Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

14. PORIFERA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "14. PORIFERA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,"— Transkript prezentace:

1 14. PORIFERA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). 18.

2 OPAKOVÁNÍ - VYLUŠTĚTE 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 8. 1. 4. 3. 6. 5. 7. 2.

3 ŘEŠENÍ 1. T O X P L A S M 2. K C I D E 3. R V N 4. B Č 5. F G U 6. 7.
8. CH Ř Jací živočichové se skrývají pod Porifera? Jsou to houby – pozor neplést s Fungi! 15.

4 Porifera – stavba těla Vakovité tělo bez souměrnosti
17. Vakovité tělo bez souměrnosti Larvy plovoucí, dospělci přisedlí Porifera obsahují řadu specializovaných buněk, ale netvoří specializované tělní soustavy Žijí ve vodě 19.

5 Porifera – stavba těla Jejich tělo tvoří pohárek s póry (ostie), které nasávají vodu do dutiny (spongocoel). Voda je pak vypuzována vyvrhovacím otvorem (osculum) umístěným na vrcholu těla. 24. Buňky jsou uspořádány do vrstvy ektodermu a entodermu spojených rosolovitou mezogleou.

6 Porifera – typy buněk jehlice 2. 4. 1. 8. 3. 7. 12.
1. pinakocyty: krycí a výstelkové buňky, tvoří ektoderm 2. choanocyty: límečkovité buňky s bičíkem, které vytvářejí vnitřní epitel entoderm 3. amoebocyty: doprava potravy a zplodin metabolismu 4. skleroblasty: vytváří sklerity = spikuly = jehlice z (SiO2, CaCO3) 5. spongoblasty: produkce sponginu (rohovitá pružná hmota podobná kolagenu) 6. archeocyty: jsou to regenerační buňky, ale i pohlavní buňky při pohlavním rozmnožování 7. pohlavní buňky oocyty: vznikají z archeocytů, ale i z jiných typů buněk včetně choanocytů 8. porocyty: vřetenovitě protáhlé buňky s funkcí svalových buněk jehlice 2. 4. 1. 8. 3. 7. 12.

7 Spikuly – jehlice hub 27.

8 Tělní typy hub – askonní typ
Ascon je nejjednodušší typ. Kanálky, kterými nasává vodu, jsou v podstatě rovné a choanocyty se vyskytují jen ve spongocoelu (trávicí dutině). 11.

9 Tělní typy hub – sykonní typ
U Syconu jsou choanocyty soustředěny v přívodních kanálcích, které bývají částečně rozšířeny i do komůrek. 10. 21.

10 Tělní typy hub – leukonní typ
Leucon má mohutně zesílenou stěnu protkanou sítí kanálků spojujících mezi sebou komůrky vystlané choanocyty. 9.

11 Porifera – příjem potravy
Potravu přijímají límečkovitými choanocyty (ty slouží i k mírnému pohybu Porifer). Potrava je dále zpracována a roznášena amoebocyty. Zbytky potravy a vody jsou vyvrženy osculem. 20. Houby se živí filtrováním drobných organismů z vody. Houba Leucandra takto denně přefiltruje více než 22 litrů vody!

12 Porifera – rozmnožování
Porifera se rozmnožují pohlavně i nepohlavně. Nepohlavně je to pučením nového jedince z původního. Většinou takto pak vznikají kolonie a gemule (vnitřní pupeny). 28. 29.

13 Porifera – rozmnožování
Pohlavní rozmnožování začínají archeocyty a oocyty. Houby mohou být hermafrodité i gonochoristé. Po splynutí pohlavních buněk vzniká zygota. Ze zygoty se vyvíjí obrvená larva, která plave, po čase přisedá a vzniká z ní nový dospělý jedinec. 30.

14 Porifera – systém = houby křemité = houby rohovité = houby vápenaté
16.

15 Porifera – systém Houby křemité jsou velmi rozšířené v mořích. Mají křemičitou tělní kostru, často s ozdobnými prvky. Příkladem je houba pletená (Euplectella) nebo-li Venušin pohár. 32. 33. 31.

16 Porifera – systém Houby rohovité mají tělo vyztuženo sponginem s velkým množstvím komůrek, které jsou schopné absorpce vody. Příkladem je houba mycí (Euspongia officianalis). 34.

17 Porifera – systém Z hub rohovitých žije v moři i jeden metr vysoká houba pohárová (Poterion neptuni = Neptunův pohár). V našich vodách se objevuje houba rybniční (Spongilla lacustris) a houba říční. 26. Houba rybniční tvoří nárosty na ponořených kamenech a větvích. Žije v symbióze se zelenými řasami, které jí dodávají zelenou barvu. Vyskytuje se v čistých stojatých vodách.

18 Porifera - zástupci 23. 22.

19 Opakování: přiřaďte typy BUNĚK u porifer
Entoderm     Choanocyty     Pinakocyty     Spongoblasty     Oocyty     Amoebocyty     Skleroblasty     Porocyty     Mezoglea     Spikuly (jehlice)     Průtok vody     Ektoderm 25.

20 Řešení: Pinakocyty – žlutá Spongoblasty – růžová Oocyty – tm. zelená
Entoderm     Choanocyty – červená     Pinakocyty – žlutá     Spongoblasty – růžová     Oocyty – tm. zelená     Amoebocyty – zelená     Skleroblasty – modrá     Porocyty – oranžová     Mezoglea – sv. šedá     Spikuly (jehlice) – šedá     Průtok vody – šipky     Ektoderm 25.

21 Opakování: popište tělní typy u porifer
13.

22 opakování 21. Najděte na obrázku: osculum, ostie a choanocyty. Popište jejich funkci. Čím se Porifera živí a jak probíhá příjem potravy? Jak se Porifera rozmnožují?

23 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 19. 9. 2011 mezi 14. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a 23.00, DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS SMRŽ, J.; HORÁČEK, I.; ŠVÁTORA, M. Biologie živočichů. Praha: Fortuna, ISBN [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 1. toxoplazma Joel Mills. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 2. kokcidie [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 3. krvinkovka [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 4. bičenka Kohidai, L. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 5. bičík HonzaXJ. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 6. trepka Hgrobe. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 7. dírkonošci [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 8. bachořec

24 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 19. 9. 2011 mezi 14. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 9. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 12. tkáně Philcha. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < tělo Panda3. [cit ]. Dostupný pod licencí Free Art License na WWW: < houby [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 15. houby Wlodzimierz. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < fylogeneze Albert Kok. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 17. houby

25 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 19. 9. 2011 mezi 14. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS Apokryltaros. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Emőke Dénes. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 20. potrava [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 21. sikon Icelight. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Neno69. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Philcha. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 24. Philcha. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 25. typ buněk Kirt L. Onthank. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 26. h. rybniční

26 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 19. 9. 2011 mezi 14. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < nge.jpg> 27. spikuly [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 28. kolonie Matthieu Sontag. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < pg> 29. kolonie Emőke Dénes. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 31. Venušin pohár [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 32. NOAA. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 33. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < 34.


Stáhnout ppt "14. PORIFERA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,"

Podobné prezentace


Reklamy Google