochází ke znárodňování majetku „všechno je všech“ V roce 1960 naše republika přijímá novou socialistickou ústavu a nový název-> ČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA (ČSSR)

4 Budování socialismu 1948-1989 Nástup komunismu únor 1948
2. světová válka Budování socialismu

5 Budování socialismu

6 SOVĚTSKÁ OKUPACE 1968

7 Uzavření hranic Spoustě lidí se přesto povede emigrovat.

8 REVOLUCE 1989 Co předcházelo?
Po okupaci v roce 1968 většina lidí odsoudila komunismus Lidé požadovali demokratické změny -> CHARTA 77 Mluvčím Charty 77 se stal VÁCLAV HAVEL Jak vypadal odpor proti totalitě? Lidé si vymýšleli vtipy o politice a jejích představitelích Mezi lidmi kolovaly zakázané knihy Zpívaly se písničky proti režimu Hrály se divadelní hry proti totalitní vládě Konaly se demonstrace

9 REVOLUCE 1989 Vzpomínková akce studentů k německé okupaci přerostla v protikomunistickou demonstraci 17.11.

10 29.12.1989 byl zvolen prezidentem republiky Konec vlády jedné strany!
REVOLUCE 1989 byl zvolen prezidentem republiky Václav HAVEL Týdenní protestní akce škol a divadel Konec vlády jedné strany!

11 Zopakuj si Která politická strana se dostala k moci v roce 1948?
Pod vlivem kterého státu byla Československá socialistická republika? Lidé již totalitní vládu nechtěli. Jak svůj odpor vyjadřovali? Po pádu totalitní vlády nastala demokracie. Prezidentem demokratické Československé republiky se stal Václav Havel.

12 Obrázky dostupné na:

13 Obrázky dostupné na:


Stáhnout ppt "Číslo v digitálním archivu školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google