Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VOLAVKA POPELAVÁ JITKA SVIČARSKÁ A.3.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VOLAVKA POPELAVÁ JITKA SVIČARSKÁ A.3."— Transkript prezentace:

1 VOLAVKA POPELAVÁ JITKA SVIČARSKÁ A.3

2 POPIS Délka těla: 90 - 98 cm Rozpětí křídel: 175 - 195 cm
Hmotnost: 1500 g Volavka popelavá má nápadně dlouhý, v letu esovitě prohnutý krk, končetiny a zašpičatělý, silný zobák Svrchu je šedá, zespodu špinavě bílá, na krku má ze spodní straně černé proužkování, temeno hlavy je černé a zobák a končetiny světle růžové až oranžové. Nápadná je i černá chocholka a černá ramenní skvrna Obě pohlaví jsou zbarvena stejně, mladí jedinci mají šedý krk.

3 KDE ŽIJE A ČÍM SE ŽIVÍ? Volavka popelavá žije v mokřinách, bažinatých jezerech a rybnících, pomalu tekoucích řekách a na dostatečně podmočených nebo zatopených polích a loukách. V některých státech se přizpůsobila i životu poblíž lidských obydlí a je k vidění i v menších městech V ČR je k vidění celoročně, v zimě bývá však o něco vzácnější Stejně jako ostatní druhy volavek je aktivní ve dne a živí se menšími rybami, obojživelníky, korýši, měkkýši, pulci, občas loví i menší savce, hmyz nebo ptáčata. Při hledání potravy stojí v klidné pozici nebo se velice pomalu pohybuje a přitom upřeně hledí na vodní hladinu nebo zem. Poté co kořist spatří, se ji zmocňuje rychlým škubnutím zobáku a celou ji polyká

4 Koncem dubna nebo na začátku května samice klade 3 až 5 světlomodrých vajec, které klade většinou v několika hodinových intervalech. Ročně mají jen jednu snůšku vajec, ačkoli v případě ztráty první mnohdy hnízdí ještě jednou. Na vejcích sedí oba rodiče po dobu dní. Jelikož bývá mezi mláďaty značný věkový rozdíl, velice často se stává, že nejmladší a nejslabší mláďata nepřežijí. Po dnech již umí létat a plně se osamostatňují v 8. až 9. týdnu života.

5 Rozšíření a početnost v ČR
Dnes se pravidelně vyskytuje po celém území ČR až donadmořské výšky 730m. V posledních letech se počet volně žijících jedinců u nás stále zvyšuje, v letech v Česku hnízdilo párů. Volavka popelavá je v ČR stále chráněným druhem.

6 VOLAVKA POPELAVÁ Rozpětí křídel: 175 - 195 cm Hmotnost: 1500 g
Má dlouhý ocas, silný zobák Svrchu je šedá a zespodu špinavě bílá, na krku má ze spoda černé proužkování, temeno hlavy je černé Žije v mokřinách, bažinatých jezerech a rybnících V ČR je vydět celoročně Živí se menšími rybami, obojživelníky, korýši, pulci a někdy loví i menší hmyz Koncem dubne začátkem května samice klade 3- 5 světlomodrých vajec, na vejcích sedí oba rodiče dní V letech v Česku hnízdilo párů Volavka popelavá je v ČR stále CHRÁNĚNÝM DRUHEM


Stáhnout ppt "VOLAVKA POPELAVÁ JITKA SVIČARSKÁ A.3."

Podobné prezentace


Reklamy Google